REZULTATE ADMITERE MEDICINĂ.
La Facultatea de Medicină Dentară s-au afişat listele cu CANDIDAŢII ADMIŞI, la orele 11.46:
sursa foto: Andreea Simi- Facebook
Peste 4.500 de tineri au trecut miercuri prin focurile examenului de admitere la Medicină, una dintre cele mai grele, dar şi cele mai căutate specializări din învăţământul superior. Este facultatea care aduce şi cea mai mare implicare în rândul părinţilor, care trăiesc momentul ca pe o chestiune de viaţă şi de moarte.
„Cum să nu ai emoţii? Fiecare vrea să-şi vadă copilul doctor”, mărturisea o femeie venită tocmai de la Bacău.
Din cauza aglomeraţiei, Bulevardul Eroilor Sanitari, pe care se află Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a fost împrejmuit de jandarmi cu garduri de fier. Sute de oameni au înfruntat canicula pentru a-şi aştepta copiii la ieşirea din examen, scrie Adevărul.
Unii s-au ciondănit cu forţele de ordine pentru că nu erau lăsaţi să se apropie de poarta facultăţii:
Majoritatea tinerilor au ieşit optimişti din examen, căutându-şi cu privirea părinţii care le făceau cu mâna din ţarcurile păzite de jandarmi.
Alin Scarlat, tânăr din Bucureşti, a declarat: „Mi-am dorit să intru la Medicină pentru că îmi place şi m-am pregătit câte cinci-şase ore pe zi timp de un an. Sunt hotărât să plec în Germania şi să profesez acolo după absolvirea facultăţii. Sunt condiţii mai bune şi salarii mai mari. Ca să mă gândesc să rămân în ţară, cred că salariul ar trebui să fie, pentru început, de măcar 1.000 de euro pe lună”.
Bogdan, un alt băiat care tocmai ieşise din examen, a spus că s-a interesat deja şi intenţionează ca după terminarea studiilor să plece în Marea Britanie: „Simt că în România profesia de medic nu este suficient de respectată”.
Atracţia pe care Occidentul o exercită asupra absolvenţilor de Medicină este marea spaimă a părinţilor: „Îl ţii în şcoală şi după aia te trezeşti că se duce cât o vedea cu ochii”.
Şi profesorii sunt dezamăgiţi, în frunte cu Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii „Carol Davila”: „Din păcate, unii se gândesc să plece imediat după licenţă. E deprimant să ştii că investeşti atât în pregătirea lor şi atunci când îi formezi, ei nu mai sunt”. Însă nu toţi cei care s-au înscris la Medicină se gândesc să emigreze în Occident. Numărul celor hotărâţi să rămână acasă este cel puţin la fel de mare ca al celor care se gândesc să plece. Cristian Năstase spune că a ales Medicina din pasiune şi nu va pleca din ţară: „Mie îmi place România şi vreau să rămân aici. Ştiu că e greu, am fost în spitale şi am văzut cum arată, dar sunt optimist că lucrurile se vor schimba în bine. Fiecare dintre noi trebuie să contribuie la asta. Dacă o să plecăm toţi în Occident, cine o să mai facă schimbarea?”.