"Asigurăm la această oră necesarul pentru pentru toţi beneficiarii (prioritară fiind alimentarea cu apă a populaţiei), iar acesta este suficient pe toată durata iernii. Prin măsurile pe care specialiştii noştri le iau, de gestionare a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri şi de stocare a rezervelor de apă, reuşim să optimizăm modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ. De aceea, dacă în perioada verii am menţinut coeficientul de umplere în jurul valorii de 70%, astăzi acesta se situează în jurul valorii de 75% ", informează sursa citată.
Reprezentanţii ANAR menţionează că necesarul de apă este asigurat pentru toţi beneficiarii (alimentare cu apă, producere de energie electrică etc.) pe baza programului de exploatare a lacurilor de acumulare. Acesta este reactualizat lunar şi avizat de către specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale din domeniul apelor, ai principalilor deţinători de obiective hidrotehnice şi beneficiari de apă brută şi se aprobă de către autoritatea publică centrală din domeniul apelor, respectiv de Ministerul Mediului - România.
Programul este realizat în funcţie de estimările debitelor medii afluente în principalele lacuri şi pe baza prognozelor hidro-meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie RA şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.