În zilele de 21 și 22 decembrie, sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, acum sediu al Ministerului de Interne, a fost epicentul cutremurului numit libertate.
Nicolae Ceaușescu a evocat o serie de realizări ale „revoluției socialiste” și ale „societății socialiste multilateral dezvoltate” din România. Discursul său a fost întrerupt dupa doar un minut. A continuat, dar momentul de vociferari a dat aripi celor care au inceput sa protesteze in toate colturile tarii. A incercat sa redreseze situatia, la un moment a fost indemnat de chiar sa intre in sediu. A promis 100 de lei la pensia minimă și cea de urmaș, cresteri si pentru ajutoarele sociale și alocațiile copiilor, dar rumoarea s-a amplificat și totul s-a transformat într-un protest în toată regula. 9 minute și 35 de secunde. Atat a durat discursul până când au intrat cu toții în sediul institutiei.
Atunci, in 21 decembrie, a fost si ultimul discurs pe care Nicolae Ceausescu l-a tinut in fața românilor, mai bine zis, o ultimă tentativă de a se adresa "poporului" de la balconul Comitetului Central al PCR. Aceea a fost ultima zi în care Nicolae Ceauşescu a condus România.
Cu trecerea orelor, tot mai mulți oameni ieșeau în stradă. Protestatarii, neînarmați și neorganizați, cei mai mulți dintre ei tineri, erau întâmpinați de soldați, trupe de la Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă și ofițeri de Securitate îmbrăcați în haine civile. Se trăgea asupra mulțimii de pe clădiri, de pe străzi laterale și din tancuri. Un TAB a intrat în mulțime în apropierea Hotelului Intercontinental.
Odată cu lăsarea nopții, confruntările au devenit tot mai violente. Oamenii care cereau libertate au fost împușcați, înjunghiați, loviți cu TAB-urile și striviți cu tancurile. Bilanțul oficial al zilei este înfiorător: 50 de morți, peste 450 de răniți și peste 1.200 de oameni arestați și duși la Jilava.
Nicolae și Elena Ceaușescu au rămas în acea noapte în dormitorul special pregătit din clădirea Comitetului Central.
La ora 7:00 dimineața, Elena Ceaușescu a fost informată că un mare număr de muncitori, de pe mai multe platforme industriale, înaintau spre centrul Bucureștiului. Baricadele miliției s-au dovedit ineficiente, iar la 9:30, Piața Universității era plină de oameni. La presiunea masei imense de demonstranți, forțele armate au început să fraternizeze cu demonstranții.
Tot în jurul orei 9.30 ministrul Apărării Vasile Milea s-a sinucis. După ora 10, mulțimea a început să ocupe piața din fața sediului CC, iar în scurt timp, numărul protestatarilor a trecut de 100.000.
Presiunea era uriașă, așa că..
Pe 22 decembrie, in jurul orei 12 , Nicolae si Elena Ceausescu s-au refugiat chiar pe acoperisul cladirii unde erau asteptati de un elicopter. Manifestantii au fortat usile masive ale cladirii si au escaladat balconul. Insa dictatorul a reusit atunci să fuga. In aceeasi zi la ora 15 la Targoviste avea sa fie arestat.
Cu doar trei minute înainte ca elicopterul să decoleze, Nicolae Ceauşescu arm ai fi avut o tentative disperata de a se adresa multimii. Momentul a fost imortalizat de un singur fotograf prezent în piaţă. Este ultima imagine în libertate a lui Nicolae Ceauşescu.
Haosul din București a cuprins atunci întreaga țară. După fuga Ceaușeștilor, oamenii au ieșit în stradă în majoritatea localităților. La unele manifestații de acest fel populația a atacat sedii de partid și de stat și posturi de miliție.
În jurul orei 23:00, Ion Iliescu a anunțat constituirea Consiliului Frontului Salvării Naționale, ca nou organ al puterii. Cu toate acestea, haosul s-a răspândit, iar zvonurile că mulțimea este atacată de teroriști au dus la înarmarea civililor... Bilanțul morților și răniților începea să crească tot mai mult...
Multe lucruri sunt inca in umbra trecutului foarte multe intrebari fra raspuns chiar si la 30 de ani de la revolutie. Tot atatia ani s au scurs si de democratie asa cum este ea. S-au publicat sute de articole si s-au scris sute de carti despre marele eveniment . insa vom prezenta radiografia unor cladiri care ascund în spate o bucata de istorie.
Clădirea ministerului de interne ar urma să fie renovată și reabilitată, dar nu se știe cu exactitate când vor începe lucrările. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene, în valoare de câteva zeci de milioane de euro. Autoritățile promit să păstreze elementele de istorie, ba chiar să exploateze turistic evenimentele din 1989.
Evenimentele din decembrie 1989 au devenit certificatul de naştere al României democratice postcomuniste, dar au lăsat urme in sufletele românilor și pe clădirile Capitalei
La 30 dupa ani si ani inca se mai vad urmele rafalelor de gloante trase in acele zile sangeroase de la revolutie spre exemplu acest stalp al pasarelei care odata despartea sediul Comitetului Central de sala de festivități a institutiei o parte dintre cladiri arata ca atunci la Revoluție, pentru ca multe dinre ele au fost protejate is nu s au permis modificari.