Astfel, în toate supermarketurile nu vom mai găsi produse ambalate în materiale plastice, iar această schimbare a ambalajelor va duce, cel mai probabil și la o creștere a prețurilor, informează AFP
Ambalaje de plastic de unică folosință în restaurante și supermarketuri vor fi interzise. Cu alte cuvinte, recipientele de plastic de unică folosință nu vor mai fi permise pentru alimentele și băuturile consumate la fața locului. Totuși, ambalajele de hârtie și carton vor rămâne permise.
Până la 1 ianuarie 2030, se vor interzice și alte tipuri de ambalaje, cum ar fi flacoanele miniaturale de săpun sau șampon în industria hotelieră, cutiile mici de sosuri, foliile de protecție a valizelor pe aeroporturi și ambalajele din plastic pentru fructe și legume neprocesate.
Pungile de plastic foarte ușoare vor dispărea, cu mici excepții. Textul acordului interzice, de asemenea, adăugarea în ambalajele alimentare a polifluoroalchilaților (PFAS), considerați poluanți eterni.
Obiective ambițioase ale UE
- Până în 2030: Reducere cu 5% față de nivelul din 2018.
- Până în 2035: Reducere cu 10%.
- Până în 2040: Reducere cu 15%.
Se trece la ambalaje reciclabile
Ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând din 2030 și să fie efectiv reciclate la scară mare începând din 2035. Aceasta va încuraja o ascensiune a economiei circulare 1.
Acest acord trebuie să fie confirmat oficial de Cei 27 și de către Parlamentul European în plen înainte de a intra în vigoare 1. Astfel, UE ia măsuri importante pentru a reduce impactul plasticului asupra mediului și pentru a promova o utilizare mai sustenabilă a resurselor.