Cu toate că România produce anual peste 750 de mii de tone de roșii, rafturile magazinelor și piețelor sunt încă pline de produse de import. Ca să aibă unde să își vândă marfa, fermierii sunt nevoiți să scadă la preț.
Chiar și așa, de cele mai multe ori, rămân cu marfa acasă. O parte o consumă și o parte o aruncă pe câmp. Pe măsură ce nu mai sunt proaspete, roșiile ar putea fi vândute în fabricile care produc bulion, însă cele mai multe companii au contracte încheiate și aduc roșii din afară.
Problema cu care se confruntă anual fermierii ar putea fi rezolvată dacă roșiile care nu sunt consumate în țară ar fi vândute peste graniță.
Anual, țara noastra exportă roșii de circa un milion de euro. Importă însă de peste o sută de ori mai mult, asta cu toate că în fiecare an ne confruntăm cu supraproducție.
De cele peste 113 milioane de euro date anual pe roșii străine sunt nemulțumiți și cumpărătorii.
Deși țara noastră se confruntă anual cu problema supraproducției, fermierii sunt nevoiți să își arunce investițiile pe câmp și anul acesta.
Avem pâine pe masă, avem cantitatea de grâu în România pentru asigurarea consumului intern. Avem și excedent pentru export. Producția de grâu de la Brasov e superioară anilor trecuți. Avem și lucururi bune pe care le putem prezenta. Să asigurăm populația României ca avem ce mânca și din acest punct de vedere nu trebuie să ne îngrijorăm pentru că avem cu ce să ne hrănim", a declarat Daea.
Referitor la secet[, ministrul Agriculturii a subliniat că sunt probleme deosebite în unele zone, cum ar fi și în regiunea Brăilei, unde se lucrează în regim de avarie.
"Dacă în Dunăre nu există apă, nu avem de unde să o luăm din altă parte și să o punem la rădăcina plantelor", a arătat el.