Dialogul anual privind statul de drept, la care participă Comisia, Consiliul şi Parlamentul European, alături de statele membre, parlamentele naţionale, societatea civilă şi alte părţi interesate din domeniul statului de drept, are loc anual şi se referă la fiecare stat membru al UE în parte. Raportul anual monitorizează evoluţiile semnificative, atât pozitive, cât şi negative, care au impact asupra statului de drept în ţările membre.
Raportul acoperă patru piloni: sistemul judiciar, cadrul anticorupţie, pluralismul mass-media şi alte aspecte instituţionale legate de sistemul de control şi echilibru, relatează Agerpres, care citează https://ec.europa.eu/.
De asemenea, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la Conferinţa privind viitorul Europei, inclusiv cu privire la etapele următoare.
Reamintim că runiunea anterioară a CAG a avut loc pe 22 martie 2022, la Bruxelles, şi a avut ca teme agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, dar și probleme legate de energie, COVID-19, securitate şi apărare, relaţii externe şi chestiuni economice.
Miniştrii afacerilor europene din UE au ajuns, la această dată, la un acord politic (abordare generală parţială) cu privire la reformarea Regulamentului privind statutul şi finanţarea partidelor politice europene şi a fundaţiilor politice europene. Revizuirea Regulamentului are scopul de a consolida transparenţa şi cadrul de finanţare ale partidelor politice europene, în special împotriva riscului de ingerinţe şi de manipulări străine, urmărindu-se, totodată, limitarea sarcinii administrative asupra partidelor europene, mai arată site-ul Consiliului, potrivit sursei citate.