Discuțiile vin în contextul în care Ucraina este unul dintre cei mai importanţi furnizori de grâu la nivel global. În prezent, peste 20 de milioane de tone sunt blocate în silozuri ca urmare a invaziei ruse, relatează Agerpres, care citează Reuters.
De cealaltă parte, Moscova neagă orice responsabilitatea pentru criza alimentară provocată şi dă vina pe sancţiunile Occidentului pentru penuria care a dus la o creştere a preţurilor la alimente la nivel mondial şi pentru avertismentele ONU privind spectrul foametei în ţările mai sărace, care se bazează foarte mult pe cereale importate.
În acest context extrem de delicat, UE sprijină eforturile ONU de a negocia un acord de reluare a exporturilor maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte, dar pentru asta ar fi nevoie de acordul Moscovei.
Turcia, care are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, susține că este pregătită să îşi asume un rol în cadrul unui mecanism de observare cu sediul la Istanbul, în cazul convenirii unui acord.