Cum se face bulionul de casă sau passata de roșii - Rețeta pas cu pas
Ingrediente:
- 6 kg roșii coapte
- 2 frunze de țelină
- 3 lingurițe rase de sare neiodata
- O feliuță de hrean, pentru gust.
Pentru servire:
- Sticle pentru bulion, cu gură largă, sau borcane, sterilizate pentru conservare.
O lingură de bulion bun îmbogățește gustul oricărui sos sau preparat. Amintește de mâncarea delicioasă făcută de bunici, pe care o poți pregăti și tu.
În plus, modul de preparare pentru o astfel de pastă de roșii este atât de simplu. Nu ia deloc mult timp. Poți încerca oricând și tu să faci un astfel de sos pentru iarnă, gustos și hrănitor.
Cum alegi roșiile pentru bulion de casă
Pentru a scoate un bulion pentru iarnă bun, e necesar să ai în vedere ce fel de roșii folosești, cât de coapte sau cât de dulci sunt.
Sosul de bulion de roșii se face, în general, toamna. Dar, poți pregăti pastă de tomate și din vara, dacă ai roșii gustoase, bine coapte.
De regulă, se folosește o mașină de tocat roșii pentru a ușura și întregul proces de mărunțire și preparare. Această etapă îți va lua de altfel și cel mai mult timp. Cum se face bulionul? Hai să aflăm!
Se recomandă cumpărarea roșiilor în sezon. În special cele bio sau din grădinile autohtone au un gust mai plin și bogat și dau o aromă deosebită rețetei de bulion de casă.
Mai apoi, vei putea folosi acest sos pentru a prepară zacuscă, salate, ketchup sau alte bunătăți gustoase.
Unele exemple de rețeta de bulion de casă folosesc exclusiv roșii date prin mașină de bulion. Altele adaugă și ierburi aromatice sau ingrediente care dau un gust mai special (bulion de roșii cu ardei, de ex.).
Se pun și elemente care ajută la conservare, precum țelină și hreanul (rețeta de bulion de roșii Jamila adaugă puțin cimbru și zahăr, de exemplu).
Bulion de roșii de casă – Mod de preparare
Primul pas în rețeta de bulion este să speli bine roșiile, de două ori. După care, dacă ai mașină de tocat roșii, le tăi în sferturi și le dai prin mașină de făcut bulion.
Această are un con găurit prin care iese pulpă și sucul. Tot acolo sunt reținute coajă și semințele.
Sosul de roșii care iese este deci curat și cremos.
Modul clasic de a prepară bulion după rețeta veche este să opărești roșiile și apoi să le treci printr-o sită deasă. Le apeși bine cu lingură, pentru a scoate doar pulpă și sucul pentru pastă de tomate.
Durează mai mult să faci asta manual. Dar dacă nu ai o mașină de făcut bulion, este o varianta destul de bună.
Hreanul și țelină în rețeta de bulion
Vei pune tot sucul pentru bulion din roșii obținut într-o oală încăpătoare. O așezi apoi pe arzător, la flacăra medie spre mare.
Curată un segment de hrean de aproximativ 3 x 10 cm. Ia și două frunze dintr-o țelină și pune totul direct în sos, alături de sare.
Rețeta de bulion spune că vei fierbe sucul până când acesta obține consistentă pe care o dorești. Așa că nu există un răspuns clar la întrebarea „Cât fierb bulionul?”.
Un semn al preparării poate fi faptul că spumă ieșită inițial la suprafață dispare. Toată lumea este însă de acord că trebuie să amesteci frecvent cu o lingură de lemn. Mai ales când începe să se îngroașe.
Altfel riști că bulionul să se prindă de oală. Foarte bună este o oală de fontă, care încălzește molcom și uniform.
Cât bulion iese din 10 kg roșii?
Dacă pentru 6 kg de roșii crude vor rezultă în jur de 5.5 l de bulion de roșii nefiert și 4 litri de bulion de roșii preparat, atunci pentru o cantitate aproape dublă vei obține, să zicem, 7 litri de bulion fiert.
Fie că obții un sos simplu sau un bulion de roșii și ardei gras ori un bulion de roșii cu ardei capia sau iute, va trebui să îl pui în recipiente pentru păstrare.
Îl introduci în borcane de sticlă, sterilizate, pe care le închizi ermetic cu capace și le fierbi la bain marie pentru a se păstra bine.
S-ar putea să-ți placă mult și rețeta de ketchup de casă. Este aromat, gustos și perfect pentru momentele în care ai nevoie de un sos de roșii gata condimentat pentru pizza, cartofi prăjiți, sandwich-uri și alte bunătăți.
Diferența dintre bulion și pastă de roșii
Te întrebi ce să alegi între bulion sau pastă de tomate din comerț? E bine să știi că bulionul are un conținut mai scăzut de substanță uscată decât pastă.
Este deci puțin mai lichid și mai bogat în apă, iar pastă de roșii este mai concentrată la gust. Pastă de roșii nu curge din lingură și își păstrează formă după ce ai luat din borcan.
Pe borcane se menționează bulion de roșii și respectiv pastă de tomate. În general, o concentrație de substanță uscată de 18 – 20% înseamnă bulion, iar 24 – 28% sau mai mult, se referă la pastă de tomate.
În plus, mai ai trecut și conținutul de roșie, așa că poți compară ușor variantele. Dacă vrei să faci acasă pastă de roșii, îți va trebui o cantitate mai mare de roșii față de bulion, pentru că scazi mai mult preparatul. Este o formă foarte bună de conservarea roșiilor pentru iarnă, mai ales dacă ai multe în grădina. Pastă iese mai concentrată și consumă puțin spațiu.
Diferența dintre bulion și suc de roșii
Sucul de roșii este un bulion scăzut mai puțin. Are textura unei supe crema, curge din sticlă sau borcan. Dacă îl iei cu lingură, nu va stă mai sus de marginea ei.
Bulionul este mai gros, mai dens, poți lua lingură “cu vârf”, deși își va schimbă formă. Sucul se depozitează mai bine în sticle, în timp ce bulionul în borcane. Poți pune și sticle cu bulion, dacă alegi modelul de lapte, cu gură largă, astfel încât să poți lua bulionul cu o linguriță. Cred că sunt cam singurele sticle pentru bulion.
Ce condimente se pun la bulion
Există 2 variante. Fie lași bulionul cât mai simplu, pentru a-l putea apoi adapta la o varietate de rețete. Fie îi dai aromele preferate, pe care le iubești și merg superb în preparatele tale preferate.
Cele mai populare condimente adăugate în bulion sunt usturoiul și busuiocul. Vei găsi însă și rețete cu cimbru, piper, ienibahar, coriandru, dafin, boia de ardei, maghiran, salvie, pătrunjel uscat etc.
Noi preferăm să facem sucul de roșii mai aromat, pentru că îl folosim exact cum iese că sos pentru pizza și alte mâncăruri. Bulionul de tomate îl lăsăm de regulă mai simplu.
Ce este passata de roșii?
Termenul înseamnă de fapt piure de roșii, simplu, sau cu adaos de sare, fără alți aditivi. La fel că bulionul, și passata de roșii presupune strecurarea. Spre deosebire de bulionul de roșii preparat cu condimente, passata se adaptează mult mai ușor în rețetele în care vrei să deții complet controlul gustului și aromelor.
Este o metodă foarte bună prin care poți păstra roșii pentru iarnă, fără conservant, pentru supe și sosuri.
Bulion de roșii cu coajă și semințe
Dacă nu ai mașina de roșii pentru bulion, cu separator de semințe, și nu ai timp să le dai prin sită și să le cureți de coajă, le poți lasă așa. Bulionul iese bine și cu tot cu coji și semințe, dar, nu va fi la fel de fin. Un astfel de bulion merge în ciorbe, mâncărici, tocănițe, dar mai puțin în sosuri sau supe crema, unde ai nevoie de o textura perfectă.
Cât costă bulionul
Noi facem bulion de casă din obișnuință și pentru că nu are conservanți, nu neapărat că ar ieși mai ieftin.
Depinde mult dacă ai roșii din grădina sau trebuie să le cumperi. Dar, și cum prinzi sezonul când sunt mai coapte și mai accesibile la preț.
Dacă nu ai timp să faci sau nu ai unde să depozitezi borcanele, poți cumpără și din magazin. Momentan, un borcan de bulion de roșii de 300 – 400g costă între 5 și 9 lei.