Şi medicii egipteni preţuiau schinduful, pentru că era planta care-i ajută pe soldaţi să se refacă rapid după rănile primite în luptă, îi ajută pe cei vârstnici să-şi menţină tinereţea şi vigoarea.
La noi, creşte la noi în zona sud-estică a ţării, în special în judeţele Constanţa şi Brăila. De obicei este cultivată, dar în unele zone s-a sălbăticit, crescând spontan mai ales acolo unde are căldură suficientă.
Pentru diabetul de tip II se face o cură de 12 luni cu infuzie combinată de schinduf, din care se beau câte 2-3 căni pe zi.
Tratamentul începe gradat: în prima săptămână se bea doar o cană pe zi, în cea de a doua săptămână se beau două căni pe zi, abia în a treia săptămână ajungându-se să se bea zilnic trei căni de infuzie combinată de schinduf.
Această gradare a tratamentului trebuie corelată cu un control permanent, zilnic, al glicemiei, şi cu o îndrumare medicală specială.
Schinduful este un hipoglicemiant puternic în timp, care va necesita reducerea gradată a dozelor de insulină.
Atunci când este ţinut şi un regim alimentar corect, este posibil ca datorită acţiunii schindufului, să se poată chiar renunţa complet la dozele de insulină injectate zilnic.