De Cristian Otopeanu
După instaurarea regimului comunist în România, care a succedat monarhiei, s-a format temuta Securitate, aşa cum este cunoscută structura de informaţii care a existat în perioada 1948-1989.
Securitatea a acţionat pe mai multe planuri, referitor la familia regală, conform mărturiilor, precum dirijarea informatorilor în încercarea compromiterii Regelui Mihai şi a Familiei Regale şi presiuni asupra unor persoane sau instituţii internaţionale spre a nu mai acorda sprijin acţiunilor Regelui.
Astfel, imediat după ce Regele Mihai I a fost nevoit să abdice (30 decembrie 1947) şi să plece în exil, în Elveţia, a fost întocmit dosarul cu numărul 6096, care conţine aproape toată urmărirea informativă a membrilor Familiei Regale a României. Aproape toată, fiindcă, potrivit celor care au studiat dosarul, există şi o ruptură de câţiva ani.
Totuşi, nu toate documentele cu referire la Regele Mihai sau la Familia Regală se regăsesc în dosarul 6096.
www.realitatea.net a descoperit, căutând în sutele de pagini puse la dispoziţia celor interesaţi de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, o notă informativă datată 28 iunie 1967 şi clasificată ca "Strict secret".
În acea notă informativă, pe care o transcriem ad literam, o sursă relatează următoarele lucruri despre Regele Mihai, care la acel moment avea 47 de ani: "Nu posedă nici o avere personală deoarece ex-regele Carol nu a făcut un testament, iar procesul de succesiune a fost pierdut de Mihai"
Sursa continuă însemnările: "Pe plan comportamental, se pare că Mihai nu se agită deloc ci se ocupă doar de slujba lui şi de educarea celor patru fete ale sale. Se pare că le învaţă să iubească pe români şi România. Nu mai are nici o speranţă să revină în ţară".
Pentru ca cititorii realitatea.net să aibă o idee despre una dintre metodele de lucru ale Securităţii, publicăm şi o notă care descrie exact procedura, fără să aibă legătură în mod direct cu Regele Mihai, dar nota respectivă face parte integrantă din acelaşi dosar: "Dacă interesează, îl va putea fotografia cu ocazia unei alte deplasări, pe care agentul o va face în luna septembrie.
De menţionat că agentul se bucură de încrederea deplină a obiectivului, are posibilitatea să ia legătura directă şi cu fostul rege Mihai, dacă acest lucru interesează".
CLICK AICI PENTRU A CITI DOCUMENTELE!
.
DESPRE REGELE MIHAI
Pe 20 iulie 1927, după decesul regelui Ferdinand, care era bunicul său, Mihai I a devenit rege al României. Asta întrucât tatăl său, Carol al II-lea, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune.
Din cauza vârstei lui Mihai (6 ani), prerogativele au fost asumate la acel moment de o Regență, în perioada 1927-1930.
Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenție asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în țară în 1930, proclamându-se rege. În această situație, lui Mihai i s-a conferit, pe 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Carol al II-lea a fost obligat să abdice, pe 5 septembrie 1940, fapt care a determinat revenirea la tron a regelui Mihai I.
Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost nevoit și el să abdice și să părăsească România. În țară se instalase regimul comunist. Lui Mihai I i s-a permis revenirea abia în 1992, la 45 de ani de la plecarea în exil. Dar au mai trebuit să treacă alți 5 ani de la acel moment până când i s-a dat voie să reviziteze România. Era 1997, an în care i s-a acordat înapoi cetăţenia română, și asta după ce Ion Iliescu pierduse cu un an mai înainte puterea în favoarea lui Emil Constantinescu.
În prezent, Regele Mihai (95 de ani) trăiește în Elveția. Anul trecut, în martie, a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Conform unui comunicat al Casei Regale, publicat pe 27 iunie 2017, "starea de sănătate a Majestatăţii Sale este fragilă".
Născut pe 25 octombrie 1921, Mihai I a fost suveran al României în perioada 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930 și în perioada 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947.