"Dl. Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o intelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică. Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate." , se menţionează în comunicatul Active Watch.
"Prin funcția de înalt demnitar al statului român, prim-ministrul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viața comunității. Aceasta presupune, în primul rând, o relație corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnaliști care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. (…)Din păcate, prin această declarație, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliștilor, iar declarația sa constituie, chiar și involuntar, un atac la adresa libertății presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnaliștii și cetățenii, nu patronii de presă.", mai scrie în raportul ActiveWatch.
Şi directorul general al Centrului pentru Jurnalism Independent a reacţionat. Ioana Avădani, citată de Pagina de Media, spune că: “Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziariști, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancționează pe acei patroni, așa cum afirmă, ci sancționează publicul acelor canale. Adică cetățenii care îi plătesc – așa cum cu drept recunoaște – salariul."