În schimb, spune el, se pare că simptomele nu sunt mai severe (comparativ cu cele ale variantei Delta - n.r.), iar studiile realizate până în prezent arată că vaccinurile protejează împotriva simptomelor severe ale Omicron, mai ales în cazul persoanelor vaccinate cu 3 doze.
"Până în acest moment trebuie să fim doar precauți. Nu avem motive semnificative de îngrijoarare. Singrul lucru care este îngrijorător este faptul că deja tulpina este la nivel global. Se pare deja că era prezentă pe continentul european înainte să fie detectată în Africa de Sud, deci cel mai probabil că avem (cazuri - n.r.) și noi, în România", a declarat Răzvan Cherecheș.
Despre valul 5 al pandemiei de coronavirus, expertul român în sănătate publică a spus: "Nu vom putea să îl evităm, dar am putea să prevenim ca valul 5 să aibă o intensitate extrem de mare , și acest lucru am putea să îl facem prin reducerea probabilității de transmitere a virusului prin certificat verde, printr-o serie de restricții pe care le avem în acest moment, doar că trebuie aplicate consecvent și consistent".
Întrebat despre posibilitatea ca certificatul verde să devină obligatoriu, Cherecheș a răspuns că nu este adepul unei astfel de măsuri, în ansamblul său.
"Certificatul are ca principal scop înconjurarea persoanelor nevaccinate cu un zid de protecție, astfel încâtt, prin reducerea probabilității de interacțiune cu alte persoane, persoanele nevaccinate au un risc mai mic să se infecteze și să transmită infecția", a arătat acesta. Pe de altă parte, spune el, "fără certificat verde ți-e restricționat accesul într-o mulțime de spații publice, crește probabilitatea vaccinării". Vaccinarea, spune acesta, este principala metodă de reducere a valului 5 și de revenire la normalitate.
În opinia sa, pe lângă certificatul verde ar trebui avută în vedere ca măsură de pus în practică "securizarea activității în școli" și asta deoarece școlile reprezintă "unul dintre principalele acceleratoare ale transmiterii (COVID-19) în comunitate".
"Nu sunt un suporter al vaccinării obligatorii a întregii populații, mai ales pentru această infecție. Avem un procent mic de aproape 3% din populație care este la risc major. Primul pas ar fi vaccinarea obligatorie a personalului medical și cei din centrele educaționale pentru că ei sunt cei care interacționează zilnic cu sute de persoane și și sunt la risc atât ei înșiși, cât și la risc să îi infecteze pe ceilalți", a explicat expertul în sănătate publică.