„Informaţiile din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est par să arate că situaţiile de conflict ar putea funcţiona ca un magnet pentru fabricarea de droguri sintetice, care pot fi fabricate, de fapt, oriunde. Acest efect poate fi şi mai puternic când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe mari de consumatori”, subliniază Biroul ONU împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC) în raportul său anual, citat de VOA News.
Un expert din cadrul instituției a explicat că înainte de invazia rusă, Ucraina dispunea de un număr tot mai mare de laboratoare de amfetamină, subliniind că aproape 80 au fost destructurate în 2020, comparativ cu 17 în 2019.
Având în vedere contextul extrem de turbulent din țara vecină, capacitatea de producţie s-ar putea extinde dacă războiul persistă. "Nu mai există poliţie pentru a opri activitatea laboratoarelor", a spus expertul.
În plus de asta, războiul poate „perturba rutele de trafic”.
Orice schimbare va avea „repercusiuni asupra aproape tuturor regiunilor din lume”, este mesajul transmis dereprezentanții ONU.
Potrivit raportului, aproximativ 284 de milioane de persoane din lume, respectiv una din 18 în categoria de vârsta 15-64 de ani, au consumat droguri în 2020, ceea ce înseamnă cu 26% mai mult decât cu un deceniu în urmă.
Semnalul de alarmă este dublat de faptul că producţia de cocaină a atins un nou record, fiind de 1.982 de tone în 2020.