Președintele Zelenski a lămurit ce rol are Batalionul Azov în apărarea Ucrainei și a demontat, în același timp, și narațiunea Kremlinului în legătură cu nazificarea Ucrainei, în special prin prezența unor regimente de extrema dreaptă în armata ucraineană, referindu-se la cei din Batalionul Azov.
Orașul Mariupol și oțelăria Azovstal sunt apărate de armata ucraineană profesionistă, a anunțat Zelenski.
„Mariupol este apărat de militari profesioniști, nu doar de Batalionul Azov, ci și de membrii Gărzii Naționale, grăniceri, parașutiști. Adică Forțele Armate ale Ucrainei. Și cu tot respectul pentru orice voluntari, au făcut multe la începutul războiului, nimeni nu poate lupta așa cum luptă Forțele Armate. Și indiferent cine sunt voluntarii, le suntem recunoscători, dar numai soldații profesioniști pot apăra Azovstal și Mariupol cu așa de mult curaj cum o fac”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru presa elenă - ERT News.
Potrivit lui Zelenski, „trebuie să fie făcută o distincție” între voluntari și militari. Președintele ucrainean spune că cei care s-au înscris ca voluntari să apere Ucraina de agresiunea rusă au ales încă din 2014 căi diferite: unii au intrat în politică, iar alții au ales o specialitate militară și au rămas în Armată, mai notează Ukrinform.ua.
El a explicat că la începutul războiului, în 2014, când Ucraina nu avea forțele armate puternice, inamicului i s-a opus rezistență prin voluntari – ucraineni din diferite părți ale țării care s-au unit pentru a-și apăra țara. Potrivit președintelui Zelenski, multe din declarațiile lor privind Rusia și acțiunile lor în Ucraina au fost catalogate drept radicale.
„Erau voluntari, a fost alegerea lor personală. Forțele armate sunt cu totul altceva. Vreau ca toată lumea să înțeleagă diferența. Avem Batalionul Azov, care... face acum parte din Garda Națională a statului nostru și fac parte din Forțele Armate ale Ucrainei. Ei sunt armata oficială a statului nostru”, a mai subliniat președintele.
„De la începutul războiului, au existat multe informații din partea rusă despre grupuri de voluntari și batalioanele de voluntari ucraineni. Asta a fost în 2014, când voluntari din diferite părți ale statului nostru s-au reunit pentru a proteja Ucraina. Atunci nu aveam o armată atât de puternică ca cea de astăzi. Într-adevăr, erau voluntari, luptau oameni obișnuiți și forțele armate. Într-adevăr, reacțiile la declarațiile acestor batalioane de voluntari au fost diverse. Pentru că multe dintre aceste declarații au fost destul de radicale în ceea ce privește Federația Rusă. Erau voluntari. A fost punctul lor de vedere personal și alegerile lor personale”, a mai explicat președintele Ucrainei, potrivit ERT News.
Reamintim că Batalionul Azov s-a format în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în martie 2014. Orientarea luptătorilor din gruparea Azov, de extrema dreapta, a devenit practic una din principalele laitmotive folosite de retorica de propaganda a Kremlinului pentru a justifica invazia din Ucraina: denazificare și demilitarizare, ambele fiind invocate de Vladimir Putin încă din prima zi, 24 februarie 2022. Luptătorii Azov au avut și aspirații politice, după 2014, însă partidul format de ei nu a reușit să intre în parlamentul ucrianean, nu a obținut la ultimele alegeri decât 2% din voturi.
Batalionul Azov, care are aproximativ 900 de membri, a fost inclus în Garda Națională a Ucrainei, divizia de rezerviști a armatei țării, după începerea invaziei. Garda Națională a Ucrainei numără în jur 46.000 de militari, astfel că cei din gruparea Azov sunt minoritari, sub 2% din trupe sunt din Batalionul Azov.