UPDATE 00.00 - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul video de luni seara că situaţia pe linia frontului este „foarte, foarte dificilă”, iar forţele ucrainene trebuie să facă toate eforturile posibile în perioada de toamnă în lupta lor cu invadatorul rus.
Zelenski a spus că a avut luni o discuţie „detaliată şi foarte lungă”, de două ore şi jumătate, cu principalii şefi ai armatei, comandantul Oleksandr Sîrski şi şeful Statului Major, Anatoli Barhilevici.
„Au fost prezentate rapoarte privind fiecare dintre zonele noastre de primă linie, capacităţile noastre viitoare şi sarcinile specifice. Situaţia este foarte dificilă. Cel mai important lucru este să exercităm presiuni asupra Rusiei prin toate mijloacele, cu toate instrumentele, pentru a ne atinge obiectivul unei păci reale şi juste pentru Ucraina şi pentru toţi oamenii noştri cât mai curând posibil”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.
UPDATE 23.00 - Jens Stoltenberg: Retorica nucleară a lui Putin nu trebuie să descurajeze sprijinul NATO pentru Ucraina
Retorica nucleară nesăbuită promovată de preşedintele rus Vladimir Putin nu ar trebui să descurajeze furnizarea de sprijin militar suplimentar pentru Ucraina din partea statelor NATO, a susţinut luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care la 1 octombrie va fi înlocuit de fostul premier olandez Mark Rutte.
UPDATE 20.00 - Putin îl promovează acum pe fostul său bodyguard în Consiliul de Securitate al ţării. Cresc speculațiile în jurul posibilului „succesor” Alexei Diumin
Președintele rus Vladimir Putin l-a promovat luni pe Alexei Diumin, fosta sa gardă de corp, în funcția de membru al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, sporind speculaţiile că l-ar pregăti pe acesta să îi devină succesor.
O nouă serie de încorporări în armata rusă, pentru stagiul militar obligatoriu. Putin a semnat decretul.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni decretul pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024, în virtutea căruia circa 133.000 de cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani sunt chemaţi pentru stagiul militar obligatoriu cu o durată de 12 luni.
UPDATE 18:12 - Folosesc Gardienii Revoluţiei din Iran dispozitive de comunicare ruseşti? Kremlinul se eschivează să răspundă
Kremlinul – comentând informaţii difuzate anterior de agenția Reuters conform cărora Gardienii Revoluţiei din Iran ar folosi în principal dispozitive de comunicaţii artizanale sau fabricate în Rusia şi China – a declarat că legăturile comerciale ale Moscovei cu Teheranul se dezvoltă.
UPDATE 18.00 - Retorica nucleară nesăbuită promovată de preşedintele rus Vladimir Putin nu ar trebui să descurajeze furnizarea de sprijin militar suplimentar pentru Ucraina din partea statelor NATO, a susţinut luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care la 1 octombrie va fi înlocuit de fostul premier olandez Mark Rutte, într-un interviu pentru Reuters.
Stoltenberg a reacţionat la o declaraţie făcută săptămâna trecută de Putin, potrivit căruia Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenţionale şi că Moscova va considera orice atac asupra sa sprijinit de o putere nucleară drept un atac comun.
Avertismentul liderului de la Kremlin a survenit în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor analizează posibilitatea de a-i permite Ucrainei să lanseze rachete convenţionale de fabricaţie occidentală asupra teritoriului rus. Kievul afirmă că vrea să obţină permisiunea de a lovi ţinte care sunt parte a eforturilor militare ale Moscovei.
UPDATE 17.00 - Rusia lui Vladimir Putin are mai mulți deținuți politici decât în ultimii ani ai URSS, a declarat luni disidentul Vladimir Kara-Mourza la Consiliul Europei, la două luni după ce a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Occident.
„Există peste 1 300 de prizonieri politici cunoscuți în Rusia lui Putin, mult mai mulți decât în ultimii ani ai întregii Uniuni Sovietice”, a declarat opozantul rus, care a petrecut mai mult de doi ani în închisoare în țara sa, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „trădare” după ce a condamnat invadarea Ucrainei.
„Trebuie să continuăm să luptăm pentru eliberarea lor și a tuturor celor deținuți pe nedrept în lume”, a pledat el.(AFP)
UPDATE 13:30 - Putin, mesaj despre „natura cu adevărat eliberatoare” a invaziei din Ucraina. Numește teritoriile ocupate „Novorusia”
Președintele rus Vladimir Putin a transmis luni, la doi ani după ce a proclamat anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate, că „operațiunea militară specială” pe care a declanșat-o împotriva țării vecine are o natură „cu adevărat eliberatoare”. El numește de asemenea teritoriile ocupate din Ucraina ca fiind „Novorusia”, relatează TASS.
UPDATE 13:00 Rușii ar fi pierdut peste 1000 de sodați într-o singură zi/Estimare ucraineană
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1250 soldați, 5 tancuri, 27 alte blindate de luptă, 27 tunuri, 1 sistem antiaerian, 53 diferite vehicule și 16 echipamente speciale.
Rusia crește cheltuielile pentru apărare la un nivel record
Rusia crește cheltuielile pentru apărare, care va avea mai mulți bani decât educația, sănătatea și cheltuielile sociale la un loc.Guvernul rus este pe cale să crească și mai mult cheltuielile de apărare anul viitor, dar oficialii Kremlinului par să pună accentul pe cheltuielile sociale pe care le au în vedere, evitând discuțiile despre banii alocați pentru sectoarele securității și apărării.
UPDATE 10:00 Vladimir Putin, de „Ziua Reunificării”: „Toate obiectivele vor fi atinse”
La a doua aniversare a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a promis că „toate obiectivele stabilite vor fi atinse” în Ucraina.
„Adevărul este de partea noastră. Toate obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat luni Vladimir Putin într-un discurs video, felicitând poporul rus cu ocazia „Zilei Reunificării“ cu regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, sărbătorită la 30 septembrie. (AFP)
UPDATE 6:10 - Premierul rus Mihail Mişustin se va întâlni luni cu preşedintele iranian Massoud Pezeshkian, în cadrul unei vizite pe care o va efectua la Teheran, a anunţat duminică Moscova, potrivit AFP.
Întâlnirea este menită să permită discutarea „în ansamblu a cooperării ruso-iraniene în domeniile comercial, economic, cultural şi umanitar”.
UPDATE 5:20 - Rusia a lansat o serie de atacuri cu drone care au vizat Kievul, luni dimineaţă, iar unităţile de apărare aeriană au fost angajate în respingerea loviturilor timp de mai multe ore, a anunţat armata ucraineană, potrivit Reuters.
Martori au auzit numeroase explozii în Kiev, ceea ce părea a fi sisteme de apărare aeriană în funcţiune, şi au văzut obiecte fiind lovite în aer.
Kievul, regiunea înconjurătoare şi toată partea de est a Ucrainei au fost sub alertă de raiduri aeriene din jurul orei locale 01.00 luni (2200 GMT duminică).
"Mai multe UAV (vehicule aeriene fără pilot) inamice sunt deasupra şi în apropierea capitalei", a transmis Vitali Klitschko, primarul Kievului, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
UPDATE 3:10 - Unsprezece persoane au fost rănite şi structuri civile grav avariate în urma unor noi lovituri aeriene ruseşti asupra oraşului industrial Zaporojie din sudul Ucrainei, după cum a anunţat duminică guvernatorul regional Ivan Fiodorov pe Telegram - relatează DPA.
Fiodorov a publicat fotografii ale caselor distruse, afirmând că oamenii ar putea fi încă prinşi în moloz. Mai multe incendii au izbucnit după un total de 13 lovituri aeriene, a adăugat el.
Şeful biroului prezidenţial, Andrii Iermak, a declarat că un alt oraş ucrainean important a fost terorizat de loviturile aeriene ruseşti. El a făcut apel la aliaţii occidentali ai ţării să furnizeze mai multe arme Ucrainei.