UPDATE 21:00 Șeful diplomației ungare acuză Bruxellesul că orchestrează blocada impusă de Kiev asupra petrolului rusesc
Bruxellesul nu poate accepta faptul că Ungaria nu cedează, în ciuda tuturor presiunilor, a afirmat sâmbătă Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, el fiind de părere că decizia de la Kiev de a nu permite livrările de ţiţei ale companiei Lukoil către Ungaria şi Slovacia a fost coordonată de la Bruxelles, informează agenția ungară de presă MTI.
Șeful diplomației de la Budapesta a adăugat că această măsură afectează o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei şi 40-45% din importurile Slovaciei, ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea aprovizionării cu energie, scrie News.ro.
UPDATE 19:20 Piloţii ucraineni au început să folosească avioanele de luptă F-16, însă doar în spațiul aerian al Ucrainei
Piloţii ucraineni au început să zboare cu avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, a anunţat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, confirmând sosirea mult-aşteptată a avioanelor de luptă produse în SUA, la mai bine de 29 de luni de la startul invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters.
UPDATE 18:00 Ucraina evacuează de urgență populația din zonele unde rușii au avansat extrem de mult
Ucraina a anunţat duminică evacuarea copiilor şi părinţilor lor din mai multe localităţi din regiunea Doneţk (est), situate aproape de zonele unde Rusia a afirmat că a avansat în ultimele zile, relatează AFP, informează Agerpres.
Cu câteva ore mai devreme, Rusia a anunţat cucerirea unui sat din această zonă. În ultimele săptămâni, Moscova a revendicat capturarea mai multor aşezări, dintre care majoritatea având doar câteva străzi.
"Inamicul bombardează în fiecare zi oraşe şi sate în zona respectivă. Am decis, aşadar, evacuarea copiilor cu părinţii lor sau alţi reprezentanţi legali", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, care a făcut publică o listă cu localităţile din sectoarele în care Rusia a declarat că a câştigat teren.
UPDATE 16:10 Doi dizidenți eliberați de Putin vor să se întoarcă în Rusia
Doi dintre disidenții ruși care au fost eliberați din închisoare și au ajuns în Germania ca parte a schimbului istoric de deținuți între Rusia, Belarus și Occident, de săptămâna trecută spun că se gândesc deja să se întoarcă în țara natală, dar promit să continue activismul politic chiar și din străinătate, informează Reuters.
În cadrul schimbului, opt ruși, inclusiv un criminal condamnat, s-au întors acasă din țările occidentale în schimbul a 16 prizonieri eliberați din închisorile din Rusia și Belarus, mulți dintre ei disidenți ruși, alături de americani, precum reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich.
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a justificat acordul încheiat cu Washingtonul privind staţionarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune în Germania, invocând ameninţarea reprezentată de preşedintele rus Vladimir Putin, informează duminică dpa.
„A face politică externă astăzi înseamnă a recunoaşte: principiul speranţei nu ne va proteja de Rusia lui Putin”, a scris Baerbock într-un articol de opinie pentru ediţia de duminică a ziarului Bild.
„Ceea ce ne protejează acum sunt investiţiile în propria noastră securitate şi forţă – în UE, în NATO şi în Germania. Şi aceasta include decizia de a desfăşura sisteme de armament american cu rază lungă de acţiune”, care vor reprezenta „un factor de descurajare credibil” în faţa agresiunii ruse, a scris ea.
Baerbock a subliniat că nu este vorba doar de protejarea Germaniei, ci şi a Poloniei, Finlandei şi ţărilor baltice, care au graniţă cu Rusia şi sunt deja ţinta atacurilor ‘hibride’ ale Moscovei, scrie EFE.
Baerbock l-a acuzat pe Putin că a răspuns fiecărei iniţiative de pace cu escaladare, scriind că doreşte doar ca „Ucraina să i se supună”.
Rusia a plănuit să trimită arme și alte echipamente militare rebelilor Houthi din Yemen, dar presiunile diplomatice au forțat Kremlinul să renunțe la acțiune. Planul lui Vladimir Putin subliniază că parteneriatul dintre Moscova și Teheran este în creștere, notează analiștii de la Institul pentru Studiu Războiului.
Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care a devenit cunoscută pe plan global după ce Curtea Penală Internațională a pus-o sub acuzare împreună cu Vladimir Putin pentru crime de război pentru rolul jucat în deportările ilegale de copii din Ucraina în Rusia, are o relație amoroasă cu magnatul media Konstantin Malofeev, potrivit unui relatări a publicației Verstka. Idila celor doi a atras atenția presei ruse și a provocat tensiuni între patriarhul rus Kirill și magnatul care este apropiat de Biserica Rusă, relatează publicația independentă rusă Meduza.
Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 582.910 de soldați la începutul războiului, potrivit The Kyiv Independent.
Doar în ultima zi ar fi fost „eliminați” 1.150 de militari ruși.
O femeie a fost ucisă de o dronă ucraineană în orașul Shebekino din regiunea rusă Belgorod, a declarat duminică guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov, informează Reuters.
Fostul președinte american Donald Trump l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru cel mai mare schimb de deținuți de după Războiul rece între Rusia, Belarus şi mai multe state occidentale, informează dpa.
Forțele aeriene ucrainene au distrus peste 8.000 de ținte aeriene rusești de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022, a declarat duminica aceasta comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, informează The Kyiv Independent.
„În doi ani și jumătate, Forțele Aeriene au distrus peste 8.000 de ținte aeriene inamice: sute de avioane și elicoptere, mii de rachete de croazieră și drone. Piloții ucraineni au efectuat peste 20.000 de ieșiri de luptă, majoritatea implicând utilizarea armelor de aviație”, a scris Oleșciuk pe Telegram.
Potrivit raportului de duminică al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 363 de avioane, 326 de elicoptere și 13.103 drone de la începutul războiului.
În declarația sa, Oleșciuk a felicitat, de asemenea, soldații ucraineni cu ocazia Zilei naționale a Forțelor Aeriene, marcată în prima duminică a lunii august în Ucraina.
În timpul nopții, rușii au atacat Ucraina cu patru rachete și cinci drone de atac, iar forțele de apărare aeriană au doborât toate cele cinci vehicule aeriene fără pilot inamice, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, relatează Ukrainska Pravda.
Potrivit oficialului ucrainean citat, forțele Kievului au doborât cinci drone „Shahed-131/136″ în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Kirovograd și Zaporojie.
UPDATE 07:45 -Rușii au bombardat o zonă rezidențială din orașul-strategic din Donețk
Martori ai agenţiei de presă au văzut o cască pe sol, lângă o baltă de sânge, şi un moped la circa zece metri de un crater cu diametrul de un metru, în mijlocul unei străzi, potrivit Agerpres.
Din ruinele unei case făcute una cu pământul se ridica fum, iar flăcările unui incendiu distruseseră interiorul unei alte clădiri, situate vizavi.
O femeie pe nume Marina, în vârstă de 39 de ani, a povestit cum „ni s-au spart geamurile şi am fugit afară”. Ea şi soţul ei au scăpat, dar locuinţa lor a fost distrusă, la fel ca şi cele două automobile ale lor, care au fost aruncate la câţiva metri.
După două ore, echipajele de intervenţie continuau să lupte cu flăcările, în timp ce localnicii consternaţi priveau distrugerile puse de poliţie pe seama unei bombe cu planare UMPB D-30.
Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a scris pe Telegram că „ruşii lovesc civili intenţionat şi regulat” şi şi-a îndemnat concetăţenii din zonă: „Nu vă riscaţi viaţa. Fugiţi!”.
UPDATE 07:00 - Armata rusă se apropie de ruta strategică de aprovizionare a forţelor ucrainene pe frontul de est
La începutul acestei săptămâni, Kievul a anunțat că forţele ruse îşi concentrează în prezent cele mai puternice asalturi în apropiere de oraşul-strategic Pokrovsk, în contextul în care, la peste 29 de luni de când şi-a declanşat invazia pe scară largă în ţara vecină, trupele Moscovei se apropie de o rută-cheie de aprovizionare a trupelor ucrainene pe frontul de est.
Luptele din sectorul Pokrovsk sunt cele mai aprige în estul devastat de război, a indicat Statul Major General ucrainean în buletinul său de luni privind evoluţiile de pe front, menţionând că forţele ucrainene respinseseră 52 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore în acest sector.
Pokrovsk, un important nod de transport cu o populaţie de 61.000 de oameni înainte de război, leagă o magistrală naţională care serveşte ca rută importantă de aprovizionare de alte avanposturi ucrainene aflate în dificultate, precum oraşele Ceasov Iar şi Kostantinovka în regiunea Doneţk. Unii locuitori au fugit din Pokrovsk în timpul războiului, dar alţii au venit aici după ce au plecat din alte zone, notează Reuters.
„Începând de astăzi, oraşul se află la 20 de km de linia frontului”, a declarat Serhii Dobriak, şeful administraţiei militare a oraşului, pentru postul american Radio Free Europe.
La nord-est de oraş, trupele ruse s-au apropiat şi mai mult de ruta strategică menţionată. Sâmbăta trecută, Moscova a revendicat controlul asupra localităţii Lozuvaţke, situată numai la 6 km distanţă de această magistrală. Oficialii de la Kiev nu au comentat această informaţie.
Mulţi dintre locuitorii din Pokrovsk s-au decis cu mare greu să se evacueze, a declarat şeful administraţiei militare a oraşului, estimând populaţia actuală la 60.000 de persoane, dintre care 4.000 de copii.