UPDATE 00.00 - Rusia ia în calcul să recruteze 300.000 de soldați pentru o nouă ofensivă care va urmări capturarea orașului Harkov, scrie publicația independentă rusă de investigații Viorstka.
„Harkov este următorul în plan, cu (intenția de a) păstra orașul. Acest lucru este posibil doar în caz de încercuire”, a declarat o sursă din Kremlin pentru această publicație, susținând că Moscova caută să evite transformarea Harkovului într-un „al doilea Mariupol” și să arate că Rusia „știe să lupte într-un mod civilizat”.
UPDATE 22.00 - SUA „au spus Ucrainei să nu mai lovească rafinăriile de petrol rusești”
Washingtonul a cerut Kievului să înceteze să mai lovească rafinăriile de petrol rusești, din cauza temerilor legate de creșterea prețurilor la țiței și a unor acțiuni de retorsiune, potrivit Financial Times.
Acest lucru a fost transmis oficialilor de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (HUR), au declarat trei oficiali anonimi pentru ziar.
UPDATE 20.00 - Camera Reprezentanţilor a SUA, controlată de republicani, a adoptat vineri un proiect de lege care prevede alocări bugetare de 1.200 de miliarde de dolari pentru a menţine finanţarea guvernului până în septembrie, lăsând Senatului, majoritar democrat, câteva ore pentru a acţiona înainte de termenul limită - miezul nopţii - când ar urma o închidere parţială a activităţii guvernului.
Dar o altă chestiune separată şi controversată legată de bani fierbe în Congres, unde liderii acestuia solicită de urgenţă adoptarea finală a unui pachet de asistenţă de securitate de 95 de miliarde de dolari, aprobat de Senat, pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Unii republicani se opun continuării susţinerii Ucrainei în războiul său împotriva armatei ruseşti invadatoare.
UPDATE 19.00 - „Harkov este următorul în plan, cu (intenția de a) păstra orașul. Acest lucru este posibil doar în caz de încercuire”, a declarat o sursă din Kremlin pentru această publicație, susținând că Moscova caută să evite transformarea Harkovului într-un „al doilea Mariupol” și să arate că Rusia „știe să lupte într-un mod civilizat”.
UPDATE 17:15 Ucraina primeşte curent electric din România, după cel mai amplu atac rusesc asupra instalaţiilor sale energetice de la începutul războiului.
Reţeaua energetică a Ucrainei primeşte asistenţă de urgenţă din partea României, Poloniei şi Slovaciei, după cel mai amplu val de lovituri aeriene ruseşti care au avariat instalaţii energetice şi au lăsat peste 1 milion de persoane fără energie electrică, a anunţat vineri operatorul reţelei naţionale Ukrenergo, relatează Reuters.
Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele electrice în martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia Rusiei, permiţând Ucrainei să primească energie de urgenţă din Europa dacă atacurile militare ar provoca întreruperi.
UPDATE 15:00 Kremlinul amenință Europa că va avea de suferit în urma blocadei economice și sancțiunilor impuse Rusiei
Kremlinul denunţă vineri planul Uniunii Europene (UE) de a folosi active ruse blocate în vederea înarmării Ucrainei şi de a impune taxe cerealelor ruseşti - în prezent scutite de taxe - cu scopul de a priva Moscova de venituri prin care să-şi finanţeze ofensiva împotriva Kievului, ameninţă cu represalii şi dă asigurări că ”consumatorii europeni vor suferi”, relatează AFP.
”Dacă aceste decizii (cu privire la active) sunt puse în aplicare, ele vor avea consecinţe foarte grave asupra celor care le-au luat”, ameninţă un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
”Consumatorii europeni vor avea de suferit”, dacă UE impuse taxe produselor agricole ruseşti, în prezent scutite de la taxe vamale, ameninţă el.
UPDATE 13:30 - Şeful armatei germane face apel la construirea unui scut de apărare antirachetă în faţa ameninţărilor Rusiei
Şeful de Stat Major al armatei germane, Carsten Breuer, a făcut apel vineri la o consolidare rapidă a apărării antirachetă a Germaniei împotriva potenţialelor ameninţări din partea Rusiei, relatează dpa.
"Avem cinci până la opt ani. Trebuie să instalăm un sistem de apărare antirachetă în această perioadă. Nu există alternativă", a declarat Carsten Breuer pentru grupul media Funke Mediengruppe.
"Credem că Rusia va putea duce un război împotriva statelor NATO în următorii cinci până la opt ani. Până atunci, noi în Germania trebuie să fim, de asemenea, în măsură să evităm un astfel de atac", a mai spus el.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi ascunde intenţiile privind Vestul, a avertizat Breuer, care a precizat că un atac asupra unei ţări occidentale este considerat în prezent ca fiind doar cel mai rău scenariu.
Cu toate acestea, un astfel de atac ar putea avea loc "într-un întreg spectru - de la atacuri cibernetice la drone şi rachete", a mai spus şeful armatei germane.
UPDATE 12:47 - Kremlinul declară în premieră că Rusia este în stare de război în Ucraina
Rusia se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
Aceste comentarii, făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse Argumentî i Faktî, unele dintre cele mai dure la adresa Ucraina, vin după un atac masiv al Rusiei efectuat noaptea trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
"Suntem în stare de război", a afirmat Dmitri Peskov în interviu, potrivit EFE.
Totul a început ca o "operaţiune militară specială", dar de "îndată ce această \"gaşcă\" s-a adunat, iar Occidentul s-a implicat de partea ucraineană, pentru noi acesta a devenit un război", a declarat Peskov în interviul menţionat.
"Sunt convins de aceasta. Şi toţi trebuie să înţeleagă asta", a adăugat el.
UPDATE 12:01 - Rușii și-au scufundat una dintre nave în timpul unor exerciții în Marea Baltică. Traulerul „Căpitanul Lobanov” s-a dus la fund după ce a fost lovit din greșeală de o rachetă.
Echipajul tocmai mergea la culcare, când bomba a căzut în camera de control a căpitanului. Trei marinari au fost uciși și alți patru au fost răniți, spune ruda uneia dintre victime. Unul dintre răniți este în stare gravă. O a doua rachetă a căzut în apropierea navei, în zona plaselor de pescuit. S-a întâmplat în largul regiunii Kaliningrad, în timpul unor exerciții în Marea Baltică.
UPDATE 11:40 - Un mort şi mai mulţi răniţi într-o lovitură aeriană asupra regiunii Belgorod de la graniţa dintre Rusia și Ucraina
O persoană a fost ucisă şi mai multe rănite vineri dimineaţă într-o lovitură aeriană asupra regiunii ruse Belgorod de la graniţa cu Ucraina şi vizată de numeroase atacuri, a anunţat guvernatorul local, Viaceslav Gladkov.
"O lovitură din nou. Din păcate, o persoană a murit", a scris Viaceslav Gladkov pe aplicaţia de mesagerie Telegram, precizând că victima este o femeie. "Sunt oameni răniţi", a spus el.
Potrivit primelor informaţii, lovitura a avariat trei unităţi medicale şi mai multe case, a adăugat Gladkov.
La rândul său, Ministerul Apărării rus a indicat că a distrus vineri dimineaţă opt rachete deasupra regiunii Belgorod trase de sistemul de lansare de rachete Vampire şi provenind din Ucraina.
UPDATE 11:23 - Armata Rusă a lovit cel mai mare baraj din Ucraina, de la hidrocentrala din orașul Zaporijie. Un incendiu a izbucnit, însă nu există riscul formării unei breșe.
Ukrhydroenergo, compania de stat care administrează hidrocentralele, a anunțat că cel mai mare baraja al țării, al hidrocentralei Nipru aflată pe malul stâng al orașul Zaporijie, a fost vizat de atacul rușilor. Un incendiu a izbucnit, însă nu există riscul formării unor breșe, potrivit anunțului citat de Reuters. Circulația rutieră peste baraj a fost oprită.
Separat, președintele Volodimir Zelenski a publicat un videoclip pe rețelele sociale în care a transmis că Armata Rusă a lansat 60 de drone kamikaze Shahed și 90 de rachete de mai multe tipuri asupra Ucrainei, pe parcursul nopții trecute: “Lumea vede cât se poate de clar țintele teroriștilor ruși – centrale electrice și linii de alimentare cu energie electrică, barajul unei hidrocentrale, clădiri rezidențiale și chiar un troleibuz. Rusia poartă un război împotriva oamenilor obișnuiți”.
UPDATE 10:10 - China nu vede semne de detensionare în Ucraina, ci o "fractură imensă" între Kiev şi Moscova cu privire la negocieri
Emisarul special al Chinei pentru regiunea eurasiatică, Li Hui, a declarat vineri, după recentul său turneu în Europa, că, după peste doi ani de conflict în Ucraina, nu a văzut "semne de detensionare", ci o "fractură imensă" între Ucraina şi Rusia cu privire la negocieri. El a constatat totuşi existenţa "unui consens din ce în ce mai mare" pentru ideea unor discuţii de pace, chiar dacă statele beligerante privesc în mod foarte diferit această perspectivă şi sunt inflexibile în poziţiile lor.
La o reuniune cu diplomaţi la Beijing, Li a declarat că a "dialogat cu Elveţia" în timpul turneului său despre o posibilă conferinţă de pace privind războiul în Ucraina, care "ar trebui să fie recunoscută de Kiev şi Moscova" şi să includă "toate soluţiile de pace".
În acelaşi timp, Li a subliniat că, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de "ţară responsabilă", China s-a angajat să "medieze şi să promoveze pacea", fără a "rămâne indiferentă" faţă de conflictul din Ucraina
UPDATE 8:55 - Foreign Policy: Războiul din Ucraina distruge încă o țară. Ce se va întâmpla cu Moldova dacă Rusia va învinge
Republica Moldova este o țară cu o diversitate etnică foarte ușor de remarcat, în special în centrele urbane, unde românii majoritari trăiesc alături de ucraineni, ruși și găgăuzi. Dar războiul din Ucraina a dat complet peste cap echilibrul șubred care exista înainte de februarie 2022. Indiferent de cum se va termina războiul, acesta va avea consecințe existențiale pentru micul stat care își dorește să se alăture Uniunii Europene, scrie Foreign Policy.
Convingerile politice în Moldova sunt și ele extrem de diversificate: de la dorința de unire cu România la nostalgia sovietică și de la patriotismul prorus la mândria civică pentru o Moldovă independentă și integrată în UE. Acest peisaj fracturat se reflectă și în geografia țării: încă din primele zile după ce și-a câștigat independența, în 1991, Republica Moldova era divizată – regiunea separatistă prorusă Transnistria, unde se află în continuare 1.500 de militari ai Moscovei, respectiv Găgăuzia, o regiune care și-a proclamat autonomia în 1995, locuită preponderent de găgăuzi, o minoritate etnică curtată atât de Moscova, cât și de Ankara, Pentru Vladimir Putin este prioritar să oprească aderarea Moldovei la UE și integrarea ei cu Occidentul, mai ales după ce UE i-a conferit Moldovei statutul de țară candidată la aderare, după izbucnirea războiului din Ucraina.
UPDATE 7:00
Aproximativ 15 explozii au fost auzite vineri dimineaţă în oraşul Harkov din Ucraina, a declarat primarul Ihor Terekhov, iar atacurile cu rachete ruseşti par să vizeze sursa de alimentare cu energie electrică a oraşului, provocând întreruperi parţiale de curent, transmite Reuters.
Terekhov nu a raportat victime. El a spus că unele dintre pompele de apă ale oraşului s-au oprit din cauza atacurilor.
În centrul Ucrainei, primarul Krivoi Roc, Oleksandr Vilkul, a declarat că s-au auzit explozii în oraş, dar nu a oferit detalii.
Într-un alt oraş din centrul Ucrainei, Viniţa, un „obiectiv de infrastructură critică” a fost avariat, potrivit primarului Serghei Borzov.
Administraţia oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat opt atacuri cu rachete şi a spus că unii localnici au fost răniţi.
Potrivit oficialilor ucraineni, mai multe rachete ruseşti încă vizau ţinte din Ucraina.