UPDATE 19:06 -Rusia: Şcolile şi magazinele, închise două zile în Belgorod ca urmare a atacurilor cu rachete ucrainene
Magazinele şi şcolile au fost închise pentru două zile în oraşul rus Belgorod, ca urmare a atacurilor pe care autorităţile de acolo le-au atribuit Ucrainei, relatează BBC.
Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că două persoane au murit - în timp ce continuă votul în alegerile pe care Vladimir Putin este sigur că le va câştiga.
Sistemele de apărare antiaeriană au doborât opt rachete ucrainene, a declarat Gladkov.
Putin a acuzat Ucraina că încearcă să îi perturbe încercarea de a obţine un nou mandat de şase ani.
UPDATE 18:34 - FSB a reţinut un bărbat rus care planificase un atac terorist în numele Ucrainei la un nod feroviar transsiberian din Ural
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat sâmbătă că a reţinut un bărbat rus în vârstă de 61 de ani care planificase ceea ce a numit un atac terorist în numele Ucrainei la un nod feroviar transsiberian din Ural, în regiunea munţilor Sverdlovsk, potrivit agenţiei TASS, transmite Reuters.
TASS a citat FSB spunând că bărbatul a fost recrutat de serviciile de informaţii ale Kievului în oraşul ucrainean Lvov şi trimis în Rusia.
Agenţia a spus că bărbatul a recunoscut acuzaţiile şi a cooperat cu ancheta.
În ultimele luni, Ucraina a intensificat atacurile asupra ţintelor economice din interiorul Rusiei, folosind drone cu rază lungă de acţiune pentru a lovi o serie de rafinării de petrol din partea de vest a ţării.
Kievul a declarat anterior că vizează calea ferată transsiberiană, o rută cheie pentru transportul rusesc de marfă care traversează ţara.
UPDATE 15:05 - Europa are nevoie de o strategie clară şi unitară împotriva Rusiei (ministru italian)
Europa trebuie să evite "declaraţii măreţe" şi contradictorii şi să aibă mai degrabă o strategie clară şi unitară împotriva Rusiei în privinţa războiului din Ucraina, a declarat ministrul apărării din Italia, Guido Crosetto, care a adăugat că Roma nu va trimite niciodată trupe în zona de conflict, informează sâmbătă Reuters.
"Occidentul ar trebui să evite declaraţiile măreţe - cum ar fi trimiterea NATO în Ucraina - pentru a încerca să arate mai bine. Sau să evite să se împartă la întâlniri de câte doi sau trei când suntem 27 în Europa\"\", a declarat Crosetto într-un interviu pentru ediţia de sâmbătă a cotidianului La Repubblica, referindu-se la statele membre ale Uniunii Europene.
Pentru a contracara Rusia, "un monolit", Crosetto crede că Europa are nevoie de "o strategie clară, necontradictorie şi, poate, construită împreună ca o coaliţie".
Italia s-a angajat să furnizeze Kievului, pe tot parcursul anului 2024, materiale şi echipamente, inclusiv armele de care Ucraina are nevoie pentru efortul său de război împotriva Rusiei. Italia a semnat un pact de apărare pe 10 ani în februarie pentru a sprijini Ucraina, deşi detaliile acestui acord nu au fost făcute publice.
UPDATE 13:20 - Zelenski promite că Rusia va plăti pentru masacrul de acum doi ani de la teatrul din Mariupol
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări sâmbătă că Rusia va plăti pentru masacrul pe care l-a provocat în urmă cu exact doi ani, când a bombardat Teatrul Dramatic din Mariupol, în regiunea ucraineană Doneţk (est), cu sute de civili înăuntru, inclusiv copii, informează EFE.
"Mariupol. Teatru Dramatic. Sintagma "copii". Au trecut doi ani. Lumea trebuie să-şi amintească tot ce a făcut Rusia Ucrainei şi ucrainenilor, iar fiecare ucigaş rus trebuie tras la răspundere pentru acţiunile lui", a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua de socializare X. "Ne vom asigura că sunt traşi la răspundere. Amintire veşnică tuturor oamenilor cărora teroarea rusă le-a luat viaţa", a subliniat el.
La 16 martie 2022, aviaţia rusă a bombardat teatrul care fusese transformat într-un adăpost pentru aproximativ 600 de persoane, în ciuda literelor de-o şchioapă scrise în exteriorul clădirii care avertizau că înăuntru se află copii.
Potrivit diferitelor estimări, între 300 şi 600 de persoane au murit în atac.
"Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului", a spus Zelenski în discursul său video zilnic.
UPDATE
Un atac cu rachete balistice a lovit vineri o zonă rezidenţială din Odesa, port la Marea Neagră, ucigând cel puţin 20 de persoane şi rănind peste 70, în cel mai sângeros atac al Moscovei din ultimele săptămâni, au declarat oficialii ucraineni, citaţi de Reuters.
Două rachete Iskander-M lansate din peninsula Crimeea ocupată de ruşi au avariat infrastructura civilă şi liniile de alimentare cu gaz şi electricitate în oraşul din sudul ţării, a declarat guvernatorul regiunii Oleh Kiper la televiziunea naţională.
Unii locuitori din Odesa nu aveau vineri gaze şi electricitate în urma acestor atacuri, a spus el.
"Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua... Aceasta este o racheta foarte puternică care zboară din Crimeea ocupată în câteva minute", a declarat Kiper.
Un medic şi un salvator au fost ucişi de o a doua rachetă după ce s-au grăbit să ajungă la faţa locului pentru a veni în ajutorul persoanelor rănite în primul atac. Zeci de persoane au suferit răni grave, a adăugat Kiper.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va primi un "răspuns corect" din partea forţelor ucrainene pentru ceea ce a spus că a fost un atac "josnic" asupra unui oraş care a fost atacat de drone sau rachete ruseşti aproape în fiecare zi în această lună.
"Forţele noastre de apărare vor face cu siguranţă totul pentru a se asigura că ucigaşii ruşi simt răspunsul nostru corect", a declarat Zelenski pe Telegram.
Locuitorii s-au grăbit să doneze sânge, creând cozi la centrele medicale. Sâmbătă a fost declarată zi de doliu la nivel local în Odesa.
O facilitate de recreere cu trei etaje a fost distrusă în atac, precum şi cel puţin 10 case particulare, a precizat comandamentul militar din sud.
Odesa, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene, a fost mult timp ţinta atacurilor ruseşti, în special după ce Moscova a renunţat la un acord negociat de ONU care permitea traversarea în siguranţă a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.