UPDATE 23:30 - American condmnat la închisoare în Rusia
Un cetăţean american a fost condamnat luni la o pedeapsă de şase ani de închisoare, de către un tribunal rus, fiind acuzat că a încercat să îşi „răpească” fiul rus şi să îl scoată din ţară, scrie AFP, care notează că această decizie vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova şi Washington.
UPDATE 22:50 - Zelenski și-a început vizita în Statele Unite
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a început luni vizita în SUA, unde urmează să îşi prezinte„planul pentru victorie”, context în care ucrainenii se aşteaptă la mai mult sprijin într-o etapă crucială a războiului, precum şi la mai multă claritate din partea aliatului lor cheie cu privire la dimensiunea angajamentului acestuia, scrie, într-o analiză, agenţia spaniolă de presă EFE.
UPDATE 21:20 - Ambasadorul României la ONU: Rămân profund îngrijorătoare acţiunile Rusiei faţă de centralele nucleare civile ucrainene
Acţiunile Federaţiei Ruse faţă de centralele nucleare civile ucrainene, culminând cu ocuparea şi militarizarea, în premieră într-un conflict armat, a unei centrale nucleare, cea de la Zaporijia, rămân profund îngrijorătoare, a declarat ambasadorul României la ONU, Cornel Feruţă, într-un interviu acordat Agerpres.
Diplomatul român a subliniat că "aceste acţiuni, alături de continuarea atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei, cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear la aceste centrale, punând în potenţial pericol populaţia civilă din Ucraina şi din statele vecine, deopotrivă".
În contextul în care pe 26 septembrie Adunarea Generală a ONU marchează, pentru al zecelea an consecutiv, Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, ambasadorul Cornel Feruţă susţine că "proferarea de ameninţări nucleare, o constantă a retoricii Federaţiei Ruse de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, este inacceptabilă din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în contradicţie cu linia agreată şi promovată de cele cinci state posesoare de arme nucleare recunoscute de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT) - un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat".
UPDATE 19:15 - Ucraina cere în faţa Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga "demolarea" podului Crimeei
Ucraina şi Rusia s-au confruntat luni în faţa celei mai vechi instanţe de arbitraj din lume, într-o dispută de lungă durată privind accesul la Marea Azov situată la est de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova, Kievul cerând "demolarea" podului construit de Rusia peste strâmtoarea Kerci, pe care-l consideră "un obstacol ilegal în calea navigaţiei", relatează agenţiile AFP şi EFE.
Într-o plângere adresată Curţii Permanente de Arbitraj (CPA) de la Haga, Kievul a acuzat Moscova în septembrie 2016 că obstrucţionează în mod deliberat accesul la Marea Azov. "Rusia nu are dreptul să rescrie legile maritime", a indicat avocatul părţii ucrainene, Anton Korinevici, care a insistat în faţa curţii de arbitraj că podul Kerci, construit de Moscova pentru a conecta peninsula Crimeea anexată de Rusia continentală, îngrădeşte navigaţia internaţională, la fel şi controalele excesive ale Rusiei, "prin urmare acest pod ilegal trebuie demolat".
UPDATE 19:00 - Parlamentar ucrainean acuzat de corupție, căutat în România. Autoritățile din Kiev îl caută după ce s-a ascuns în țara noastră
Un parlamentar ucrainean, acuzat de corupție, s-a refugiat în România, potrivit Biroului Național Anticorupție al Ucrainei. Andriy Odarchenko, membru al partidului „Servitorul Poporului”, a fost dat în urmărire internațională după ce a părăsit Ucraina pe căi neoficiale, evitând punctele de trecere de frontieră obișnuite.
UPDATE 17:00 - Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii nazist Auschwitz-Birkenau, a anunţat luni muzeul Auschwitz, argumentând că o „astfel de prezenţă ar fi cinică” în contextul războiului în Ucraina.
UPDATE 15:37 - O rachetă balistică intercontinentală „Satan 2” a explodat pe poligonul de testare Pleseţk, în Arhanghelsk. O nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) grea rusească de tip Sarmat - denumită în Occident ”Satan 2”, cu o rază de acţiune de 18.000 de kilometri şi care poate transporta până la 15 focoase nucleare - a explodat la un test eşuat în jurul lui 21 septembrie, pe poligonul de testare de la Pleseţk, în Arhanghelsk (nord-vest), la aproape 200 de kilometri de Marea Albă.
UPDATE 13.00 - Dacă ar exista informații oficiale despre „Planul de victoriei” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Kremlinul l-ar studia, a declarat luni Dmitri Peskov, informează Reuters.
UPDATE 12:00 - Ofensiva Ucrainei din regiunea Kursk din Rusia a ucis cel puţin 31 de civili şi a rănit 256 până la 5 septembrie, a anunţat, luni, ministerul rus de Externe.
Ucraina a lansat, pe 6 august, cel mai mare atac străin asupra Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial după ce a străpuns granița în regiunea Kursk, susținută de roiuri de drone și arme grele, inclusiv arme de fabricație occidentală.
Rusia a declarat că 131.000 de civili au părăsit cele mai periculoase zone din regiunea Kursk.
UPDATE 10:30 - Rusia a pierdut 642.420 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, susține luni armata de la Kiev.
Potrivit sursei citate, 1.330 de mlitari ruși au fost eliminați în ultimele 24 de ore.
UPDATE: Numărul victimelor în atacul de la Zaporojie a ajuns la 16.
Cel puţin 16 civili, inclusiv un băiat de 15 ani, au fost răniţi duminică seara în raiduri aeriene ruse asupra oraşului Zaporojie din sud-estul Ucrainei, au anunţat luni oficiali ucraineni citaţi de Reuters.
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, a transmis pe Telegram că Rusia a lansat cel puţin şapte raiduri aeriene asupra oraşului şi a zonei înconjurătoare, fiind avariate 13 clădiri de apartamente, instituţii de învăţământ, maşini, garaje şi case individuale.
Ministerul de interne ucrainean a menţionat pe Telegram că, potrivit informaţiilor preliminare, Rusia a folosit în raiduri bombe ghidate.
Salvatorii au evacuat locuitorii din mai multe clădiri de apartamente avariate, a precizat Ministerul de Interne al Ucrainei pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Ministerul a menţionat că, potrivit informaţiilor preliminare, Rusia a folosit bombele sale aeriene ghidate KAB pentru a lovi Zaporojie.
Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile şi nu a existat nicio reacţie imediată din partea Rusiei.
Ambele părţi neagă că au vizat civili în atacurile lor, dar mii de civili au fost ucişi - marea majoritate ucraineni - în războiul pe care Moscova l-a lansat cu o invazie la scară largă, în februarie 2022.
Serviciile de urgenţă ucrainene au postat pe pagina lor de Facebook un videoclip în care apar salvatori care încearcă să îndepărteze resturile şi să deblocheze intrarea într-un apartament şi care se ocupă de răniţi, noaptea, în faţa unei clădiri rezidenţiale avariate.