UPDATE 20:30 - Rusia închide şcolile din Belgorod în urma unor atacuri ucrainene
Rusia anunţă joi o prelungire a vacanţei şcolare în şcolile din Belgorod, un oraş rus vizat sâmbătă de un atac sângeros fără precedent, în timp ce Kievul înregistrează mai mulţi civili ucişi în noi atacuri ruseşti. relatează AFP.
UPDATE 17:50 - Atac cu rachete la Sevastopol. Circulaţia pe podul Kerci a fost întreruptă
O alertă aeriană a fost emisă joi în regiunea Sevastopol din Crimeea, unde mai multe "ţinte aeriene" au fost doborâte, a declarat guvernatorul Mihail Razvojaiev, relatează Le Monde, potrivit News.ro.
"Serviciile de salvare din Sevastopol nu înregistrează în prezent nicio pagubă la nivelul infrastructurii", a scris el pe Telegram, adăugând că armata "lucrează pentru a distruge un număr mare de ţinte".
Potrivit canalului Telegram Crimean Winds, martorii au raportat o explozie violentă în Evpatoria, la celălalt capăt al golfului Sevastopol, iar canalul local CHP/Sevastopol a raportat zece lovituri de rachete.
Agenţia de presă rusă TASS, citând centrul de informaţii rutiere, anunţase anterior întreruperea circulaţiei vehiculelor pe podul Crimeei, care leagă peninsula ucraineană, anexată de Moscova în 2014, de Rusia.
Ministerul rus al Apărării a declarat, la rândul său, joi, că forţele sale au dejucat un atac ucrainean asupra instalaţiilor ruseşti din Crimeea şi au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei, scrie Le Guardian.
Ucraina a întreprins o serie de atacuri asupra Crimeei şi a podului care o leagă de Rusia în cursul celor 22 de luni de război.
UPDATE 16:20 - Ucraina a deschis circa 9.000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizarea în armată.
Guvernul cere scăderea vârstei de încorporare de la 27 la 25 de ani şi introducerea instruirii militare de bază pentru toţi cetăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, în programe de instrucţie cu o durată de cel mult trei luni, precum şi pedepse mai aspre pentru cei care nu se conformează legislaţiei privind mobilizarea şi efectuarea serviciului militar.
UPDATE 11:25 - Hackerii ruşi au fost în interiorul gigantului de telecomunicaţii ucrainean Kyivstar timp de luni de zile
Hackerii ruşi au intrat în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicaţii Kyivstar cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un "mare avertisment" pentru Occident, a declarat pentru Reuters şeful spionajului cibernetic din Ucraina, Illia Vitiuk. El spune că în spatele atacului stă grupul Sandworm, o unitate de război cibernetic a serviciilor de informaţii militare ruseşti.
Illia Vitiuk, şeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit pentru Reuters detalii exclusive despre atacul informatic, precizând că a provocat distrugeri "dezastruoase" şi a avut ca scop să dea o lovitură psihologică şi să adune informaţii.
Hackingul, unul dintre cele mai dramatice de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum aproape doi ani, a permis să fie scoase din funcţiune serviciile furnizate de cel mai mare operator de telecomunicaţii din Ucraina, pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori, timp de câteva zile, începând cu 12 decembrie.
UPDATE 10:06 - Apărarea antiaeriană mobilă nu va putea respinge decât "câteva" atacuri ruseşti, avertizează un general
Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniţie pentru a face faţă "câtorva" noi atacuri ruseşti de amploare, dar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, avertizează un general ucrainean.
Deşi armata ucraineană susţine în prezent că reuşeşte să doboare cu succes majoritatea rachetelor şi dronelor lansate de Rusia, aceste atacuri s-au înmulţit în ultimele zile şi continuă să facă numeroase victime: aproximativ cincizeci de persoane au fost ucise în atacul de vineri, dintre care 30 la Kiev, cinci în cel de marţi şi sute de civili au fost răniţi.
"În situaţia actuală, în ceea ce priveşte sistemele mobile de apărare antiaeriană, există suficiente muniţii (...) pentru a rezista la următoarele atacuri puternice", a subliniat generalul Serghei Naiev, comandantul forţelor comune ucrainene, intervievat miercuri de AFP în timpul unei reuniuni cu alţi militari în apropiere de Kiev.
"Dar, pe termen mediu şi lung, vom avea desigur nevoie de ajutorul ţărilor occidentale pentru a reface stocul de rachete", a adăugat responsabilul acestor unităţi, a căror principală sarcină este de a apăra cerul deasupra capitalei.
UPDATE ORA 9:07 - Rusia vrea să epuizeze Ucraina cu atacurile sale masive
Recentele atacuri masive ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene au ca scop, potrivit experţilor, epuizarea populaţiei şi a apărării antiaeriene a Ucrainei, care a cerut din nou mai multe arme de la aliaţii săi occidentali, scrie AFP.
Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a tras aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone explozive Shahed în două atacuri, la 29 decembrie şi în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, care s-au soldat cu moartea a aproximativ 50 de persoane.
La un an de la atacurile masive ale Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, această campanie de la mijlocul iernii a lovit instalaţii civile vitale şi zone rezidenţiale, potrivit Kievului. Ca de obicei, Moscova susţine că vizează doar ţinte militare.
UPDATE Atacul rusesc asupra Harkovului a avariat infrastructura civilă
Forţele ruse au lovit Harkovul cu două rachete S-300 miercuri seara, avariind infrastructura civilă din centrul oraşului, a raportat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.
Potrivit datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime, a declarat Syniehubov pe Telegram.
Mai multe explozii au fost auzite în Harkov în jurul orei locale 22:30.
Rusia şi-a intensificat recent atacurile împotriva oraşului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, la doar 30 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană.
UPDATE Ministerul francez de Externe consideră că Rusia "poartă întreaga responsabilitate" pentru victimele civile de la Belgorod
Ministerul de Externe al Franţei a comentat atacul din 30 decembrie asupra oraşului rus Belgorod, afirmând, în cadrul unei conferinţe de presă, că Rusia, în calitate de agresor în război, poartă responsabilitatea pentru victimele civile de pe teritoriul său.
Moscova a dat vina pe Ucraina pentru această lovitură, afirmând că 24 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac.
"Există un stat agresor, Rusia, care desfăşoară o strategie de teroare prin lovirea deliberată a unor infrastructuri civile esenţiale, încălcând dreptul umanitar internaţional, şi un stat atacat, Ucraina, care acţionează în legitimă apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite", a declarat un reprezentant al Ministerului francez de Externe .
"Rusia poate pune capăt acestui conflict şi tragediilor umane care îl însoţesc, pentru care poartă întreaga responsabilitate. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să îşi retragă toate trupele de pe teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. Aceasta este condiţia esenţială pentru restabilirea unei păci durabile şi pentru menţinerea unei ordini internaţionale bazate pe lege".
Ucraina va reduce nevoia de finanţare externă în 2024
Ucraina va avea nevoie de o finanţare externă de peste 37 de miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă cu aproximativ 5 miliarde de dolari mai puţin decât a primit ţara de la partenerii străini anul trecut, a declarat premierul Denis Şmîhal.
Veniturile bugetare proprii ale Ucrainei s-au ridicat în 2023 la peste 1.100 de miliarde de Hr (28 de miliarde de dolari) din impozite, taxe şi alte plăţi, iar Kievul creşte în mod constant această cifră, a declarat Şmîhal în cadrul unei şedinţe de guvern.
În acelaşi timp, Şmîhal a subliniat că Ucraina se bazează pe "asistenţa stabilă şi în timp util din partea partenerilor internaţionali".