UPDATE 20:35 Boala misteriosă care lovește Rusia. Spitalele sunt luate cu asalt. Autoritățile spun că situația este „standard” și nu ar exista un focar
Un focar al unei boli misterioase a apărut în Rusia: există cozi de ambulanțe în afara spitalelor de boli infecțioase din întreaga țară.
Spitalele din toată țara specializate în tratamentul bolilor infecțioase se confruntă cu o situație ciudată. Ziarul britanic ”The Mirror” scrie despre acest lucru, citând surse din Federația Rusă.
UPDATE 16:20 Cel mai temut general ucrainean recunoaște că„inamicul este în superioritate”.
Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor armate terestre ucrainene, considerat cel mai temut general, a declarat marți că armata rusă este în superioritate în jurul orașului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”, informează AFP.
Oraşul şi regiunea au fost eliberate în urma unei contraofensive ucrainene surprinzătoare, notează Agerpres.
De atunci, luptele rămân unele feroce şi forţele ruse, întărite de eşecul contraofensivei din vară a Ucrainei, sunt în ofensivă de atunci în jurul oraşului Kupiansk.
„Situaţia este complicată”, a declarat marţi Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor armate terestre ucrainene. „Trebuie să luptăm în condiţiile în care inamicul este în superioritate, atât la nivel de armament, cât şi de efective”, a explicat el pe Telegram, asigurând totodată că oamenii săi rezistă.
UPDATE - 13:40 - Noi semne de tensiune evidentă între Zelenski şi Zalujni. Preşedintele Ucrainei susţine marţi o conferinţă de presă
Valeri Zalujni, generalul aflat la comanda armatei ucrainene, a avut luni cele mai critice declaraţii publice de până acum la adresa preşedintelui Volodimir Zelenski, referindu-se la deciziile acestuia de demitere a şefilor birourilor regionale de recrutare militară, în condiţiile în care tensiunile dintre cei doi sunt tot mai evidente în ultimul timp, relatează Reuters.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis pe toţi şefii birourilor regionale de recrutare militară din Ucraina în luna august, în cadrul unei campanii de combatere a corupţiei. El a declarat atunci că o investigaţie de stat a scos la iveală abuzuri ale oficialilor din aceste centre, de la îmbogăţirea ilegală până la transportarea peste graniţă a bărbaţilor eligibili pentru recrutare, în ciuda interdicţiei pe care o au de a părăsi ţara.
Întrebat de reporteri, în marja unui eveniment de luni, dacă decizia a afectat nivelul de mobilizare, comandantul-şef al forţelor armate Valeri Zalujni a deplâns demiterea şefilor centrelor de recrutare. "Aceştia erau profesionişti, ştiau cum să facă acest lucru şi au plecat", a declarat acesta, citat de Interfax Ucraina.
O evaluare a lui Zalujni a realităţilor de pe câmpul de luptă, într-un articol publicat în noiembrie în The Economist, a contrastat puternic cu optimismul de neclintit din discursurile publice ale lui Zelenski şi de atunci dezacordurile dintre cei doi sunt tot mai evidente. Ukrainska Pravda, un important organ de presă ucrainean, a relatat recent despre o lungă istorie de tensiuni crescânde între cei doi, citând mai mulţi oficiali anonimi.
UPDATE 12:33 - Londra și Parisul reiterează că vor susține Kievul atâta timp cât va fi necesar
Marea Britanie şi Franţa vor sprijini Ucraina "atât timp cât va fi necesar", a dat asigurări marţi, la Paris, şeful diplomaţiei britanice, David Cameron, considerând că este "esenţial ca Putin să piardă" războiul, potrivit AFP.
Londra şi Parisul "au fost susţinători puternici ai Ucrainei şi vor continua să fie aşa atât timp cât va fi necesar", a declarat Cameron la un briefing de presă comun cu omologul său francez Catherine Colonna.
Dacă acest sprijin continuă, "nu am nicio îndoială că (preşedintele rus Vladimir) Putin va pierde, şi este esenţial să piardă", a spus el.
"Primul act a fost eşecul uluitor al Rusiei de a-şi atinge obiectivele. Al doilea act a fost rezistenţa răsunătoare a ucrainenilor care i-au împins înapoi pe ruşi. Şi, desigur, actul al treilea este mai dificil", a declarat el, în contextul în care Ucraina se confruntă cu dificultăţi pe teren împotriva forţelor ruse.
"Actul al patrulea nu a fost încă scris şi trebuie să ne asigurăm că este scris în mod corect", a adăugat el.
UPDATE Pentagonul: Fondurile pentru refacerea stocurilor de armament pentru Ucraina se vor epuiza
Pentagonul va rămâne fără fonduri pentru refacerea stocurilor de arme şi echipamente în Ucraina la 30 decembrie, dacă Congresul nu va adopta fonduri suplimentare, a declarat şeful departamentului financiar al Pentagonului, Michael McCord, într-o scrisoare adresată comisiilor de apărare din Congres, făcută publică la 18 decembrie.
Înalţi oficiali ai administraţiei preşedintelui Joe Biden au avertizat în repetate rânduri că fondurile pentru Ucraina s-ar putea epuiza până la sfârşitul anului, în condiţiile în care o sumă suplimentară de 61 de miliarde de dolari rămâne blocată în Congres.
În lipsa unei acţiuni a Congresului, Pentagonul se aşteaptă ca un singur pachet suplimentar pentru Ucraina să fie posibil, a adăugat McCord.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, a declarat, de asemenea, că un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina va fi anunţat înainte de sfârşitul anului, adăugând că acesta ar putea fi ultimul dacă Congresul nu aprobă cererea de finanţare a administraţiei.
Comandant: Armata ucraineană îşi reduce unele operaţiuni din cauza lipsei de ajutor extern
Forţele ucrainene se confruntă cu o penurie de proiectile de artilerie şi trebuie să reducă unele operaţiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi într-un comentariu pentru Reuters.
Livrările militare externe au început să se epuizeze în condiţiile în care 61 de miliarde de dolari din partea SUA rămân blocate în Congres din cauza luptelor politice interne, iar Ungaria a blocat finanţarea de 55 de miliarde de dolari din partea UE pentru Kiev.
"Există o problemă cu muniţia, în special cu (proiectilele) post-sovietice - adică 122 mm, 152 mm. Şi astăzi, aceste probleme există pe întreaga linie de front", a declarat Tarnavskyi, care comandă grupul de forţe Tavria.
Generalul a calificat lipsa obuzelor drept o "problemă foarte mare" şi a făcut legătura cu scăderea asistenţei militare străine.
"Volumele pe care le avem în prezent nu sunt suficiente pentru noi astăzi, având în vedere nevoile noastre. Aşa că le redistribuim", a adăugat comandantul, explicând că, în consecinţă, armata îşi reduce sarcinile.
Moscova se confruntă, de asemenea, cu probleme legate de muniţie, a spus generalul, fără a oferi mai multe detalii.
Avantajul Rusiei în ceea ce priveşte obuzele de artilerie a fost mult timp unul dintre principalele obstacole semnalate de comandanţii ucraineni.