UPDATE 20:40 - Noul ministru britanic de externe David Cameron susține folosirea banilor din activele rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, scrie Sky News.
David Cameron a declarat joi că există „un argument puternic” pentru confiscarea activelor rusești înghețate și cheltuirea lor pentru reconstrucția Ucrainei.
UPDATE 19:25 - Companii ucrainene și americane vor produce împreună muniție de calibrul 155 mm - vitale în acest război în care atât artileria ucraineană, cât şi cea rusă, consumă zilnic mii de obuze.
Un ministru ucrainean a anunțat joi că Kievul a ajuns la un acord cu două companii americane privind producția în comun de proiectile de artilerie de 155 mm, informează Reuters.
UPDATE 18:15 - Kremlinul a declarat joi că speră ca „mințile lucide” din Congresul Statelor Unite vor continua să blocheze cererile Casei Albe pentru noi ajutoare militare pentru Ucraina în contextul unei dispute între republicanii și democrații din legislativul de la Washington.
UPDATE 17:45 - Guvernul ucrainean este „foarte îngrijorat" de apelurile federațiilor sportive pentru ca rușii și bielorușii să fie admiși individual la Jocurile Olimpice de la Paris sub un steag neutru, a declarat miercuri ministrul interimar al sportului, Marviy Bidnyi, pentru AFP.
Marți, federațiile sportive internaționale au cerut Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să admită sportivii ruși și belaruși la Olimpiada din 2024 sub un steag neutru „cât mai curând posibil".
UPDATE 17:10 - La Kiev a fost inaugurat un monument dedicat lui Oleksandr Matsievsky, soldatul ucrainean neînarmat care a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că a spus „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de ruși.
Mama soldatului declarat „Erou al Ucrainei” de către Volodimir Zelenski a fost prezentă la dezvelirea monumentului. Sculptura este o replică aproape exactă a lui Oleksandr, notează Kyiv Post .Acesta are o statuie și în orașul natal, Nizhyn.
UPDATE 16:40 - Noile promisiuni occidentale de ajutoare pentru Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse, arată joi Institutul Kiel.
Instituţia de cercetare din Germania, care a luat în calcul ajutoarele militare, financiare şi umanitare promise şi livrate Ucrainei, constată că sprijinul Occidentului a scăzut, în contextul dezacordurilor politice din Europa şi din Statele Unite, angajamentele pentru viitor atingând cele mai joase niveluri în perioada august-octombrie: o scădere de 87% faţă de intervalul similar din 2022, la nivelul de 2,11 miliarde de euro.
UPDATE 15:20 - Vladimir Putin a declarat că produsul intern brut (PIB) al Rusiei ar urma să crească cu 3,5% în acest an, în condițiile în care economia își revine după o contracție de 2,1% în 2022.
Economia Rusiei, axată pe exporturi, s-a dovedit mai rezistentă decât au anticipat Moscova sau adversarii săi atunci când Occidentul a încercat să pedepsească și să izoleze Rusia cu sancțiuni radicale după începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022.
UPDATE 14:27 - Noile promisiuni occidentale de ajutor pentru Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului
Noile promisiuni occidentale de ajutoare pentru Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse, arată joi Institutul Kiel, citat de AFP.
Instituţia de cercetare din Germania, care a luat în calcul ajutoarele militare, financiare şi umanitare promise şi livrate Ucrainei, constată că sprijinul Occidentului a scăzut, în contextul dezacordurilor politice din Europa şi din Statele Unite, angajamentele pentru viitor atingând cele mai joase niveluri în perioada august-octombrie: o scădere de 87% faţă de intervalul similar din 2022, la nivelul de 2,11 miliarde de euro.
În total, din februarie anul trecut când Rusia a declanşat războiul de agresiune, aliaţii Ucrainei şi marile organizaţii financiare internaţionale, cum ar fi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au promis ajutoare de aproape 255 de miliarde de euro, din care 182 miliarde pe termen scurt, deja livrate sau prevăzute până la sfârşitul acestui an. Angajamentele constau în 141 de miliarde de euro asistenţă financiară, 16 miliarde ajutoare umanitare şi 98 de miliarde ajutoare militare.
În trimestrul august-octombrie, totalul a fost cel mai scăzut, iar din cele 42 de ţări donatoare urmărite de Institutul Kiel, doar 20% au promis noi pachete, angajamentele Uniunii Europene şi ale Statelor Unite fiind "limitate".
Institutul apreciază că perspectivele sunt "nesigure", deoarece suma cea mai mare, care ar trebui să vină din partea UE, nu a fost aprobată, iar asistenţa americană este în scădere.
UPDATE 13:34 - Un fost strateg NATO anunță că nu e posibilă o pace negociată cu Rusia
Un general în retragere şi fost strateg al NATO a spus că nu vede vreo perspectivă pentru o pace negociată în războiul Rusiei împotriva statului vecin Ucraina şi a deplâns ceea ce el a denumit drept "întârzieri nefericite" în livrările de arme pentru Kiev, informează joi dpa.
"Nu va exista o soluţie diplomatică (negociată) cu (preşedintele rus Vladimir) Putin", a declarat Klaus Wittmann, general de brigadă în retragere, într-un interviu pentru mass-media germană Mediengruppe Bayern, publicat joi.
"Poate că nu este iraţional, după cum afirmă unii, dar este obsedat", a spus Wittman. Potrivit fostului strateg al NATO, Putin doreşte răzbunare şi să fie recunoscut ca un lider mare.
"La începutul ofensivei, noi am fost rapizi în a livra rachete antitanc şi echipament de apărare aeriană, iar astăzi noi facem mult pentru apărarea antiaeriană. Însă, din păcate, există întârzieri nefericite", a declarat Wittmann.
"Dacă acum noi stăm pe margine şi criticăm faptul că Ucraina nu face progrese adecvate, trebuie să ţinem bine minte faptul că noi purtăm o parte din răspundere pentru asta", a mai afirmat fostul strateg al NATO. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
UPDATE 10:09 - Un şofer a fost ucis la Izmail într-un nou atac rusesc asupra infrastructurii portuare
Un şofer a fost ucis şi infrastructura pentru cereale a fost avariată de un atac cu drone ruseşti asupra infrastructurii portuare de la Dunăre, la Izmail, a declarat joi guvernatorul regiunii Odesa, relatează Ukrainskaia Pravda.
Guvernatorul a declarat că dronele au atacat timp de două ore în timpul nopţii şi că, deşi majoritatea au fost doborâte, unele au reuşit să treacă, avariind un siloz, un elevator şi mai multe camioane. Un şofer de 56 de ani a fost ucis.
Porturile ucrainene de pe Dunăre au devenit o arteră cheie pentru volumele uriaşe de cereale ale ţării care trebuie exportate, în condiţiile în care Rusia blochează Marea Neagră de la invazia din februarie 2022. Moscova a lovit infrastructura portuară dunăreană prin valuri de atacuri cu drone în august şi septembrie, dar ultimul atac de peste noapte a venit după o pauză în astfel de lovituri.
UPDATE 9:16 - Zelenski vrea să se întâlnească cu Viktor Orban pentru a discuta despre negocierile de aderare a Ucrainei la UE pe care Ungaria ameninţă să le blocheze
Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că doreşte să organizeze o întâlnire între liderii Ucrainei şi Ungariei, în contextul în care Budapesta se opune propunerii Comisiei Europene de a începe negocierile pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană, o decizie pe care liderii europeni ar trebui să o ia în unanimitate la summitul de săptămâna viitoare, relatează Reuters.
Andrii Yermak a anunţat că a vorbit cu ministrul ungar de externe Péter Szijjarto despre o posibilă întâlnire între Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban - după ce Orban şi partidul său au anunţat în mod public că se opun începerii negocierilor de aderare.
Iermak a scris pe Telegram că a convenit cu Szijjarto "să lucreze la stabilirea unei date potrivite pentru o astfel de întâlnire".
La rândul său, Szijjarto a declarat într-un comunicat că Budapesta este deschisă la o astfel de întâlnire, "dar aceasta are sens doar dacă există şansa ca ea să aibă un rezultat pozitiv".
"Pentru aceasta sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare", a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Pentagonul a publicat conținutul detaliat al pachetului de ajutor militar. Acesta include rachete AIM-9M și AIM-7 pentru apărare aeriană, muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS, proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete antiradar de mare viteză HARM, rachete antitanc TOW și sisteme antitanc Javelin și AT-4.
”Dacă Congresul nu acționează pentru a aproba cererea de finanțare suplimentară pentru securitatea națională a președintelui, acesta va fi unul dintre ultimele pachete de asistență pentru securitate pe care le putem oferi Ucrainei”, precizează Pentagonul.
Lista menționează, de asemenea, peste 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, vehicule pentru tractarea și transportul echipamentelor, muniții de demolare pentru curățarea obstacolelor, echipamente pentru protejarea infrastructurii naționale critice, precum și piese de schimb, echipamente de întreținere și alte echipamente de sprijin.