UPDATE 23:19 - Temutul șef al serviciilor secrete ucrainene: Ne apropiem cu pași repezi de un război global
Șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov consideră că evenimentele din Israel nu vor afecta războiul Rusiei cu Ucraina, dacă se încheie în următoarele săptămâni, dar în prezent există o amenințare a unui “război global”, a specificat Budanov într-un interviu acordat publicației “Ukrainska Pravda”.
UPDATE 21:30 - Statele Unite expun la ONU epavele dronelor iraniene „recuperate” în Ucraina
Statele Unite au prezentat joi statelor membre ale ONU epave și componente ale unor drone militare iraniene pe care Washingtonul susține că le-a recuperat în Ucraina, o dovadă, potrivit Pentagonului, a unei relații „aprofundate” între Teheran și Rusia, potrivit AFP.
UPDATE 19:45 - Marina ucraineană anunță avarierea navei de război rusești Pavel Derjavin, în apropiere de Sevastopol
Marina ucraineană a comunicat joi despre avarierea unei nave de război ruse în apropiere de Sevastopol, port în peninsula ocupată Crimeea, în timp ce atacurile au continuat pe toate fronturile în Ucraina, relatează Agerpres citând agenția germană de presă DPA.
UPDATE 14:00 România a descoperit o nouă dronă pe teritoriul său
O altă dronă a căzut şi a explodat probabil pe teritoriul României în urma unui atac cu drone ruseşti efectuat în cursul nopţii împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, a anunţat Ministerul român al Apărării.
Un crater lăsat în urmă de explozia dronei a fost găsit în jurul orei 5 dimineaţa pe 12 octombrie, la aproximativ trei kilometri vest de oraşul Plauru, care se află chiar peste Dunăre de portul ucrainean Izmail, a precizat ministerul.
Forţele ruse au lansat un val de drone de tip Shahed împotriva regiunii Odesa în cursul nopţii, vizând infrastructura portuară din Izmail. Guvernatorul Oleh Kiper a raportat că atacul a rănit o persoană şi a provocat pagube în port şi în casele din districtul Izmail.
Ministerul român al Apărării a precizat că au fost luate măsuri adecvate pentru a securiza zona de impact, iar ancheta privind incidentul este în curs de desfăşurare.
"Ministerul Apărării condamnă cu fermitate atacurile desfăşurate de Federaţia Rusă împotriva facilităţilor de infrastructură civilă din porturile ucrainene de pe fluviul Dunărea", se arată în comunicatul de presă al ministerului.
UPDATE 13:00 Şapte ucraineni au fost ucişi în atacul Hamas asupra Israelului
Numărul cetăţenilor ucraineni ucişi în atacul Hamas asupra Israelului a crescut la şapte, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko.
Alţi nouă ucraineni au fost răniţi, iar alţi nouă sunt consideraţi dispăruţi, a adăugat el.
Nikolenko a precizat că ambasada ucraineană colaborează cu serviciile de securitate israeliene pentru a-i localiza pe cei dispăruţi.
Potrivit oficialului, peste 1.000 de cetăţeni ucraineni au cerut asistenţă din partea ambasadei pentru a părăsi Israelul din cauza zborurilor anulate. Nikolenko a precizat că serviciile diplomatice ucrainene pregătesc un prim zbor de evacuare către România pe 14 octombrie şi că lucrează pentru a asigura alte zboruri.
UPDATE 12:00 Şmîhal: Ucraina se va confrunta cu un deficit bugetar de 42 de miliarde de dolari în 2024
Ucraina va avea nevoie de un ajutor economic de aproximativ 42 de miliarde de dolari în 2024 pentru a compensa deficitul bugetar iminent, a declarat premierul Denis Şmîhal în discursul său la forumul Băncii Mondiale şi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) de la Marrakesh, Maroc, la 11 octombrie. Şmîhal s-a alăturat evenimentului online.
Deficitul va reprezenta până la 21% din PIB-ul Ucrainei în anul următor, potrivit lui Şmîhal.
Va fi nevoie de sprijin din partea partenerilor internaţionali pentru a ajuta "guvernul ucrainean să îşi îndeplinească obligaţiile sociale de bază", a spus Şmîhal, inclusiv plata pensiilor şi salariilor şi ajutorarea celor ale căror proprietăţi au fost distruse de atacurile ruseşti.
Veniturile fiscale au fost direcţionate în mare parte către apărare şi efortul de război
UPDATE 11:30 -Ucraina anunţă noi atacuri ruseşti cu drone inclusiv asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre. O femeie a suferit arsuri
Rusia a declanşat un atac cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre, provocând pagube pe ruta din regiunea Odesa vitală pentru exporturi, au declarat joi oficiali ucraineni, relatează Reuters.
Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că infrastructura portuară şi clădiri rezidenţiale au fost avariate în atacul de peste noapte din districtul Izmail, unde se află porturile ucrainene de pe Dunăre.
Incendiile provocate de atac au fost stinse, a declarat Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram, adăugând că o femeie a fost spitalizată cu arsuri.
UPDATE 7:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a obţinut asigurări de la Washington că ajutorul militar pentru ţara sa va rămâne „constant şi neîntrerupt”, în timp ce Kievul se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în această iarnă, relatează AFP.
UPDATE 7:00 Trupele ruse încearcă să înconjoare orașul Avdiivka, care se află în provincia ucraineană Donețk din est, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului. Această tactică este susținută de unii analiști occidentali, care cred că obiectivul este să împiedice o eventuală desfășurare suplimentară a trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie. Această provincie este unul dintre punctele fierbinți ale contraofensivei lansate de Kiev, potrivit Știripesurse.
UPDATE Turcia, România şi Bulgaria vor lucra împreună împotriva ameninţării minelor plutitoare în Marea Neagră apărute în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării, citat de Reuters, scrie Agerpres. Ministerul de la Ankara nu a oferit detalii despre cum va fi abordată problema minelor plutitoare. Acesta a informat pe reţeaua socială X că cele trei ţări au discutat problema la reuniunea miniştrilor apărării NATO de la Bruxelles.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri negocieri între Israel şi palestinieni, apreciind, de asemenea, că este „necesar” să se evite „extinderea conflictului”, relatează AFP, potrivit Agerpres. Putin a cerut ca eforturile să se concentreze pe diplomaţie pentru a pune capăt luptelor declanşate de atacul sângeros lansat de mişcarea palestiniană Hamas sâmbăta trecută şi ca părţile să "revină la procesul de negociere" pentru a se găsi o soluţie "acceptabilă pentru toate părţile, inclusiv pentru palestinieni". "Trebuie să evităm extinderea conflictului" pentru a preveni ca aceasta să aibă consecinţe la nivel internaţional, a adăugat el.
„Înțelegem că amărăciunea de ambele părți este foarte mare, dar indiferent de nivelul de amărăciune de ambele părți, trebuie totuși să ne străduim să minimizăm sau să reducem la zero pierderile în rândul populației civile, în rândul femeilor, copiilor și bătrânilor”, a spus Putin. „Dacă bărbații au decis să lupte între ei, să lupte între ei. Lăsați copiii și femeile în pace”, a adăugat el. Comentariile lui Putin vin în timp ce el continuă o campanie de război nemiloasă împotriva Ucrainei și este investigat de Curtea Penală Internațională pentru crime împotriva umanității, printre altele, pentru acuzații de țintire a civililor,