UPDATE 22:20 - Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova este "pasul firesc" şi recunoaşterea meritelor acestor ţări, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei declaraţii de presă alături de viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică al Ucrainei, Olga Stefanişina.
UPDATE 16:51 - Forţele Aeriene ucrainene au anunţat vineri că au doborât 14 rachete de croazieră dintr-un total de 19 lansate de către Rusia, într-un nou atac nocturn soldat cu doi morţi, relatează AFP potrivit News.ro.
Rachetele vizau infrastructuri civile şi au fost doborâte deasupra regiunilor Kiev şi Dnipopetrovsk (centru), a anunțat la televiziunea naţională Iuri Ignat, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Potrivit şefului Administraţiei Militare a Kievului, Serghii Popko, Rusia nu a mai lansat rachete de croazieră împotriva capitalei ucrainene de 79 de zile.
Rusia desfăşoară aproape în fecare noapte atacuri cu rachete şi drone.
UPDATE 16:23 - Premierul ungar Viktor Orban se opune ferm negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina, argumentând că ţara este afectată de corupţie şi reprezintă o ameninţare la adresa agriculturii europene, relatează AFP preluată de Agerpres.
"Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte ţări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare", a argumentat Orban, într-un interviu acordat săptămânalului Le Point, publicat vineri cu câteva zile înaintea unui Consiliu European care urmează să abordeze acest subiect.
În plus, Orban îi avertizează pe francezi în legătură cu "ceea ce ar însemna această aderare din punct de vedere economic pentru Franţa".
"În fiecare an, va trebui să plătiţi peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii", a spus el.
"Dacă lăsaţi această agricultură (a Ucrainei) să intre în sistemul agricol european, ea îl va distruge a doua zi", a dat el asigurări.
UPDATE 14:16 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din 2024, ceea ce ar însemna să se menţină la putere cel puţin până în 2030, relatează Reuters, citând agenţiile de presă ruse.
După ce a acordat soldaţilor care au luptat în Ucraina cea mai înaltă distincţie militară a Rusiei, Steaua de aur de erou al Rusiei, Putin a fost întrebat de un locotenent-colonel dacă va candida din nou, potrivit agenţiilor de presă ruseşti. Liderul de la Kremlin a confirmat, spunând că da.
Până acum, se bănuia că Vladimir Putin va candida din nou, iar informaţia fusese deja transmisă pe surse, dar este pentru prima dată când confirmarea vine direct de la Vladimir Putin.
UPDATE ORA 8:51 - Ajutorul militar pentru Ucraina creează creștere și locuri de muncă în SUA
Confruntat cu o importantă rezistenţă politică faţă de continuarea ajutorului pentru Ucraina, guvernul SUA foloseşte acum argumente economice în campania pentru menţinerea asistenţei pentru Kiev, relatează vineri dpa.
După întâlnirea sa de joi de la Washington cu omologul britanic David Cameron, secretarul de stat american Antony Blinken a insistat că, "dacă ne uităm la investiţiile pe care le-am făcut (americanii, n.red.) în apărarea Ucrainei pentru a face faţă acestei agresiuni, 90% din asistenţa de securitate pe care am furnizat-o s-a cheltuit de fapt aici în Statele Unite, cu producătorii noştri".
Blinken a subliniat că aceasta "creează mai multe locuri de muncă americane, mai multă creştere economică" în SUA.
UPDATE ORA 7:53 - Orașul Harkov, lovit de mai multe rachete rusești
Oraşul Harkov, estul Ucrainei, a fost lovit de mai multe rachete ruseşti, au anunţat autorităţile locale în noaptea de joi spre vineri, raportând cel puţin un rănit, relatează AFP.
"Ocupanţii au lovit Harkov de şase ori", a scris şeful administraţiei militare regionale, Oleg Synegubov, pe Telegram, indicând că a fost preluată o persoana rănită.
Raioanele Kholodnohirskyi şi Shevchenkivskyi au fost de asemenea atinse de atacuri, a adăugat el, precizând că "potrivit primelor informaţii, proiectilele erau rachete S-300.
Clădiri de locuinţe au fost avariate, a spus Synegubov.
Ţările europene trebuie să "accelereze investiţiile în producţia de muniţie" împotriva unei ameninţări militare din partea Rusiei, în cazul în care SUA nu pot susţine Europa în mod eficient, potrivit unui raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI).
În lucrarea sa, profesorul Justin Bronk, cercetător senior în domeniul ştiinţelor militare la RUSI, susţine că membrii NATO trebuie "să dispună de structuri de forţă pentru a descuraja în mod credibil Rusia să exploateze o confruntare între SUA şi China la sfârşitul anilor 2020".
Bronk spune că, în timp ce aliaţii NATO au fost "preocupaţi, în mod de înţeles, de necesitatea de a sprijini Ucraina", numărul provocărilor pe termen scurt a "distras atenţia politică şi publică de la pericolul tot mai mare al unui conflict şi mai grav în anii următori".
"Mai simplu spus, Rusia şi-a transformat acum economia în una de război; producţia SUA nu este suficientă pentru a-şi reface propriile stocuri şi pentru a satisface nevoile Ucrainei; iar ţările europene încearcă să gestioneze o situaţie din ce în ce mai periculoasă dintr-o poziţie industrială şi de apărare nesustenabilă", scrie el.
El avertizează că armata americană "se confruntă din ce în ce mai mult cu o ameninţare pe care nu o poate depăşi din partea forţelor chineze din Indo-Pacific", iar în cazul unei ciocniri între cele două naţiuni, "Europa va fi lăsată vulnerabilă la o agresiune militară concomitentă din partea Rusiei".
Profesorul notează că Europa, cu excepţia Poloniei, "nu a reuşit să facă investiţiile necesare în creşterea capacităţii de producţie industrială şi a cheltuielilor pentru apărare", iar acest lucru vine într-un moment în care China manifestă un interes puternic în susţinerea Rusiei.
"Mai important, singurul scenariu probabil în care Rusia ar putea ataca în mod direct o ţară europeană din NATO este în timpul unei confruntări simultane sau a unui conflict real care lasă forţele americane în mare parte fixate în Indo-Pacific", scrie el.
"În cazul unei astfel de confruntări militare cu China la mijlocul sau la sfârşitul anilor 20\" , Rusia va avea un stimulent puternic pentru a profita de o oportunitate unică în viaţă de a rupe NATO în timp ce SUA nu pot întări Europa în mod eficient".
Bronk spune că pentru a descuraja această ameninţare concomitentă, ţările europene, inclusiv Marea Britanie, "trebuie să investească urgent în creşterea semnificativă a capacităţii de producţie pentru muniţia de artilerie, piesele de schimb şi rachetele de apărare aeriană" necesare pentru a menţine Ucraina în luptă.
De asemenea, trebuie să îşi refacă propriile "stocuri periculos de joase".