UPDATE 21.00 Accident tras la indigo cu cel în care a murit Prigojin: un avion cu mercenari Wagner s-a prăbușit în mod misterioas în Mali. O înregistrare video a prăbuşirii circulă a început să circule miercuri pe reţele de socializare, în contextul în care junta păstrează tăcerea. Ulterior, știrea despre înmormântarea unui ofiter al Juntei, care se afla în avion, a cofirmat indirect accidentul.
UPDATE 20.10 Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton îl atacă pe preşedintele rus Vladimir Putin pe tema extinderii NATO după invazia Ucrainei de către Rusia, căruia-i transmite ”păcat, Vladimir, tu ai căutat-o”, relatează AFP, conform news.ro.
Fosta şefă a diplomaţiei americane s-a exprimat marţi, la Departamentul de Stat, unde i-a fost dezvelit portretul oficial. Ea era însoţită de către fostul preşedinte democrat Bill Clinton şi de către actualul secretar de Stat Antony Blinken.
”Era un adevărat subiect de discordie. Iar noi am spus mereu că nimeni nu este obligat să adere la NATO, că oamenii aleg şi vor să adere la NATO”, a subliniat ea într-o scurtă alocuţiune.
UPDATE 14:30 - Olanda plănuiește să trimită primul lot de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2024
Olanda intenționează să trimită primul lot de avioane de luptă F-16 în Ucraina în 2024, potrivit ministrului apărării, Kajsa Ollongren, relatează Sky News preluat de G4Media.ro.
Într-un interviu acordat MSNBC, ea a explicat că această mutare este posibilă pe măsură ce Olanda trece la avioane F-35 – o schimbare care are loc și în Norvegia și Danemarca.
Calendarul de livrare depinde de pregătirea piloților ucraineni, care se așteaptă să dureze între șase și opt luni, mai puțin decât pregătirea piloților olandezi.
UPDATE 12:20 - Ucraina avertizează Rusia asupra unor acțiuni în oglindă în cazul că reia atacurile asupra sectorului energetic
Ministrul ucrainean al apărării, Rustam Umarov, este sigur că teroarea rușilor împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei se va intensifica odată cu debutul vremii reci. În cadrul unui interviu acordat CNN, el a subliniat că în acest caz, Kievul va riposta.
"Rușii trebuie să înțeleagă că, dacă vor continua să atace instalațiile energetice ucrainene, vor primi un răspuns dur. Resursele noastre ne permit să facem acest lucru", a declarat o sursă din cadrul SBU.
Anterior, oficialii serviciilor de informații ucrainene au raportat că Rusia se pregătește probabil pentru atacuri masive asupra infrastructurii energetice ucrainene în toamnă, folosind rachete și drone pentru a le distruge.
UPDATE 11:00 - Institutul pentru Studiul Războiului: Situația lui Sokolov, comandantul flotei rusești din Marea Neagră, „rămâne neclară”
Grupul de reflecție american Institute for the Study of War (ISW) afirmă că rămâne „neclar” dacă comandantul flotei rusești din Marea Neagră, Viktor Sokolov, a fost sau nu ucis, transmite The Guardian preluatd e G4Media.
Precizarea vine după ce ministerul rus al Apărării a publicat imagini care îl arată pe Sokolov participând la o reuniune a consiliului de apărare prin apel video, la o zi după ce Ucraina a afirmat că acesta ar fi fost ucis într-un atac asupra sediului central al flotei rusești din Marea Neagră din Sevastopol.
„ISW nu este pregătit în acest moment să facă o evaluare cu privire la autenticitatea imaginilor filmate de către Ministerul rus al Apărării cu Sokolov sau cu privire la statutul lui Sokolov pe Pământ”, a precizat institutul.
UPDATE - Belarus încă ezită să intre în război
Într-un interviu acordat AP pe 26 septembrie, ministrul de externe al Belarus Serghei Aleinik a declarat că nu poate imagina un scenariu în care Belarusul ar intra în război în Ucraina alături de forţele ruse.
UPDATE -Un fost fotbalist devine consilier prezidenţial
Preşedintele Ucrainei l-a numit pe Andriy Shevchenko, un fost fotbalist profesionist şi manager, ca consilier extern, potrivit unui decret prezidenţial publicat pe 26 septembrie.
UPDATE - Rachetele ruseşti conţin până la 50 de piese de fabricaţie străină
Între 30 şi 50 de piese din rachetele ruseşti sunt produse în afara Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmytro Pletenchuk, în timpul unei conferinţe din 26 septembrie.
Va fi WW3 dacă Ucraina va pierde războiul
,,Dacă Ucraina nu este capabilă să se apere şi dacă pierde, atunci acest lucru va deschide calea spre un război mondial. Dacă agresorul nu este oprit, agresorul va merge cât de departe poate", a spus Rinkēvičs.
El a adăugat că cel mai bun mod de a preveni al treilea război mondial este ca NATO să ajute Ucraina cu toată puterea sa, citează Close The Sky Over Ukraine.
,,Trebuie să dăm Ucrainei tot ceea ce cere. Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a întări Ucraina şi rezistenţa ei", a spus preşedintele leton.
Letonia a fost unul dintre cei mai activi aliaţi ai Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Oferă atât asistenţă militară, cât şi asistenţă politică Ucrainei.
Recent, fostul ministru leton al Apărării, Ināra Mūrniece, a declarat că ţara alocă mai mult de 1% din PIB-ul naţional pentru asistenţă umanitară şi militară Ucrainei.