UPDATE 22:50 - SUA și G7 iau în calcul încă 7 ani de război în Ucraina.
Statele Unite și aliații săi din G7 (Big Seven) consideră că războiul din Ucraina ar putea dura 6-7 ani și iau în considerare acest scenariu atunci când planifică cheltuielile, scrie Bloomberg .
Un înalt oficial al uneia dintre țările din europene membre ale G7 a declarat că a durat mult mai mult decât se așteptau mulți oficiali la începutul acestui an, dar progresul lent în contraofensiva Ucrainei a temperat așteptările. Potrivit acestuia, aliații trebuie acum să planifice sprijin financiar pentru a continua să sprijine Kievul în timpul unui conflict atât de lung.
UPDATE 14:30 - Primele fotografii ale președintelui ucrainean și ale Primei Doamne din New York, unde a ajuns Zleneski pentru a participa la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU.
Cuplul prezidențial a fost întâmpinat de ambasadorul ucrainean în SUA, Oksana Markarova, și de reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya.
The first photos of the Ukrainian president and the First Lady from New York, where Volodymyr Zelenskyy arrived to attend the 78th session of the UN General Assembly.
— NEXTA (@nexta_tv) September 18, 2023
The presidential couple was welcomed by Ukrainian Ambassador to the USA Oksana Markarova and Ukrainian Permanent… pic.twitter.com/Nu20T2WgDw
UPDATE 14:15 - Un muncitor ucis, două persoane rănite şi 300 de tone de ajutoare umanitare distruse la Liov, într-un atac cu dronă la un depozit al ONG-ului Caritas-Spes
Un muncitor a fost ucis, iar peste 300 de tone de furnituri umanitare au fost distruse într-un atac cu dronă vizând un depozit, marţi, la Liov, anunţă primarul acestui oraş din vestul Ucrainei, Andrii Sodovîi, relatează CNN.
Potrivit informațiilor existente, depozitul lovit aparţine organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Caritas-Spes.
”Tocmai am vorbit cu directorul Caritas. Tocmai primiseră ajutor umanitar - haine groase, încălţăminte, generatoare de trimis din Liov în alte părţi ale Ucrainei. Acum totul arde. Ard multă hrană şi produse de industrie uşoară”, a anunţat el.
”Pagubele sunt în valore de zici dacă nu de sute de milioane (de grivne)”, a estimat oficialul ucrainean.
Today as a result of a night attack by Russian troops, the humanitarian aid warehouse of Caritas-Spes Ukraine in #Lviv was destroyed. The employees haven`t got injured, the warehouse and everything in it burned to the ground. 300 tons of humanitarian supplies were burned. pic.twitter.com/hZEyPmUbdB
— Caritas-Spes Ukraine (@SpesUkraine) September 19, 2023
UPDATE 12:20 - Germania anunță că va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 milioane de euro (427 milioane de dolari). Anunțul a fosst făcut de ministrul apărării, Boris Pistorius, însă că Guvernul federal nu a decis încă dacă va trimite sau nu rachete Taurus, potrivit Agerpres. Pistorius a declarat pentru cotidianul Bild că noul pachet de ajutor militar al Germaniei va include muniție, mine-rachetă, vehicule blindate și sisteme de deminare, de care este nevoie urgentă.
UPDATE 11:40 - Președintele Zelenski, prezent la New York, pentru a participa la deschiderea celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a vizitat spitalul la care sunt tratați militari ucraineni - Spitalul Universitar din Staten Island.
President #Zelenskyy visited the Staten Island University Hospital clinic, where wounded #Ukrainian servicemen undergo treatment and rehabilitation. pic.twitter.com/9TJ9PwXt6v
— NEXTA (@nexta_tv) September 19, 2023
UPDATE 11:00 - Prima navă care a străpuns blocada impusă de Rusia din iunie a plecat marți, încărcată cu cereale, dintr-un port din Ucraina, la Marea Neagră, în premieră.
Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a anunțat că nava cargo Resilient Africa, venită săptămâna trecută în portul ucrainean Ciornomorsk, a plecat cu 3.000 de tone de cereale spre Bosfor.
„Aceasta este prima dintre cele două nave care au intrat în Ciornomorsk săptămâna trecută printr-un coridor temporar pentru navele civile stabilit de Marina ucraineană. A doua navă se află în port, pentru încărcarea grâului ucrainean pentru Egipt. Navele se află sub steagurile Liberiei și Palau, iar echipajul lor este format din cetățeni ai Turciei, Azerbaidjanului, Egiptului și Ucrainei”, a scris Kubrakov pe Facebook.
UPDATE 10.45 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de luni: 520 de soldați, 5 tancuri, 17 alte blindate de luptă, 35 de tunuri, 30 diferite vehicule, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian și 2 echipamente speciale.
UPDATE 7:00 - Rusia lansează un atac cu drone asupra oraşului ucrainean Liov, situat în vestul țării
Oraşul Liov din vestul Ucrainei a fost zguduit de explozii în primele ore ale zilei de marţi, oficialii locali afirmând că sistemele de apărare antiaeriană au fost angajate în respingerea unui atac aerian rusesc, informează Reuters.
Atât primarul oraşului, Andrii Sadovii, cât şi guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, au îndemnat oamenii să rămână în adăposturi, deoarece se aşteptau mai multe atacuri.
Mai multe valuri de drone s-au auzit începând cu ora 01:30 GMT, informează AFP. "Apărarea antiaeriană funcţionează în regiunea noastră", iar alte drone "zboară în direcţia noastră", a scris primarul Sadovii pe Telegram.
UPDATE 6:00 - Adunarea Generală a ONU se deschide cu o lume în criză
În contextul în care lumea se confruntă cu cel mai mare număr de conflicte violente din 1945 încoace - afectată de consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina din 2022 şi de creşterea preţurilor la alimente care a urmat, precum şi de temperaturile record, de dezastrele climatice şi de numărul fără precedent de migranţi şi solicitanţi de azil care traversează frontierele în căutarea unei vieţi mai bune - agenda Adunării Generale a ONU, ale cărei lucrări se deschid marţi, este descurajantă, relatează CBS News potrivit News.ro.
UPDATE 4:10 - Exportul de cereale ucrainene: Guvernul de la Kiev a acceptat toate cererile României - SURSE
Guvernul de la Kiev a acceptat toate cererile Bucureștiului în ceea ce privește reglementarea exportului de cereale și oleaginoase ucrainene pe teritoriul României, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, Ucraina a fost de acord că Romania poate importa cereale doar pe bază de licență. Asta înseamnă că, până nu există un astfel de mecanism de licențiere, România nu va importa cereale ucrainene.
De asemenea, produsele cerealiere importate din Ucraina, după licențierea exporturilor, vor trebui să fie folosite exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru producerea de produse finite, au precizat sursele citate.
În plus, importurile de produse cerealiere din Ucraina vor fi supuse controalelor ANSVSA la intrarea și la ieșirea din țară.