UPDATE 23.00 - Forţele ruse au început să acopere unele dintre avioanele de atac cu anvelope de maşină, potrivit imaginilor din satelit furnizate de Maxar Technologies, ceea ce, spun experţii, ar putea fi o încercare improvizată de a le proteja de atacurile dronelor ucrainene, relatează CNN.
Imagini din satelit cu baza aeriană Engels, aflată în interiorul Rusiei, arată două bombardiere strategice Tu-95 cu anvelope de maşină pe partea superioară a fuzelajelor.
CNN nu a putut verifica în mod independent motivul pentru care anvelopele au fost plasate pe avioane, dar experţii spun că ar putea fi o încercare rudimentară nu doar de a adăuga un alt strat de protecţie împotriva dronelor ucrainene, ci şi de a reduce posibilitatea ca avioanele să fie detectate, în special pe timp de noapte.
UPDATE 22.00 - Furnizarea de arme din Coreea de Nord către Rusia nu ar schimba semnificativ cursul războiului, a sugerat un fost președinte ucrainean.
„Munițiile din Coreea de Nord cu siguranță nu vor ajuta Rusia nici măcar să oprească operațiunea de contraofensivă [ucraineană]”, a declarat Poroșenko.
Cu toate acestea, el a declarat că, dacă Coreea de Nord va furniza arme, Kievul va cere mai multe arme de la partenerii occidentali și crearea unor sancțiuni mai dure pentru țările care oferă ajutor înarmat Rusiei.
UPDATE 19.00 - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat marţi că va discuta în această lună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre reluarea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră.
El a susţinut că ultima propunere a ONU vine în întâmpinarea unor cerinţe ale Rusiei pentru reactivarea înţelegerii expirate la sfârşitul lui iulie.
Reamintim că discuțiile de luni de la Soci dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan nu au ajuns la un acord privind realuarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.
Turcia încearcă să convingă Rusia să se alăture din nou aşa-numitei Iniţiative pentru Cereale la Marea Neagră. Erdogan a afirmat că urmează să se întâlnească cu Guterres la Adunarea Generală a ONU de la New York, în perioada 18-26 septembrie, după ce va participa la summitul G20 din India în 9-10 septembrie.
UPDATE 18.00 - Polonia, vecina şi susţinătoarea fermă a Ucrainei, va creşte anul viitor alocarea din produsul său intern brut dedicată apărării, a anunţat marţi preşedintele Andrzej Duda.
„Anul viitor, plănuim să cheltuim 137 de miliarde de zloţi (30 de miliarde de euro) pentru apărare. Asta înseamnă mai mult de 4% din PIB-ul nostru”, a declarat preşedintele la o expoziţie militară la Kielce, citat de agenţia PAP.
Această sumă reprezintă, de asemenea, o creştere faţă de cele 4 procente din PIB pe care Polonia s-a angajat să le cheltuiască anul acesta, precum şi faţă de minimul de 2 la sută din PIB convenit de NATO.
UPDATE 15:30 Kremlinul a refuzat marţi să confirme o posibilă întâlnire între liderii Rusiei, Vladimir Putin, şi Coreei de Nord, Kim Jong Un, săptămâna viitoare, în Extremul Orient rus, afirmând că nu are "nimic de spus", transmite EFE.
"Nu, nu putem" să o confirmăm, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă telefonic zilnic.
UPDATE 14:45 - Oficial de la Bruxelles, despre avioanele F-16 ce ar urma să fie trimise Ucrainei: „Nu le putem oferi avioane pe care noi înșine nu le-am mai folosi”
Frédéric Goetynck, șeful resurselor materiale ale armatei belgiene, consideră de neconceput ca avioanele F-16 din țara sa să ajungă în Ucraina, dacă nu vor mai fi folosite în Belgia, potrivit La Libre, citat de Rador.
„Nu este pentru că nu vrem, dar când avioanele noastre vor fi scoase din serviciu, vor fi uzate. Până atunci, aceste avioane vor fi zburat atât de multe ore, încât structura lor va fi pur și simplu uzată. Nu poți trimite Ucrainei avioane pe care noi nu le-am mai folosi”, a declarat Goetynck, într-un interviu pentru „Der Standard”.
Argumentul potrivit căruia ucrainenii înșiși este puțin probabil să respecte reguli stricte cu privire la orele maxime de zbor nu ține, potrivit oficialului belgian.
„Este același raționament ca și pentru medicamentele aproape expirate. Le mai trimiți în Africa? Dacă trimiți în Ucraina o aeronavă care nu mai este sigură, despre care știi că are crăpături în caroserie, poți pune în pericol viața unui pilot”, a mai spus Frédéric Goetynck.
Belgia a trimis deja în Ucraina arme automate, vehicule blindate Lynx și peste 200 de camioane Volvo, precum și muniție, combustibil și echipamente medicale.
UPDATE 13:50 - Ministrul Apărării, despre centrul de pregătire F-16 din România: „Piloții români vor avea prioritate. Piloții ucraineni, pe bază contractuală”
Piloții români vor avea prioritate în centrul de pregătire care va fi deschis în România, iar piloții ucraineni vor putea fi instruiți și ei, la cerere și prin contract, a declarat ministrul Apărării Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat Agerpres.
UDATE 12.50 Clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile au fost lovite luni de o serie de lovituri ruseşti, potrivit Statului Major General al Ucrainei, relatează CNN. Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene, trase de 42 de ori de la sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra poziţiilor trupelor ucrainene şi a altor zone populate, a precizat acesta pe Telegram, informează News.ro.
Atacurile s-au soldat cu victime şi răniţi, a precizat Statul Major General, dar nu a oferit informaţii detaliate privind numărul victimelor.
UPDATE 11:10 - Olena Zelenska, despre impactul războiului asupra vieții de familie: ”Fiului meu îi lipsește tatăl”
Într-un interviu extrem de personal, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a povestit pentru BBC despre impactul emoțional pe care războiul l-a avut asupra familiei sale. „Poate că este puțin egoist, dar am nevoie ca soțul meu, nu o figură istorică, să fie alături de mine”, a spus ea. Ea a vorbit, de asemenea, despre faptul că familiei îi lipsește să petreacă timp împreună.
”Fiului meu îi este dor de tatăl său”, a adăugat Prima Doamnă.
UPDATE 5:10 - Kim Jong-un s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin, în Rusia, pentru a discuta despre furnizarea de arme pentru războiul din Ucraina
Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, intenționează să călătorească în Rusia în această lună pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin pentru a discuta despre posibilitatea de a furniza Rusiei mai multe arme pentru războiul din Ucraina și despre alte forme de cooperare militară, potrivit unor oficiali americani și aliați, citați de The New York Times.
UPDATE 4:15 - Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene vizând clădiri rezidenţiale
Clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile au fost lovite luni de o serie de lovituri ruseşti, potrivit Statului Major General al forţelor armate ucrainene, relatează CNN. Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene, trase de 42 de ori de la sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra poziţiilor trupelor ucrainene şi a altor zone populate, a precizat acesta pe Telegram.
UPDATE 3:18 - Zelenski, mesaj de pe linia frontului: „Este foarte util să auzim de la cei care merg în luptă ce anume le lipseşte”
Preşedintele Volodimir Zelenski a fost luni pe linia frontului, în Doneţk, în est, şi în regiunea Zaporojie, în sud, iar în discursul video nocturn adresat compatrioţilor, înregistrat în tren, a vorbit despre aceste vizite şi a spus că a vrut să audă personal de ce au nevoie soldaţii care luptă.
„Astăzi (luni - n.r.) sunt alături de soldaţii noştri toată ziua”, le spune compatrioţilor, din tren, Volodimir Zelenski, enumerând o serie de brigăzi cu care s-a întâlnit.
„Fiecare dintre ele este puternică. Sunt mândru de toate acestea. Şi vă mulţumesc pentru sinceritatea voastră, băieţi!”, a mai transmis Zelenski.