UPDATE 23:52 - Erdogan: „Pe bună dreptate, Putin nu este de acord, dacă 44% din cerealele ucrainene merg către ţările europene”.
Ucraina trebuie să aibă o abordare mai flexibilă pentru a revigora acordul cu Federația Rusă pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, din care Moscova s-a retras în iulie, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în conferinţa de presă comună cu Vladimir Putin, relatează CNN.
"Pentru a putea face paşi comuni alături Rusia, Ucraina trebuie să îşi flexibilizeze abordarea. Mai ales acum, este important ca cerealele să fie trimise către ţările africane cel mai puţin dezvoltate şi afectate de sărăcie", a declarat Erdogan la conferinţă de presă susţinută alături de liderul de la Kremlin, cu care s-a întâlnit la Soci.
"Pe bună dreptate, Putin nu este de acord, dacă 44% din cereale merg către ţările europene", a adăugat liderul turc.
Erdogan a declarat că Turcia a pregătit o nouă propunere cu Naţiunile Unite pentru a relansa acordul privind cerealele, care implică "îmbunătăţiri importante".
UPDATE 21.00 - Putin susţine că Rusia nu refuză negocierile privind conflictul din Ucraina
În scurte remarci despre conflictul din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a declarat luni, după întâlnirea de la Soci cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, că Rusia nu refuză să negocieze modul în care se poate pune capăt războiului, relatează News.ro citând CNN.
„Vreau să spun că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile şi nici acum nu refuzăm”, a declarat Putin la conferinţa de presă comună cu liderul turc.
UPDATE 20.00 - Luminiţa Odobescu - vizită oficială la Berlin; a condamnat atacurile Federaţiei Ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a efectuat luni o vizită oficială la Berlin, unde a avut întrevederi cu omologul german, Annalena Baerbock, şi consilierul pentru afaceri europene al cancelarului federal german, Undine Ruge, şefa diplomaţiei române condamnând din nou atacurile Federaţiei Ruse împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile, inclusiv a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea frontierei cu ţara noastră, potrivit Agerpres.
UPDATE 18.00 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spune că se așteaptă ca Volodimir Zelenski să discute cu Recep Tayyip Erdogan după întâlnirea președintelui turc cu Vladimir Putin, la Soci, scrie Reuters.
„Sunt convins că, pe baza rezultatelor discuțiilor lui Erdogan cu Putin, va exista un contact între președintele Erdogan și președintele Zelenski. Avem încredere în relațiile dintre președintele Zelenski și președintele Erdogan”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.
Turcia a încercat să mențină legături strânse atât cu Kievul, cât și cu Moscova, de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.
Update 15:00 Elevii ruși vor studia anul acesta după noul manual de istorie, care include si un capitol despre războiul din Ucraina.
Scris după directivele factorilor de decizie de la Kremlin, pentru a fi pe placul lui Vladimir Putin, manualul le prezintă copiilor o variantă a evenimentelor cu care oricum sunt bombardați de propaganda media, încă de la invadarea Ucrainei: autoritățile de la Kiev sunt neonaziste, iar Rusia este victima unui complot economico-politic occidental.
UPDATE 14:10 - Putin l-a primit pe Recep Erdogan la Soci: „Suntem gata să discutăm despre acordul privind cerealele”
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său turc Tayyip Erdogan că Moscova este deschisă la discuții cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră, transmite Reuters.
Rusia a ieșit din acord în iulie - la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia - susținând faptul că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie de ele.
Erdogan, care anterior a jucat un rol important în a-l convinge pe Putin să respecte acordul, dar și Națiunile Unite, încearcă să îl convingă pe Putin să revină la acord.
UPDATE 11:10 - MAE ucrainean susține că drone rusești au explodat în România. Surse: MApN dezminte
Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a afirmat că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului de azi-noapte din zona Dunării, transmite Reuters. Potrivit unor surse Realitatea Plus, Ministerul român al Apărării nu confirmă informația și va oferi în scurt timp un punct de vedere oficial.
UPDATE 11:00 - Cine îi ia locul lui Oleksii Reznikov la conducerea ministerului Apărării - Este considerat "un negociator talentat"
Președintele Volodimir Zelenski l-a propus pe Rustem Umerov, șeful principalei agenții de privatizare din Ucraina, pentru funcția de ministru al Apărării pe timp de război, postul rămânând vacant în urma demisiei lui Oleksii Reznikov din această funcție. Candidatura lui Umerov trebuie să fie aprobată de Parlamentul de la Kiev înainte ca numirea să devină oficială.
UPDATE 8:00 - Noi atacuri cu drone la Odesa si Izmail
Noi atacuri cu drone ale Rusiei la sud de Odesa, districtul Izmail cu drone de atac timp de aproape două ore în primele ore ale zilei de 4 septembrie, a informat guvernatorul Oleh Kiper pe Telegram, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul a cerut locuitorilor să se adăpostească și să rămână în casă.2 oameni au fost internați în spital după ce au fost rănite în atacul rusesc cu drone de peste noapte asupra regiunii Odesa, pe 3 septembrie.
UPDATE 7:20 - Oficial european: UE se luptă cu o dublă criză, dar poate evita recesiunea
Europa se confruntă cu impactul unei „duble crize”, dar regiunea poate evita o recesiune, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru afaceri economice, pentru CNBC.
„Cred că ne confruntăm cu impactul unei duble crize”, a spus Gentiloni, referindu-se la impactul geopolitic al invaziei Rusiei în Ucraina şi a loviturii economice ulterioare asupra continentului european.
„Din punct de vedere geopolitic, [criza] a afectat, desigur, SUA şi întreaga lume, dar din punct de vedere economic, a afectat serios Europa şi în special Germania”, a spus el.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie anul trecut, a stârnit temeri serioase în Europa că regiunea va intra într-o încetinire economică semnificativă.
UPDATE 6:00 - Rusia anunţă doborârea unor drone ucrainene în apropiere de Crimeea şi în regiunea Kursk
Rusia a anunţat că a doborât luni o dronă ucraineană în largul Peninsulei Crimeea, precum şi o a doua în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, transmite AFP.
Luni, în jurul orei 01:00 (duminică în jurul orei 22:00 GMT),"vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse în aer deasupra Mării Negre, în apropierea Peninsulei Crimeea şi deasupra teritoriului regiunii Kursk de către sistemele de apărare aeriană în funcţiune", a comunicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
Atacurile cu drone împotriva teritoriului rus şi a Peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, s-au înmulţit în ultimele săptămâni.
UPDATE 5:15 - Zelenski anunță că îl va demite pe Reznikov din funcția de ministru al Apărării
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, că va cere parlamentului săptămâna aceasta să-l demită pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov și să-l înlocuiască cu Rustem Umerov, președintele Fondului de proprietate de stat al Ucrainei, relatează Reuters.
Zelenskyy announced the resignation of Ukrainian Defense Minister Oleksii Reznikov
— NEXTA (@nexta_tv) September 3, 2023
According to the Ukrainian president, "the ministry needs new approaches and other formats of interaction with both the military and society".
Zelenskyy suggested Rustem Umerov, the head of the… pic.twitter.com/TmV2zJsNOK