UPDATE 21:31 - Moment critic în Ucraina, există o „nevoie acută” de apărare antiaeriană (consilierul pentru securitate al lui Biden).
Ucraina se confruntă cu o "nevoie acută" de echipamente pentru apărarea sa antiaeriană în "acest moment critic" în care Rusia loveşte masiv siturile sale energetice, a declarat vineri, la Kiev, Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, relatează AFP.
"Recunoaştem nevoia acută de apărare aeriană în acest moment critic când Rusia şi forţele ruse lansează o ploaie de rachete şi de drone iraniene asupra infrastructurii civile a acestei ţări", a declarat Sullivan, în cadrul unui briefing de presă de la preşedinţia ucraineană.
UPDATE 19:23 - Un nou ajutor militar oferit Ucrainei de Washington, ce va finanţa împreună cu Olanda 90 de tancuri pentru armata ucraineană.
Statele Unite vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari şi care va cuprinde în premieră tancuri, acestea urmând să fie preluate din dotarea armatei Republicii Cehe şi vor fi reparate şi modernizate într-un program la care va participa şi Olanda, relatează vineri agenţiile Reuters şi EFE.
„Washingtonul va finanţa astfel achiziţia a 45 de tancuri T-72 de producţie sovietică pe care ucrainenii ştiu să le folosească, alte 45 de tancuri de acelaşi tip urmând să fie finanţate de Olanda şi vor ajunge în Ucraina până la sfârşitul anului”, a precizat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh.
UPDATE 16:37 - China se pronunță împotriva amenințărilor nucleare ale lui Putin pentru prima dată.
Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că este împotriva utilizării armelor nucleare în Europa . La o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz la Beijing, liderul chinez a cerut comunității internaționale să „respinge amenințarea folosirii armelor nucleare” și să se opună războiului nuclear pentru a preveni o „criză pe continentul eurasiatic”, relatează Bloomberg.
UPDATE 9:40 - Armata rusă a lansat joi 4 atacuri cu rachete, 28 de lovituri aeriene și peste 45 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete, toate împotriva unor obiective civile, a anunțat vineri dimineață Ministerul ucrainean al Apărării.
UPDATE 9.00 - O analiză a Institutlui pentru Studiu Războiului indică faptul că forțele rusești ar folosi strategia stalinistă a „trupelor-barieră", unități militare aflate în spatele primei linii a frontului, a cărei misiune este de a trage asupra propriior soldați care se retrag sau încearcă să dezerteze. Măsura disperată ar fi un semn al moralulu slab și a lipsei de pregătire și disciplină a forțelor rusești.
UPDATE 8.00 - Guvernul de la Kiev și analiștii militari occidentali sunt circumspecți în privința unei retrageri rusești din Herson, sugerând că Rusia ar pregăti o capcană pentru trupele ucrainene care avansează. Anterior, Rusia a negat că forțele sale plănuiesc să se retragă din zonă.