UPDATE 00.00 - Președintele Ucrainei - Volodimir Zelenski le-a transmis, joi, un mesaj rușilor care urmează să fie mobilizați pentru a lupta în războiul Rusiei din Ucraina. Zelenski este de părere că decizia lui Putin de a mobiliza parțial rezerviștii este o admitere sinceră că armata Rusiei nu a putut rezista Ucrainei.
UPDATE 23:44 - Comisia de la Veneția: Referendumurile organizate în timpul războiului sunt contrare standardelor europene.
Acest lucru este menționat în declarația Comisiei postată pe site-ul web.
În 2014 Comisia de la Veneția a adoptat o concluzie privind organizarea unui referendum de către Republica Autonomă Crimeea în Ucraina cu privire la problema aderării la Federația Rusă.
UPDATE 22:17 - Mulți ucraineni predați Kievului de Moscova au fost "torturați" în captivitate (oficial ucrainean).
Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat joi că mulți ucraineni predați Kievului de către Moscova în cadrul unui important schimb de prizonieri de război au fost "torturați cu brutalitate" în captivitate, potrivit AFP. "Mulți dintre ei au fost torturați cu brutalitate", a declarat Kirilo Budanov, șeful departamentului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, într-o conferință de presă, fără a da detalii despre natura presupuselor torturi.
UPDATE 21:51 - Rușii susțin că 10.000 de voluntari s-au oferit spre recrutare în prima zi.
În urma anunțului de ieri al Rusiei că mii de soldați suplimentari vor fi chemați să lupte în războiul din Ucraina, un purtător de cuvânt al armatei ruse a declarat că aproximativ 10.000 de ruși s-au oferit deja voluntari în prima zi a campaniei de mobilizare, scrie BBC.
UPDATE 21:27 - Povestea unui tânăr sergent rus care a primit ordin să lupte în Ucraina, dar a ales să fugă din ţară.
Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit ordinul de încorporare. El a declarat că va fugi din ţară, deşi soţia sa este însărcinată şi el va rata naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un ”ucigaş” relatează The Guardian.
UPDATE 20:57 - Rușii fug pe unde pot de mobilizarea lui Putin. Granița cu Finlanda, luată cu asalt.
Guvernul finlandez analizează modalităţi de limitare drastică a intrării ruşilor în ţară şi a tranzitului prin Finlanda, a declarat premierul Sanna Marin, relatează Reuters.
Sanna Marin a făcut aceste declaraţii în contextul în care poliţia de frontieră finlandeză a anunţat că traficul de la la graniţa de est a ţării s-a ”intensificat” peste noapte, după ce Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parţială în Rusia.
UPDATE 20.00 - Mobilizarea parțială, care a fost decisă de președintele rus, Vladimir Putin, "va ajuta la rezolvarea sarcinilor operațiunii militare speciale", deoarece împotriva soldaţilor ruşi "luptă şi forțele NATO", a declarat, joi, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, pe canalul său Telegram.
UPDATE 19.00 - Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat joi un apel către comunitatea internaţională pentru a-l constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să dea socoteală pentru invadarea Ucrainei.
„Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa”, a declarat Blinken în cursul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Ucrainei.
UPDATE 18:30 - O senatoare rusă propune să fie mobilizați la război și bărbații inapți fizic.
Olga Kovitidi, senatoare din partea Peninsulei Crimeea în camera superioară a parlamentului de la Moscova, spune că o serie de boli care împiedică un cetățean rus să fie recunoscut ca apt pentru serviciul militar ar trebui excluse din criteriile medicale.
UPDATE 18:00 - Germania anunţă că este pregătită să îi primească pe dezertorii ruşi care fug de mobilizarea lui Putin.
Germania este pregătită să primescă dezertori din armata rusă ”ameninţaţi de o reprimare gravă”, anunţă ministrul german de Interne Nancy Faeser într-un interviu acordat ediţiei de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publicat joi, la o zi după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP.
UPDATE 17:39 - Forțele de securitate din Belarus au primit ordin să caute rușii ascunși de mobilizare.
Forțele de securitate din Belarus au fost însărcinate să urmărească rușii sosiți în țară după mobilizarea anunțată în Federația Rusă. Acest lucru a fost raportat lui Nasha Niva de o sursă din agențiile de aplicare a legii din republică.
„Deocamdată au fost instruiți verbal să monitorizeze „apartamentele pentru o zi”, să ia legătura cu proprietarii locuinței. Au fost comandate și mașini noi din curți cu numere rusești. Colectați informații, verificați documente”, a spus sursa.
UPDATE 17:25 - Viktor Orban vrea o ridicare a sancţiunilor impuse de UE Rusiei. Premierul naţionalist ungar Viktor Orban, care denunţă cu regularitate sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană (UE) Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina, vrea să obţină ridicarea acestor sancţiuni până în decembrie, relatează AFP.
UPDATE 16:09 - Deși a decretat mobilizarea generală, Rusia tot „operațiune specială” consideră invazia Ucrainei.
Rusia continuă să considere războiul din Ucraina, din punct de vedere juridic, o „operaţiune militară specială”, în pofida mobilizării parţiale anunţate miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează joi DPA.
Înrolarea a 300.000 de rezervişti nu schimbă acest lucru, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
UPDATE 14:25 - Rusia are agenţi în sectorul de apărare al Ucrainei care transmit informaţii confidenţiale Moscovei şi îi permit Rusiei să anticipeze mişcările armatei ucrainene pe câmpul de luptă, a declarat joi reprezentantul preşedintelui Volodimir Zelenski în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), relatează agenţiile de presă Reuters şi RBC.ua.
UPDATE 14:00 - Mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin în discursul susținut, miercuri, în fața națiunii a dat peste cap viața de rând a rușilor. Primele imagini video apărute cu bărbații ruși încorporați arată oameni triști, care își iau la revedere de la familiile lor. Imaginile vin să confirme, practic, nemulțumirea oamenilor față de decizia luată de liderul de la Kremlin și disperarea de a nu deveni carne de tun în războiul lui Putin. Imediat după discurs, cererile pentru biletele de avion din Rusia cu destinație în afara țării s-au epuizat sau au ajuns să fie vândute la prețuri astronomice. În plus, proteste de amploare redusă au izbucnit în 39 de orașe, autoritățile arestând până miercuri seara peste 1.000 de persoane.
First clips coming out of Russia this morning of draftees saying bye to their families. This from a small town in Yakutsk. Credits @taygainfo pic.twitter.com/tlaVRoDgLT
— Pjotr Sauer (@PjotrSauer) September 22, 2022
UPDATE 13:15 - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat, joi, că orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra „teritoriile din Ucraina care vor fi alipite Rusiei", scriu Reuters și The Guardian.
„Cu siguranță, rachetele hipersonice își vor putea atinge țintele din Europa și Statele Unite mult mai rapid”, a amenințat Medvedev.
UPDATE 13:00 - Liderul parlamentar rus Viaceslav Volodin i-a chemat pe deputaţii Dumei să ia parte la războiul din Ucraina în urma ordinului de mobilizare parţială, relatează DPA.
"Cei care îndeplinesc cerinţele mobilizării parţiale ar trebui să ajute cu participarea lor la operaţiunea militară specială", a declarat şeful Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului) joi pe canalul său de Telegram. "Nu există protecţie pentru deputaţi", a insistat el.
UPDATE 12:35 - Trupele ucrainene trebuie să părăsească imediat regiunea Zaporojie, aflată în sudul țării și controlată în mare parte de forţele ruse, întrucât, în caz contrar, după desfăşurarea referendumului de alipire la Rusia vor fi considerate drept "ocupante", a declarat un responsabil prorus numit de Moscova în administraţia din regiune, relatează mediile de stat ruse, între care şi cotidianul Kommersant.
În prezent, armata rusă controlează 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27%, inclusiv centrul regional Zaporojie, se află sub controlul puterii de la Kiev, indică agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti.
UPDATE 11:40 - Marea Britanie se îndoieşte de capacitatea Rusiei de a implementa mobilizarea parţială ordonată a 300.000 de rezervişti pentru războiul împotriva Ucrainei, informează DPA.
UPDATE 10:20 - 400 de soldați ruși ar fi murit pe fronul din Ucraina în ultimele 24 de ore, adică exact din momentul în care președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială. Oficialii de la Kiev a anunțat joi un nou bilanț al pierderilor suferite de Moscova în cele aproape 7 luni de conflic
UPDATE 09:00 - Cinci cetățeni britanici deținuți de forțele separatiste proruse din Ucraina au fost eliberați. Trei dintre prizonierii de război fuseseră condamnați la moarte și așteptau executarea deciziei tribunalului din Donețk, nerecunoscut internațional.
UPDATE 8:45 - Autoritățile ucrainene l-au schimbat pe politicianul prorus apropiat al Kremlinului Victor Medvedchuk, poreclit și „prințului întunecat al politicii ucrainene”, reținut în Ucraina de luni de zile, cu peste 200 de prizonieri ucraineni, inclusiv comandanți ai batalionului Azov, și de alte naționalități care erau în mâinile ruşilor, relatează Meduza și agenția ucraineană de presă RBC.
Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, acesta este cel mai mare schimb de până acum și că reprezintă cu ”siguranță o victorie” pentru Ucraina.
UPDATE 8:20 - Armata rusă a atacat oraşul ucrainean Zaporojie, joi dimineață. Mai multe explozii au fost semnalate înainte de declanşarea alertei de raid aerian. Orașul se află la circa 50 de kilometri distanță de cea mai mare centrală nucleară din Europa.
UPDATE 8:00 - Miniștrii de externe ai tărilor Uniunii Europene au convenit, miercuri, să pregătească un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a cerut mobilizarea civilior și a lansat noi ameințări nucleare împotriva puterilor occidentale. Sancțiunile vor fi anunțate în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell.
UPDATE 7:44 - Câteva sute de ruși au fost reținuți de poliție, după mitingurile împotriva unei mobilizări militare declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina. Proteste au avut loc miercuri seară în toată țara, din Siberia până la Moscova. Ideea unui manifestant, care prin schimbarea unei singure litere a transformat "Mobilizare" în "Înmormântare", a devenit virală.
UPDATE 7:08 - Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, refuză să se înroleze pentru a lupta în războiul pornit de Rusia în Ucraina, deși se încadrează în limita de vârstă. Într-o încercare de a demonstra că familiile oficialilor de la Moscova sunt privilegiate, realizatorul unui canal Youtube l-a sunat în direct pe Nikolai Peskov.
UPDATE 6:45 - Anunțul preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind decretarea mobilizării parțiale în Federaţia Rusă nu va afecta în mod semnificativ cursul războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, însă va cauza probleme în interiorul Rusiei - consideră expertul militar ucrainean Vladislav Selezniov, Într-un comentariu pentru agenţia RBC, citată de Rador.
Potrivit acestuia, deși discursul lui Putin a fost cam la fel ca cel din dimineața zilei de 24 februarie, percepția amenințărilor sale "nu mai este la fel". Selezniov a conchis subliniind că diavolul nu este atât de înfricoșător pe cât pare