Pe lângă criza facturilor, ce pandemică pare să ne lovească și cea economică. Motiv pentru care ratele bancare s-au majorat și ele.
Astfel, la La un credit ce a avut o valoare de 225.000 de lei, rata a crescut cu 300 de lei, în doi ani.
Foarte mulți români sunt cu ochii pe ROBOR. Care a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani. Fapt care este resimțit din plin în buzunarele celor cu rate.
În aceste condiții, Executivul ia în calcul mai multe soluții care să vină în ajutorul românilor ce nu-și mai pot achita ratele către bănci. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a vorbit despre aceste probleme și a afirmat că se aștepta la această situație, care implică majorarea ROBOR. Este posibil ca, la un moment dat, statul să fie nevoit să intervină pentru a ajuta cetățenii.
„Dacă lucrurile devin de nesuportat, atunci trebuie să intervii”
„Spre deosebire de alții, am spus anul trecut ce se va întâmpla. Dacă dobânzile vor crește și inflația va creste. Nu aș spune că sunt îngrijorat pentru că se confirmă o realitate pentru care trebuia să fiu pregătit. Nu eu, statul trebuie să fie pregătit.
Riscurile default, adică riscurile ca unele credite sa devină neperformante, având în vedere o prognoză de dobânzi care începe să fie crescătoare, acest risc este încă jos, marginal. Dacă lași lucrurile să se desfășoare nepredictibil, dobânzile vor creste. Haideți să stopăm acest fenomen inflaționist și lucrurile vor reveni la normalitate.
Dacă nu, vor crește dobânzile și va trebuie să intervii ca stat, la fel ca în 2020, cu amânarea ratelor. Dar atunci nu era pentru că erau dobânzile sus ci pentru ca erau restricții și oamenii nu aveau capital cu care sa plătească ratele”, a spus ministrul de Finanțe.
„Dacă lucrurile devin de nesuportat, atunci trebuie să intervii”, a mai precizat Adrian Câciu.