Mai exact, vorbim despre 620 cazuri confirmate cu varianta Delta a Covid-19. Dintre acestea, 144 (23,2%) fuseseră vaccinate: 6 incomplet şi 138 complet vaccinate (22,3% din total).
Până la data de 29 august au fost confirmate 63 decese cu variante COVID-19 care determină îngrijorare, din care 27 cu varianta Alpha, 3 cu varianta Gamma şi 33 cu varianta Delta.
Remintim cele 4 variante Covid-19:
- Alfa (B.1.1.7), descoperită în Marea Britanie
- Beta (B.1.351), descoperită în Africa de Sud
- Gamma (P.1), depistată în Brazilia/Japonia
- Delta B.1.617.2, descoperită în India
În plus de asta, un nou studiu ridică alerta în rândul cercetătorilor. Deși este încă în curs, o analiză arată că o variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud - C.1.2. - a suferit cele mai multe mutații față de cea originală, existând riscul să fie mult mai infecțioasă și mai rezistentă la vaccinurile apărute pe piață.
Noua variantă, detectată în mai, se răspândește cu repeziciune în regiunile sud-africane. De asemenea, a mai fost depistată de atunci în Anglia, China, Congo, Mauritius, Noua Zeelandă, Portugalia și Elveția.
Potrivit studiului realizat de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud și Platfoma de cercetare inovativă și secvențiere KwaZulu, varianta conține multe mutații asociate cu alte variante cu transmisibilitate crescută și sensibilitate scăzută la anticorpii neutralizanți, dar care au loc într-un amestec diferit.
Tulpina C.1.2 are o rată de mutație de aproximativ 41,8 mutații pe an, de aproape două ori mai rapidă decât cea a celorlalte variante. Oamenii de știință au afirmat că această perioadă scurtă de creștere evolutivă a fost văzută și la variantele Alpha, Beta și Gamma, sugerând că un singur eveniment, urmat de o creștere a numărului de cazuri, a condus la rate de mutație mai rapide.