„MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.
În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional”, a transmis MAE, sâmbătă.
Liderul de la Kremlin a acuzat Ucraina că a anexat teritorii care au aparținut în trecut României, Ungariei și Poloniei. Vladimir Putin susține că și Rusia a renunțat la unele teritorii fără ca populația să fie consultată.
„Rusia a cedat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar în mod voluntar, pentru a crea un spațiu istoric cultural și umanitar unic și comun. Am renunțat de bunăvoie la teritoriile istorice, dar este adevărat că nimeni nu a întrebat populația. Iar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost confiscate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Au fost anexate cu forța, ca urmare a războiului. Sunt situații complet diferite. Unii oameni, inclusiv cei din Ucraina, ar trebui să se gândească la asta”, a declarat Vladimir Putin, citat de Interfax.
De Ziua Unităţii Naţionale, sărbătorită vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru a-şi justifica o dată în plus războiul împotriva Ucrainei şi a făcut o serie de acuzaţii la adresa Occidentului.
„Aşa-numiţii prieteni ai Ucrainei au împins lucrurile până la punctul în care au devenit periculoase pentru Rusia şi sinucigaşe pentru poporul ucrainean”, a declarat Putin, citat de agenţiile de presă ruse.
El a adăugat că politica occidentală are ca scop \"\"slăbirea, divizarea şi distrugerea Rusiei\"\".
„Nu vom permite niciodată acest lucru. Ne vom proteja patria aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştri”, a transmis Putin, într-un discurs susținut în prezenţa unor istorici şi a unor feţe bisericeşti.
Putin a calificat din nou conducerea ucraineană drept „neonazistă”.