Potrivit acestor documente obținute de jurnaliștii de la G4media, refuzul Guvernului și al Biroului Electoral Central de a prelungi votul după ora 21 a pus într-un grav pericol integritatea corporală a oamenilor din ambasade și din secțiile de votare
Potrivit Realitatea TV, patru informări transmise la două zile după votul din 26 mai de ambasadorii și consulii României din Cipru, Danemarca, Luxemburg și Italia către centrala ministerului de externe, președinție și cancelaria prim-ministrului arată o situație dramatică.
Din toate cele patru informări oficiale rezultă că: ,,Numărul cetățenilor care au venit să voteze a fost mult peste europarlamentarele din 2014 sau parlamentarele din 2016. Numeroși ambasadori și consuli au cerut prelungirea orei de votare peste ora 21, dar a fost respinsă de BEC. Cu toate acestea, s-a permis intrarea in curtea ambasadei a oamenilor care asteptau la coada deja de 3-4 ore pentru a putea vota.
De asemenea, în documentele respective se mai precizează că închiderea sistemului de comunicare pe tabletă după ora 21 a generat tensiuni majore, iar cei aflați deja în curțile sau în clădirile ambasadelor au început să se manifeste violent față de personalul din secțiile de vot.
Într-una dintre informările despre situația din Limassol, Cipru se precizează: ,,La ora 21:00 situația a scăpat de sub control, au început să forțeze intrarea, năvălind în secție și amenințând membrii comisiei că nu vor fi lăsați să iasă vii de acolo. Până la sosirea poliției, timp de 5-7 minute, s-au trăit momente de groază, atât de către membrii comisiei, cât și de către oamenii surprinși înăuntru cu copii și care se aflau în imposibilitatea de a ieși din secție".
Un alt document, venit de data aceasta din Italia, arată că în mai multe secții de votare, cu câteva minute înainte de ora 21, au intrat în sală sute de alegători care doreau să voteze.
,,În mod inexplicabil tabletele nu au mai putut fi utilizate începând cu orele 21:25. Comunicarea acestui aspect votanților a reprezentat un moment nu critic, ci de-a dreptul îngrozitor pentru membrii birourilor de votare. Menționez amenințări, injurii, bruscări proferate la adresa colegilor din secții".
Președintele unei secții de votare din Italia chiar a chemat forțelor de ordine, însă nu a fost nevoie de intervenția acestora.