Organizația internațională a lansat marți raportul global "Ending Newborn Deaths — Ensuring every baby survives", prin care atrage atenția asupra faptului că mai mult de un milion de nou-născuți mor anual în prima lor zi de viață, primele 24 de ore fiind cele mai importante și mai riscante.
Noul raport — "Combaterea deceselor în rândul nou-născuților" (Ending Newborn Deaths) — arată că o jumătate din decesele din prima zi de naștere din întreaga lume ar putea fi prevenite dacă mama și copilul ar avea acces la asistență din partea unei moașe calificate și acces la servicii medicale gratuite.
Potrivit documentului, în fiecare an, în lume, 40 de milioane de femei nasc fără ajutor instruit, în Etiopia doar 10% dintre nașteri au ajutor calificat, în timp ce în unele zone rurale din Afganistan este doar o moașă pentru 10.000 de femei.
Mortalitatea neonatală se datorează în principal consecințelor nașterii premature și a complicațiilor din timpul nașterii, o bună parte dintre acestea putând fi evitate dacă nașterea este asistată de cadre medicale pregătite, în condiții de dotare adecvată.
Raportul amintește și că 1,2 milioane de copii sunt născuți morți în fiecare an, atât de pe urma complicațiilor intra-partum, dar și ca o consecință a infecțiilor materno-fetale prenatale sau a hipertensiunii arteriale induse de sarcină — preeclampsie, complicații care ar fi mai ușor de controlat dacă sunt recunoscute din timp.
"Lumea a făcut în ultimul deceniu progrese uimitoare în reducerea mortalității copiilor preșcolari — aproape înjumătățind numărul de decese de la 12 milioane în 1990 la 6,6 milioane în 2012 — datorită în principal unui mai bun control al infecțiilor prin vaccinări, tratamentul eficient al pneumoniei, diareei și a malariei, dar și printr-o mai bună planificare familială și prin ameliorarea nutriției. Cu toate acestea, mortalitatea copiilor în prima lună de viață și în prima zi de viață rămâne o piatră de încercare. În încercarea de a salva milioane de vieți la naștere, Salvați Copiii Internațional a cerut liderilor lumii să se angajeze în 2014 la un Plan pentru schimbare (Every Newborn Action Plan) — plan care se concentrează pe instruirea medicilor și echiparea unui număr suficient de cadre medicale, pentru a se asigura că niciun copil nu este născut fără ajutor corespunzător, precum și pe eliminarea taxelor pentru serviciile la naștere", arată raportul.
Sursa citată avertizează că decesele nou-născuților reprezintă în acest moment aproape jumătate din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub cinci ani.
"Prima zi din viața unui bebeluș este cea mai dificilă și prea multe mame, în special în țările afectate de sărăcie, dau naștere singure, pe podeaua lor din casă, fără niciun ajutor calificat. Auzim povești de groază, cu mame care merg pe jos ore întregi în timpul travaliului pentru a găsi ajutor instruit, dar de prea multe ori se termină în tragedie. Este de neiertat că multe dintre aceste decese ar putea fi evitate doar dacă ar exista cineva la îndemână pentru a se asigura că nașterea a avut loc în condiții de siguranță și care ar ști ce să facă într-o situație de urgență", a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.
Totodată, organizația cere guvernelor să emită o declarație definitivă pentru eliminarea tuturor cazurilor de mortalitate infantilă ce pot fi prevenite, salvând 2 milioane de nou-născuți pe an și reducând cele 1,2 milioane de cazuri de copii morți la naștere.
Salvați Copiii mai susține că guvernele trebuie să se asigure că până în 2025 fiecare naștere este asistată de personal medical calificat și dotat cu echipamente corespunzătoare, care poate oferi îngrijire de calitate, inclusiv intervenții esențiale pentru sănătatea nou-născutului.
Alte solicitări se referă la cheltuirea pentru sănătate a cel puțin 60 dolari pe cap de locuitor pentru plata instruirii, echipării și susținerii personalului medical, eliminarea taxelor de utilizare pentru toate serviciile privind sănătatea mamelor, a nou-născuților și a copiilor, inclusiv pentru intervențiile obstetricale urgente.
Salvați Copiii mai susține că sectorul privat, în special companiile farmaceutice, ar trebui să contribuie la găsirea de soluții pentru satisfacerea nevoilor încă neacoperite, prin dezvoltarea de soluții inovatoare și creșterea accesului celor mai săraci oameni la produsele noi, existente, privind sănătatea mamei, nou-născutului și copilului.