„Adresez condoleanțe familiei îndurerate și cer scuze în numele Poliției pentru modul de gestionare a evenimentului de către polițiștii implicați”, a spus, la începutul briefingului de presă, șeful interimar al Poliției Române - Eduard Mirițescu.
Ajunctul acestuia a prezentat raportul final de la Onești și deficiențele constatate. Din datele celor care au făcut verificările, se pare că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare pentru o intervenție în forță, datele transmise către IGPR de către IPJ Bacău au fost eronate, incomplete și transmise cu întârziere: s-a transmis că un bărbat fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință două persoane. În realitate, agresorul avea antecedente penale și a făcut nenumărate petiții după pierderea apartamentului, în 2010, pe numele său erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violență, unul dintre dosare chiar în acest an.
„Controlul efectuat a vizat modul de intervenție la eveniment. Maniera de documentare cu privire la autor, raportarea ierarhică a evenimentului.
Prima concluzie: Poliția din Bacău nu a documentat corespunzător autorul cu privire la antecenentele penale și amenințările făcute de acesta anterior evenimentului.
A reieșit faptul că modul de relaționare a fost unul defectuos, informațiile nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție și la negociator. Negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 112 şi nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta.
Polițiștii cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați întrucât i-au văzut legați cu mâinile la spate. Nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc”, a spus chestorul de poliţie Florentin Brăcea, împuternicit să îndeplinească atribuţiile funcţiei de adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.
14 polițiști sunt cercetați. Este vorba despre 8 ofițeri și 6 agenți de poliție aflați în vizor. S-au trimis sesizări unităților de parchet competente privind săvârșirea în mod defectuos a unor sarcini de serviciu. Raportul final de control va fi înaintat unității de parchet competente și toate datele vor fi puse la dispoziția procurorilor pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.
Reamintim că doi bărbați au murit în urma unei luări de ostatici petrecute pe 1 martie, la Onești, județul Bacău. Cei doi muncitori au fost sechestrați de proprietarul casei în care făcea reparații, ulterior fiind înjunghiați mortal de bărbatul în vârstă de 68 de ani.
Tribunalul Bacău a admis, pe 8 martie, cererea procurorilor și a dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Moroșan, pentru infracțiunea de omor calificat.