Ceitrei membri, Prof univ dr. Țupulan Marin-Claudiu, conf. univ. dr. Mihalache Veronica și cercetător științific II dr. Niță Cristian, concluzionează că pe toate cele 14 aspecte analizate (vezi raport), teza de doctorat a fostului ministru nu poate fi acuzată de plagiat luând în considerare: înțelesul pe care norma legală (Legea 206/2004) o conferea noțiunii de plagiat inclusiv la data elaborării tezei de doctorat (2008-2010), nivelul exigențelor în domeniul militar, informații și securitate națională la nivelul anului 2011 și nu la cele din prezent, cât și practica de la nivelul Universității Naționale de Apărare „CAROL I” din acea perioadă.
Referitor la cel mai mediatizat aspect - plagiatul după teza de doctorat a lui Ionel Tucmuruz, comisia CNATDCU a constatat că “nu constituie plagiat întrucât materialul care prezintă similitudini constituie opera comună conform legii 8/1996 privind drepturile de autor, fiind rezultatul unor activități de cercetare științifică desfășurate în comun de Petre Tobă și Ionel Tucmuruz. Lucrarea acestuia din urmă – “Crima organizată transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru națiuni” a fost publicată în 2011, ulterior așadar susținerii tezei de doctorat de către Petre Tobă.” În plus, cei doi au parcurs programul studiilor universitare de doctorat în aceeași perioadă și sub îndrumarea aceluiași conducător de doctorat.
Nici în cazul paginilor similare cu cartea “Cooperarea internațională judiciară și polițienească”, semnată de Cristian Eduard Ștefan și Ligia Teodora PIntilie nu se poate vorbi de plagiat “întrucât materialele au fost preluate personal de Eduard Ștefan de la Petre Tobă, iar restul similitudinilor provind din faptul că ambele lucrări au avut la bază fondul documentar al MAI, fapt certificat de Eduard Ștefan”, mai precizează raportul CNATDCU.
Cu privire la celelalte aspecte pe care presa le-a incriminat, raportul comun clarifică faptul că multe dintre materialele folosite sunt preluări din acte normative, mape documentare, documente interne folosite de lucrătorii operative sau expresii uzuale indispensabile limbajului de specialitate. O altă categorie de materiale sunt temele de pregătire de specialitate elaborate pe parcursul activității în cadrul Poliției Române.
Acest gen de utilizare în cadrul cercetării doctorale au fost considerate texte de natură administrativă care, conform prevederilor art. 9 lit. b), nu sunt protejate de drepturi de autor, motiv pentru care au fost preluate în teza de doctorat fără citări. Este și cazul altor documente, sinteze și lucrări realizate de Petre Tobă și prezentate la conferințe și prelegeri de-a lungul timpului.
Un alt gen de informații susceptibile că ar fi copiate sunt elemente constitutive literaturii de specialitate circumscrise domeniului Științei Militare, Informați și Ordine Publică, se mai precizează în raportul comun al CNATDCU.
La punctul 13 al raportului, cei trei membri ai comisiei subliniază lipsa oricărui sprijin din partea Ministerului Educației. Pe 30 august, primeau un email cu un răspuns de la secretariatul ethnic în care li se spunea că urmează să primească cât mai repede posibil documentele solicitate în data de 22 august.
Reamintim că joi, 1 septembrie, Petre Tobă și-a dat demisia din functia de ministru de Interne, precizând că vrea să evite implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri. Decizia a fost luată după ce în aceeași zi, procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a ministrului Tobă, în dosarul deturnării de fonduri de la Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).
Ministrul de Interne, Petre Tobă, a condus Poliţia Română în ultimii trei ani, iar toamna trecută a devenit unul dintre membrii guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș.