Astfel, raportul comun al OIM şi UNICEF, publicat la fiecare patru ani, estimează că la începutul anului 2020, 160 de milioane de copii erau obligaţi să muncească, cu 8.4 milioane mai mult decât în urmă cu patru ani. Jumătate dintre copiii care muncesc au vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani.
Dacă se adeveresc previziunile actuale privind creşterea sărăciei globale, încă nouă milioane de copii vor fi forţaţi să muncească până la sfârşitul anului viitor, mai arată sursa citată.
Modelele statistice indică însă că această proiecţie ar putea fi de peste cinci ori mai mare, avertizează Claudia Cappa, coautor al raportului.
"Dacă protecţia socială scade în raport cu nivelul actual, din cauza măsurilor de austeritate şi a altor factori, numărul copiilor obligaţi să muncească ar putea să crească cu 46 de milioane" până la sfârşitul anului 2022, a explicat Cappa, pentru AFP.
ONU avertizează că situaţia riscă să se deterioreze dacă nu se face nimic pentru a ajuta familiile care se afundă în sărăcie.
"Pierdem teren în lupta împotriva muncii realizate de copii şi anul trecut nu a uşurat lucrurile", spune Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.
Fenomenul afectează băieţii într-o mai mare măsură, aceştia reprezentând 97 de milioane din totalul de 160 de milioane de copii care munceau la începutul anului 2020.