Tribunalul Bacău a admis cererea de intrare în insolvență a RAFO și a numit ca administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvență Transilvania. La finalul anului trecut, RAFO Onești avea datorii totale de peste 312 milioane lei, acumulând, în ultimii 6 ani, pierderi însumate de peste 287 milioane lei.
Creditorii au termen până pe 11 decembrie pentru a-și înregistra creanțele, tabelul preliminar al acestora urmând să fie publicat până pe 31 decembrie și definitivat până pe 25 ianuarie 2017. Prima ședință a adunării creditorilor va avea loc cel târziu în data de 5 ianuarie anul viitor.
În prima parte a lunii iunie, firma Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova, a preluat pachetul de 96,5% din acțiunile RAFO deținut anterior de grupul Petrochemical Holding, controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, fostul proprietar al rafinăriei, potrivit profit.ro. Noii acționari s-au retras însă din afacere, iar acțiunile RAFO au fost preluate de către o firmă înregistrată în Belgia, Result-4-You BVBA, care ar fi controlată de un anume Daniel Goldberg, care ar fi fost, în trecut, membru al Consiliului de Administrație al RAFO.
În urmă cu două luni, cei 364 de angajaţi ai companiei au intrat în grevă, în curtea societăţii, nemulţumiţi că nu şi-au mai luat salariile din luna februarie. În urma protestului, aceştia au încheiat un acord cu administraţia care prevedea concedierea lor colectivă.
"În urma preluării, în luna iulie, a pachetului majoritar de acţiuni de către compania Result-4-You, s-a semnat un protocol, anexă la contractul de vânzare-cumpărare, prin care noul proprietar se obliga să achite integral salariile restante. Din păcate, nu s-a plătit niciun leu şi, la fiecare săptămână, ni se promite că ne vom primi lefurile. Nu mai suportăm această amânare şi, în consecinţă, la presiunea salariaţilor, am semnat cu administraţia programul de concedieri colective", a declarat la acel moment preşedintele Sindicatului "Rafinorul" Oneşti, Ion Marian.