Raed Arafat prezintă pe pagina sa de Facebook interviul cu unul din membrii echipei de medici din Belgia care a efectuat selecția pacienților care urmează să plece în Belgia și Olanda.
Șeful Smurd spune că speculațiile care se fac la acest moment sunt nejustificate deoarece primele discuții privind mutarea au început încă din ziua de duminică.
"Gasirea de paturi pentru pacientii arsi in alte tari este extrem de delicata, mai ales cand este vorba despre zeci de pacienti. Fiecare tara are o capacitate limitata de paturi pentru arsi iar solidaritatea tarilor Europene s-a vazut inca de la inceput. Daca cand au avut cele doua mari dezastre similare in Belgia si Olanda in 2004 si 2001 ei au transferat pacientii rapid catre spitale din tarile Europene vecine avand distante relativ scurte si autostrazi, noi nu aveam cum sa facem la fel decat prin organizarea de locuri prin discutii cu colegii din mai multe tari si ulterior prin transfer aerian la distante relativ lungi", a scris Arafat pe Facebook.
Cei mai buni chirurgi plasticieni din lume şi specialişti în tratarea arsurilor au venit la Bucureşti, pentru a-i ajuta cu expertiza lor şi chiar cu aparatură medicală pe doctorii care-i tratează pe răniţii din clubul Colectiv. Deşi autorităţile s-au lăudat că au tot ce le trebuie pentru a îngriji pacienţii, pe zi ce trece devine tot mai clar că sistemul medical românesc e depăşit din toate punctele de vedere.
Răniții din Colectiv, cobaii sistemului. Primii pacienți pleacă, cu întârziere, în străinătate
În plus, ministrul Sănătăţii nu ştie câte paturi speciale pentru arşi are România. Ştie, în schimb, premierul britanic, David Cameron, care a aflat de la medicul chirurg trimis la Bucureşti că ţara noastră are doar 25 astfel de paturi.
Doar datorită medicilor, care fac adevărate minuni, rănitii de la Colectiv sunt în continuare în viaţă. Autoritățile române au fost avertizate în mai multe rânduri, inclusiv prin intermediul Realitatea TV, asupra necesității unui ajutor extern pentru răniții aflați în stare gravă după incendiu. Acum, în cele din urmă, unii răniți sunt transferați în străinătate.