"Sistemul de Urgență este în continuă pregătire. Lumea de așteaptă de la noi să fim pregătiți și să facem minuni. Din păcate, minuni nu se pot face la dezastre. Oricât ne pregătim pentru dezastre, dezastrele sunt imprevizibile, nu știm cum vor fi, nu știm cum vor apărea, când vor apărea și atunci noi avem un rol — să ne pregătim. (...) Cutremurul din 1977 a avut un impact major, impact care a dus la decesul și rănirea unui număr mare de oameni, într-o țară care avea resurse limitate la momentul respectiv și care avea mijloace limitate cu care să se lupte cu acel fenomen. 1.500 de decedați, 11.300 de răniți, 35.000 de locuințe afectate", a declarat Arafat, în cadrul unei sesiuni de comunicări, organizată de Academia Română cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, conform Agerpres.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a subliniat că, în ultimii ani, autoritățile s-au concentrat, printre altele, și pe educarea populației în cazul producerii unor dezastre.
Un exemplu în acest sens îl constituie modul în care s-a acționat în incendiul de la Clubul Bamboo.
"Evitarea unui dezastru de la Bamboo a fost pentru că, după Colectiv, pompierii au mers și au instruit fiecare club din București, cum să evacueze și să scoată oamenii de acolo, și au recunoscut cei de la Bamboo că au fost instruiți de pompieri cum să evacueze oamenii în caz de incendiu și că au acționat conform instrucțiunilor. Când au ajuns pompierii, oamenii erau deja evacuați din zona de pericol. Pe asta trebuie să lucrăm — pe pregătire. (...) Considerăm că primul factor important în astfel de dezastre este individual. Dacă omul de rând este pregătit, dacă fiecare dintre noi este pregătit și știe cum să se comporte în primele minute, deja putem salva vieți din momentul respectiv", a afirmat Arafat.
Raed Arafat a mai spus că a discutat cu Primăria Capitalei despre un spital model, care să poată funcționa autonom în cazul producerii unui cutremur.
"Am avut o discuție cu Primăria Municipiului București ca să facem un spital model, care să fie pregătit să facă față cutremurului, nu numai ca și clădire, dar și ca funcționalitate, pentru că după cutremur spitalul trebuie să asigure asistență celor care vin și atunci echipamentele trebuie să fie funcționale, să aibă surse de energie, surse de apă independente, având în vedere că utilitățile vor eșua în perioada respectivă pentru un anumit timp", a precizat Arafat.