”Sunt două etape. O etapă s-a întâmplat anul trecut când s-a deschis calea la complată. Tu, ca om simplu, te duci la medicul de familie, el are un contract cu un privat, te pune pe lista de șteptare că nu mai sunt bani la casa de sănătate și ești forțat să dai bani. Acum, cu ordonanța de atunci, orice privat vine și spune că la mine casa acoperă atât, restul îl acoperiți dumneavoastră. Acest lucru, în noua ordonanță a fost prorogat, amânat un an”, a spus Raed Arafat.
Deficit enorm de medici în sistemul de urgență
Arafat a afirmat că sistemul de urgență are un deficit mare de medici, procentul ajungând la peste 40%.
”Bugetul de stat nu este nelimitat. Dacă privatul vede că este o șansă mai mare de atras resurse, atrage medici din sectorul public, avem o ușoară scădere, unii medici s-au pensionat. Avem dificit de aproximativ 40%. Sunt spitale în țară care au deficit de medici de 80%”, a spus Raed Arafat, la realitatea.NET.
”Serviciile comerciale merg pe alegere. În sistemul public sunt niște reguli, mergem cu pacientul la cel mai apropiat spital care este competent pentru el. În momentul în care pacientul va avea drept de alegere, vor vrea toți la Spitalul Floreasca, de exemplu. În momentul ăla, ambulanța devine taxi. Competiția va deveni total neloială. În privat, dacă vrei un medic, îl angajezi mâine. În sistemul public, medicul trebuie să dea concurs, durează cel puțin șase luni. Asta e concurență neloială.
Varianta era să nu atingă de sistemul de urgență. Plus că nu poți fi medic dimineața la public, seara la privat, sub doi patroni care se ceartă pe aceeași sumă de bani. Țările normale nu ar permite așa ceva. Aici trebuie găsită o soluție.
Arafat salută demersul Avocatului Poporului
”Cred că este corect ce a făcut Avocatul Poporului. Ca cetățean consider că ordonanța trebuie dezbătută, lăsată la o parte urgența. Se dorește să intre comercianții în ea și nu e corect”, a mai spus Raed Arafat.
Reamintim că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României împotriva ordonanței de urgență privind reforma în domeniul sănătății și împotriva celei privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, transmite instituția într-un comunicat. Ordonanța a fost contestată de multe personaje politice, dar nu numai, acestea susținând virulent că se încearcă privatizarea Sănătății și a deschiderii unui robinet cu bani spre afaceriștii din sistemul medical.