Scandalul legat de amplasarea depozitului în apropierea radarului a ieșit la iveală după ce publicația locală Indiscret a publicat decizia prin care Tribunalul Dolj a respins, la începutul săptămânii, înţelegere dintre Ministerul Apărării Naţionale, un grup german de supermarketuri şi Consiliul Judeţean Dolj cu privire la mutarea instalaţiei radar a ministerului de pe actuala locaţie din Cârcea, astfel încât investitorul german să-şi poată continua construcţia centrului logistic.
Demersurile ar fi început în urmă cu 3 ani, când lanțul german a decis să-și construiască un depozit pentru Oltenia, undeva în apropiere de Craiova. După mai multe tatonări, s-a ajuns în localitatea Cârcea, aflată la 11 kilometri de Craiova, dar și la 40 de scutul antirachetă de la Deveselu și la doar 2 kilometri de radarul care deservește baza.
Tranzacţia ar fi fost pusă la cale chiar de primarul localității Cârcea, Valerică Pupăză, care prin diverși interpuși și membri ai familei a cumpărat de la alti localnici loturi de teren pentru a aduna suprafața de 250.000 de mp solicitată de grupul german. La finalul tranzacției, edilul ar fi primit 8 milioane de euro. Jurnalișltii Realitatea Plus au încercat să ia legătrura cu edilul doljean, dar nu au reușit.
REACȚIA MApN - Ministerul n-a fost înştiinţat şi nu a primit o solicitare de avizare
Într-un comunicat oficial, trasmis Realitatea Plus, ca răspuns la solicitare făcută de postul TV, MApN a precizat că "nu a fost înştiinţat şi nu a primit, spre analiză, o solicitare de avizare în vederea evaluării impactului pe care construcţia o poate avea asupra obiectivelor militare din zonă, așa cum prevede legislația în vigoare.
Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident ca în zona apare o nouă construcție, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcție în discuție au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistență supraterană, dată la care unitatea a sesizat situația prin raport către eșalonul superior", a transmis Ministerul Apărării.
Două zile mai târziu, MApN a transmis imperativ Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei Cârcea și grupului de supermaketuri să oprească lucrările, până la obţinerea avizului din partea Ministerului, iar pe 2 februarie rețeau de supermarketuri a confirmat sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de avizare.
"În paralel, Direcția Generală Juridică a inițiat demersurile pentru formularea unei acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, cererea de suspendare a actului administrativ fiind depusă de Ministerul Apărării Naționale la tribunalul Dolj, cu nr. 2447 din 18.03.2022."
SOLUȚIILE AGREATE: Desființarea construcției sau supraînălțarea radarului, pe banii companiei care deține supermarketul
Comunicatul MApN transmis Realitatea Plus mai precizează, în urma analizării tuturor datelor, s-au identificat 2 căi de a asigura funcționarea radarului.
1. Desființarea în totalitate a construcțiilor deja edificate – prin finalizarea demersurilor aflate deja în derulare în instanță, singura autoritate care poate dispune o asemenea măsură. Dezavantajul major al acestei opțiuni ține de faptul că, până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de instanțele sesizate, funcționarea radarului din dotarea unității va rămâne afectată de elementele de infrastructură ridicate până la momentul sistării lucrărilor.
2. Realizarea unor lucrări de supraînălțare a platformei de dispunere a antenei radar, pe cheltuiala agentului economic care dorește realizarea construcției industriale, conform specificațiilor definite de unitatea militară în dotarea căruia se află aparatura radar și în concordanță cu specificațiile producatorului sistemului radar. Lucrările ar urma să fie realizate, pe cheltuiala supermarketului, cu un operator economic specializat și agreat de către furnizorul echipamentelor sau de agenția NATO specializată (NATO Support and Procurement Agency).", a precizat MApN.
VARIANTA SUPRAÎNĂȚĂRII, PREFERATĂ DE MApN. RADARUL AR AVEA PERFORMANȚE MAI BUNE DECÂT CELE STABILITE INIȚIAL
La finalul expunerii, ministerul Apărării precizează că a 2-a varianta are o serie de avantaje clare. Primul ar fi tocmai eliminarea incertitudinii legate de durata procedurilor judiciare ce presupun revenirea la situația inițială.
Al doile este tocmai ÎMBUNĂTĂȚIREA, "în mod substanțial posibilitățile de descoperire ale radarului, chiar comparativ cu situația de dinaintea începerii lucrărilor de construcție la obiectivul industrial. Spre exemplu, înălțarea antenei unui radar cu cel puțin 12 metri față de o cotă de referință poate aduce un câștig operațional important, prin creșterea distanței de descoperire la înălțimi mici și foarte mici cu aproximativ 5-10 km față de posibilitățile inițiale. În plus, acest al doilea curs de acțiune ar permite dezvoltarea locală pe viitor, prin autorizarea spre realizare a unor alte proiecte de investiții similare, fără a mai apărea limitări de funcționare a sistemului radar."
Alegerea uneia dintre variante va fi decisă după finalizarea procedurilor judiciare, cu respectarea deplină a deciziilor instanțelor judecătorești, a transmis Biroul de presă al MApN.