Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul că vrea „să anuleze cultura rusă”, evocând scriitori şi muzicieni ca Ceaikovski, Şostakovici şi Rahmaninov, relatează AFP.
Putin a amintit că și scriitoarea JK Rowling a fost interzisă de Occident - „anulată” „doar pentru că nu a fost de acord cu identitatea de gen și drepturile comunității trans”, scrie The Mirror.
„Recent, au anulat-o pe autoarea de cărți pentru copii, Joanne Rowling, pentu că este autoarea unor cărți, care s-au vândut în sute de milioane de exemplare în întreaga lume, dar care nu i-au mulțumit pe fanii așa-ziselor libertăți de gen”, a mai spus Putin, în discursul televizat în fața unor oameni de cultură ruși.
Reamintim că, de fapt, Rowling a fost acuzată de transfobie, în 2020, iar în 2019, mai multe cărți ale sale au fost chiar arse, de membri ai unor grupuri religioase, pentru că ar îndemna la vrăjitorie.
Liderul de la Kremlin a vorbit vineri despre „discriminarea în Occident a unor personalităţi ruse şi anularea unor evenimente culturale ruseşti”, care amintește de „arderea cărţilor de către nazişti”.
„Astăzi se încearcă anularea a unei țări vechi de o mie de ani , a culturii ruse. Este vorba de discriminarea progresivă a orice are legătură cu Rusia.
Ultima oară, naziştii din Germania, în urmă cu aproape 90 de ani, au purtat o astfel de campanie de distrugere a unei culturi indezirabile”, a spus Putin, adăugând că „ne amintim de imaginile cu cărţi arse în pieţe publice”.
„Este imposibil să ne imaginăm așa ceva în țara noastră și se datorează culturii noastre. Suntem împotriva acestui lucru datorită culturii noastre. Și știm că în patria noastră - Rusia - nu există intoleranță etnică, unde de secole trăiesc împreună oameni care aparțin unor zeci de grupuri etnice”, a mai spus Putin.
Declarațiile au fost făcute de Putin într-o întâlnire cu personalităţi din lumea culturii, mai menționează AFP.
Putin se referă la campania de distrugere a cărților după venirea naziștilor la conducerea Germaniei, în 1933. Pe 10 mai 1933, la câteva luni de la venirea lui Hitler la putere, au început să ardă „rugurile de cărți” în peste 200 de oraşe germane, în ritmul unor marşuri naziste. Zeci de mii de cărţi au fost confiscate din biblioteci şi din colecţii private şi arse în public la Berlin şi în alte oraşe din Germania. Cărţile erau considerate literatură decadentă şi cu prea multă influenţă evreiască. Au fost distruse creațiile unor autori evrei, dar și ale unor scriitori, gânditori liberali, socialiști, comuniști, pe lângă opere importante ale unor scriitori germani. Printre cei vizați s-au aflat Thomas Mann, Franz Kafka, Heinrich Heine şi Sigmund Freud, dar și Karl Marx.