Protestatarii au cerut consilierilor locali să modifice impozitul pentru clădirile nerezidențiale, apreciind că valorile mari stabilite pentru acest an le vor afecta afacerile și că există pericolul ca mai multe spații comerciale din oraș să nu mai poată fi închiriate din cauza taxelor mari, scrie Agerpres.
"Am participat la ședință pentru că impozitul pe clădiri nu este singurul. Noi mai plătim și alte impozite, contribuții sociale, salarii. Nu trebuia ca acest impozit pe clădiri să fie trecut la maxim. Dorim o reducere a impozitului, dacă legea permite acest lucru", a declarat unul dintre participanții la protest.
Aceștia au arătat că există localități în țară în care impozitul pe clădirile nerezidențiale a fost stabilit la valori cuprinse între 0,2% și 1%, apreciind că autoritățile trebuie să țină cont în stabilirea impozitelor și de gradul de dezvoltare a localității.
În urma discuțiilor aprinse din Consiliul Local Deva, primarul localității, Petru Mărginean, le-a propus comercianților și proprietarilor de spații ca, împreună cu reprezentanții serviciului de taxe și impozite, să facă un studiu de impact în ceea ce privește modul în care noul impozit va afecta afacerile micilor întreprinzători.
"Am văzut că s-au încins spiritele. Din punct de vedere al primăriei, administrația locală a respectat legea. Documentul a stat pe site-ul primăriei timp de 45 de zile, la dezbaterea publică nu a venit nimeni. Dar trebuie să ascultăm și minoritatea care a cerut acest lucru. Vom face un studiu de impact împreună cu dânșii și dacă din acesta rezultă că există susținere bugetară, atunci putem scădea impozitele", a spus primarul Devei.
Potrivit acestuia, studiul de impact ar urma să fie gata în două săptămâni, după care nu este exclusă o reducere a impozitului pe clădirile nerezidențiale până la o valoare suportabilă de ambele părți.