UPDATE: Aceștia s-au adunat, dimineață, în fața Guvernului, ulterior au pornit în marș, pentru a picheta Ministerul de Interne și Parlamentul.
Între timp, Jandarmeria a anunțat deja că numărul maxim de participanți prevăzut de lege a fost depășit.
"În legătură cu adunarea publică aflată în desfășurare în Piața Victoriei, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:
Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria Capitalei asigură măsurile de ordine și siguranță publică la această manifestație.
Deși numărul maxim de participanți permis de cadrul normativ în vigoare a fost depășit, facem apel către organizatori să respecte atât prevederile legale privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cât și pe cele privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
De asemenea, recomandăm tuturor participanților să respecte măsurile de protecţie sanitară, să manifeste înţelegere faţă de măsurile de siguranță luate, să adopte un comportament civilizat și să respecte indicaţiile jandarmilor", informează Jandarmeria, într-un comunicat.
Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) organizează, astăzi, o acţiune de protest în faţa Guvernului, potrivit unui comunicat remis de organizaţie.
Acţiunea are loc după ce solicitările adresate de FSNPPC şi de alte 14 organizaţii ale angajaţilor din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională nu au fost îndeplinite de Guvern.
Poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din structurile de ordine publică au următoarele revendicări: aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la poliţiştii, militarii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională; indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) şi asigurarea asistenţei medicale de calitate în condiţiile în care beneficiarii sunt plătitori de CASS; majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.
Alte revendicări ale poliţiştilor se referă la adoptarea de măsuri pentru diminuarea deficitului de personal poliţienesc, astfel încât aceştia să îşi poată îndeplini misiunile de ordine şi siguranţă publică, în interesul comunităţii şi al statului, la standardele prevăzute de lege, dar şi pentru a evita suprasolicitarea continuă a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni şi sarcini suplimentare, zi de zi; dotarea logistică a poliţiştilor, cu mijloace de mobilitate, dar şi cu echipamente de intervenţie şi de protecţie fizică adecvate îndeplinirii misiunilor; impunerea forţată a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care poliţiştii nu au pregătirea necesară, în toată perioada stării de urgenţă şi a stărilor succesive de alertă, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, începând cu 15 martie 2020; eficientizarea dialogului social cu Guvernul şi cu Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce priveşte drepturile/interesele poliţiştilor şi ale personalului contractual.
„Nu blocăm activitatea, dar vom continua protestele”
„Neaplicarea legii salarizării ne-a scos în stradă. Am avut speranțe de la actuala coaliție, dar ne-au dezamăgit, legea nu s-a aplicat, aveau 4 etape de aplicare, pe noi ne-au sărit două, deși alte categorii de angajați au beneficiat de majorări. Pensiile celor din MAI nici măcar nu s-au indexat. Noi nu cerem majorări salariale, ci aplicarea legii, așa cum a fost votată de Parlament. Sunt ani de zile de când atragem atenția că deficitul de personal este de cel putin 30%. Cel mai mari porbleme cu personalul sunt la poliția judiciară. Noi am tot venit cu soluții, dar nu ne-au ascultat. Avem speranța că, în al 13-lea ceas, că Legea 153 va fi apolicată. Ea s-ar vedea imediat în creșterea consumului. Nu reunțăm, suntem în doscuții cu o delegație de la UE și vom purta discuții despre prevederile din PNRR, inclusiv unele angajamente luate de România în fața UE. Avem solicitări nenumărate să găsim și alte soluții în afara protestelor. Cred că blocarea activității e mult spus, dar vom continua să protestăm. Un polițist nu poate să țină locul altor 3-4 oameni”, a declarat secretarul general al Sindicatului Național al Polițiștilor, Nicolae Cârlan, într-o intervenție la Realitatea PLUS.