Update 15:00 Votul prin corespondenţă a fost adoptat de către deputaţi, anunţă Realitatea Tv.
UPDATE 14:40 Proiectul de act normativ a fost adoptat pe articole, în forma propusă de comisia de Cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat la alegerile parlamentare, scrie Mediafax.
UPDATE: UDMR a decis să părăsească plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea privind votul prin corespondență, pentru că se discută în procedură de urgență fără susținerea amendamentelor.
"Așa cum am spus, onest, aș fi avut un singur amendament de susținut, nu ne dați dreptul nici la atât, ca atare, în semn de protest, grupul parlamentar UDMR părăsește sala", a spus deputatul Marton Arpad.
La începutul dezbaterii proiectului de lege s-a supus la vot un timp de discuții de 15 minute, UDMR considerând că acesta este insuficient.
----------------------------------------
UPDATE ”Acum e un pas înainte. Prioritatea era să voteze cei din diaspora prin corespondență pentru alegerile din 2016. E un lucru bun că inclusiv cei de la PSD acceptă să facă această reparație morală celor din diaspora”, a declarat Alina Gorghiu, care a precizat și că nu este mulţumită de proiectul votului prin corespondenţă.
----------------------------------------
UPDATE 13:30 Liviu Dragnea a declarat in Parlement, că votul prin corespondenţă este necesar, adăugând că vor fi aduse modificări votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale.
----------------------------------------
Proiectul a fost adoptat de Senat în urmă cu o săptămână, conform Agerpres. Marți, Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat raport de admitere pentru acest act normativ.
Totodată, comisia a decis că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.
Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondență va fi unul pilot, iar votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, "în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.
Un alt amendament propus de PSD și adoptat marți de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.
Un alt amendament PSD votat in comisie elimina posibilitatea ca alegatorii sa se inscrie online, ci doar prin posta sau la ambasade si consulate. Un vot final pe aceasta lege urmeaza a fi dat miercuri.