Potrivit propunerii, șoferii vor trebui să oprească nu numai la semnalul polițiștilor, ci și la cel al jandarmilor. Ei nu vor putea da amenzi de circulație, dar vor putea percheziționa interiorul mașinilor, dacă "există suspiciunea rezonabilă privind săvârșirea unor fapte antisociale", se arată în proiectul de lege.
Viorel Sălan, inițiatorul proiecutlui și fostul șef al Jandarmeriei Hunedoara, arată că proiectul său este susținut de toate partidele. ”Eu am făcut trimitere făcând vorbire la posibilele atacuri teroriste sau săvârșirea unor fapte cu caracter contravențional”, spune acesta.
Potrivit proiectului, jandarmii vor putea face cercetări la fața locului, să ia declarații și chiar să evalueze pagubele, competențe care țin acum de activitatea Poliției Judiciare.
”Sunt anumite elemente care interferează și sigur că lucrul acesta, în practică, ar putea aduce deservicii pentru că nu oricine trebuie și poate să facă cercetare penală. Amestecăm lucrurile. Justiția ar putea să aibă de suferit în profunzime”, a declarat Dumitru Coarnă, lider de sindicat al polițiștilor.
”Cu privire la legea 64/ 2004 privind organizarea și funcționarea Poliției Judiciare, vr să vă aduc în atenție că Jandarmeria face parte din Federația Internațională a Polițiilor cu statut militar. Este singura instituție care nu are abilitatea de Poliție judiciară. Mă refer la jandarmeria francezilor, carabinienii italieni, jandarmeria portugheză și chiar cea iordaniană”, a mai spus Viorel Sălan.
Dacă propunerea va deveni lege, jandarmii vor avea dreptul să legitimeze persoane, să le conducă la unitatea din care fac parte și să facă percheziții corporale. Pe protestatari vor putea să să-i fotografieze și să-i înregistreze.
”Încă din perioada în care eu eram ministru de Interne jandarmeria a solicitat și solicita în permanență mărirea competențelor în desfășurarea activității. Am luat în disucție aceste lucruri, dar nu am luat o decizie pentru că foarte multe din solicitările pe care le făceau cei de la Jandarmerie se suprapuneau cu competețele pe care le aveau polițiștii”, a precizat fostul șef al MAI, Traian Igaș.
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.