Felicia Mărgineanu și fotografa Pernilla Pramberg au avut nevoie de numai două zile de căutare pe Facebook. Câteva femei au fost imediat de acord să pozeze nud în centrul capitalei suedeze, pentru a spune lumii întregi că femeile sunt frumoase pur și simplu, dincolo de ideile pe care vor să le impună revistele de modă și frumusețe.
Tanja: „Mi-a luat ani de zile să mă obișnuiesc cu corpul meu, după ce am suferit un accident vascular cerebral. Sunt recunoscătoare că am un corp și un creier puternice. Suntem frumoase indiferent de cicatricele pe care ni le lasă viața. Trăiți-vă viața și luptați pentru visurile voastre!”
Helena: „Am fost o slăbănoagă până la 32 de ani. Apoi m-am îngrășat din cauza stresului și a extenuării. Idealurile de frumusețe, așa cum ni se impun în societatea modernă, distrug vieți de oameni. Mă lupt încă să mă obișnuiesc cu noul meu corp și învăț să mi-l iubesc, chiar dacă nu reușesc întotdeauna. Dar sunt mândră să-i arăt lumii corpul meu în acest proiect artistic.”
Faith a venit împreună cu mama ei, Elisabeth: „Multă vreme, nu m-am simțit comfortabil nici cu corpul meu, nici cu culoarea pielii mele. Dar, azi, sunt mândră de ceea ce sunt. Am vrut să vin în acest proiect pentru că femeile ar trebui să fie mândre de corpul lor, indiferent de cum arată. M-am simțit minunat, iar mama a râs și a spus că se simte liberă ca o pasăre în zbor.”
Susann: „Când am văzut fotografiile, am zâmbit, m-am simțit foarte mândră. Poate că etapele prin care trecem în viață nu sunt întotdeauna plăcute. Dar corpul nostru este un templu. Sper că tot mai multe femei, și de ce nu și bărbați?, vor înceta să se mai simtă jenați de corpul lor.”
Evelina: „Mi s-a părut un proiect foarte atrăgător. Eu sunt surdă și am vrut să arăt că surditatea nu se vede din afară. Sunt la fel ca oricare femeie. Noi, femeile, suntem frumoase. Punct.”
Pernilla, fotografa proiectului: „La început, nu am fost sigură dacă să mă implic în acest proiect și în calitate de model. Apoi mi-am dat seama că era logic să pozez și eu. Cum să cer altor femei să fie mândre de corpul lor, dacă eu nu sunt mândră de corpul meu?”
Unul dintre modele este o femeie însărcinată cu primul său copil, o fetiță: „Am vrut să-i arăt fiicei mele că ar trebui să fim mândre de corpurile noastre și să îndrăznim să fim noi înșine în această lume.”
Felicia Mărgineanu spune că „Trebuie să ne respectăm corpul. Cu el dăm naștere copiilor, cu el îi hrănim, cu el facem dragoste. De ce să nu ne iubim mai mult pe noi înșine? Fără respect de sine, cu experiențele nefericite prin care trecem în viață, cu temerile, cu sentimentul că nu suntem suficient de frumoase sau de puternice, am vrut să spunem Ești minunată exact așa cum ești!”
Deși foarte tânără, Felicia este în Suedia o cunoscută luptătoare pentru drepturile omului, implicată în diverse proiecte sociale în toată lumea. Avea numai 17 ani, când, în 2010, a scos 10.000 de oameni pe străzile Stockholmului pentru a protesta față de intrarea în parlament a partidului de extremă dreapta Democrații din Suedia, cunoscut pentru politica sa anti-imigrație.
Sursa foto: feliciamargineanu.com