.
Inițiatorii dau și câteva exemple de situații în care beneficiarii de ajutoare ar trebui să fie implicați: evacuarea apelor din inundații și băltiri de pe terenurile agricole, înlăturarea zăpezii în situația căderilor masive, eliberarea căilor de circulație de copaci, stâlpi, crengi doborâte de furtuni, precum și sprijinirea populației pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Totodată, beneficiarii de ajutor de incluziune vor fi obligați să participe la activitatea de pregătire în domeniul situațiilor de urgență.
Documentul prevede că primarii au obligația să propună consiliilor locale condițiile de participare, drepturile, obligațiile, atribuțiile și procedurile care revin acestor persoane, precum și lista actualizată a acestora.
Proiectul prevede și sancțiuni. Astfel, edilii vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei dacă nu respectă aceste obligații.
De asemenea, persoanelor apte de muncă, ce beneficiază de venitul de incluziune și nu îndeplinesc aceste obligații pe o perioadă mai mare de 30 de zile, li se suspendă acordarea ajutorului de incluziune pentru 3 luni.
La expirarea termenului, dacă aceste persoane nu își îndeplinesc această obligație, atunci vor putea solicita din nou dreptul la ajutorul de incluziune după o perioadă de 6 luni.
Proiectul ce ar urma să modifice și să completeze legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a fost inițiat de 17 parlamentari PMP, printre care și senatorul Traian Băsescu și va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.